Ana SayfaGüncelSağlıkfest'te "Kağıt Yapımı ve Hat Atölyesi"

Sağlıkfest’te “Kağıt Yapımı ve Hat Atölyesi”

KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali “Sağlıkfest”te binlerce ziyaretçi, farklı proje ve etkinliklerle buluştu. Festivaldeki “Kağıt Yapımı ve Hat Atölyesi” etkinliğinde ise ziyaretçilere, kağıt yapımı ve hat sanatı uygulamalı olarak gösterildi.

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde Türkiye’de ilk kez düzenlenen “Sağlıkfest”te, “Kağıt Yapımı ve Hat Atölyesi” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ali Rıza Kanaç ve Arş. Gör. Zübeyde Uzun tarafından hazırlanan geri dönüştürülmüş kağıtlar ve bu kağıtlar üzerinde yapılan çalışmalar, birçok ziyaretçinin ilgisini çekti.

Etkinlik, 6 Kasım Çarşamba günü saat 13.30-17.00 arasında Yabancı Diller Yüksekokulu Girişi Fuaye Alanında düzenlendi.

Dr. Öğr. Üyesi Ali Rıza Kanaç kâğıt yapımı aşamalarını sırasıyla anlattı. Fakültede çıkan atıkların toplanıp geri dönüştürüldüğünü söyleyen Kanaç, “Çıkan kağıtları öğütüp ince toz haline getiriyoruz. Öğüttüğümüz kağıtları suda iki gün beklettikten sonra nişasta kullanarak losyon haline getiriyoruz. Sonrasında elek yardımıyla düzenli ölçülere getiriyoruz. Bu sayede yeniden kâğıda dönüşmüş oluyor. Öğrencilerimize hem geri dönüşüm bilinci hem de sıfır atık bilinci kazandırıyoruz” dedi.

Arş. Gör. Zübeyde Uzun ise çalışmalarının kâğıda nasıl aktarıldığını açıkladı. Hazırlanmış olan çalışmaları ilk olarak AutoCad programı üzerinde çizdiklerini söyleyen Uzun, “Çizdiğimiz şekilleri lazerle kesiyoruz. Bunu stencil maskesine benzetebiliriz. Bu kesmiş olduğumuz şekillerin altına kâğıt koyarak sert fırça yardımıyla kâğıda aktarıyoruz” dedi. Çalışmaların hatasız bir performansa ulaşması için lazer kesim kullandıklarını belirten Uzun, “Kusursuzluğu yakalamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Uygulamalı çalışmalara katılan öğrenciler, geri dönüşümün çevreye sağladığı faydalar ve atık malzemelerle nasıl yeni eserler yapılabileceği hakkında bilgi edindi.

Editör: Şerife Kozan

Yeşim Apaydın
Yeşim Apaydın
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi 2. sınıf öğrencisi.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar