KARABÜK (TİHA) – Türkiye’nin Milli Sağlık Bilimleri Hamlesi Vizyonu kapsamında Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Sağlıkfest”in ikinci gününde “Akıllı Şehirlerde Sağlıklı Yaşam Uygulamaları” semineri düzenlendi.
Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali “Sağlıkfest”in ikinci gününde Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay tarafından “Akıllı Şehirlerde Sağlıklı Yaşam Uygulamaları” semineri düzenlendi. Seminerde, akıllı şehir yapılanmalarına ilişkin konuşuldu.
Çelikyay, günümüzdeki hızlı kentleşme sürecinde şehirlerin daha yaşanabilir, sağlıklı ve sürdürülebilir olabilmesi için yeni çözümler üretilmesi gerektiğini söyleyerek, “Akıllı şehirler, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak kent yaşamını daha güvenli ve konforlu hale getirmeyi amaçlıyor. Bu şehirler, sadece teknolojiye değil, aynı zamanda insan ve sosyal sermayeye yapılan yatırımlarla da ön plana çıkıyor” dedi.
Çelikyay, akıllı şehirlerin, gelişmiş Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) kullanarak şehir yaşamını daha sürdürülebilir, verimli ve güvenli hale getirmeyi amaçlayan modern kent modelleri olduğunu belirtti. Çelikyay, “Bu şehirlerin temel amacı, teknolojiyi şehir kaynaklarını verimli harcamak ve yaşam kalitesini artırmak için kullanmaktır. Bir yerin akıllı şehir olması için insan ve sosyal sermayeye yatırım yapılması ve doğal kaynakların dikkatli bir şekilde kullanımının sağlanması gerekiyor” diye konuştu.
“Akıllı şehirlerin temel bileşenleri, vatandaşlara daha iyi bir yaşam sunmada kritik öneme sahip”
Konuşmasına akıllı şehirlerin temel bileşenlerinin, altyapıyı güçlendirerek vatandaşlara daha iyi bir yaşam sunmada kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak devam eden Çelikyay, “Akıllı şehirlerde, kamusal alanlar ve altyapı, estetik ve işlevselliği bir araya getiren teknolojilerle şehir hayatına değer katıyor. Akıllı oturma bankları, ekolojik çöp kutuları ve güneş enerjisiyle çalışan sokak lambaları gibi yenilikçi ürünler, bu alanları daha sürdürülebilir hale getiriyor. Ayrıca, akıllı su yönetim sistemleri ve enerji tasarrufu sağlayan aydınlatma çözümleri de kamusal alanların çevre dostu bir şekilde kullanılmasına imkan tanıyor” ifadelerini kullandı.
Çelikyay, akıllı şehirlerde kamusal alanların tasarımında yalnızca teknoloji ve çevre dostu yaklaşımların değil, estetik unsurların da büyük önem taşıdığını belirtti. Çelikyay, estetik mobilyalar ve yeşil alanların vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde, onlara huzur veren ve estetik olarak tatmin edici bir çevre sunarak akıllı şehir uygulamalarına ek olduğunu söyledi.
Akıllı şehirlerin başarılı olabilmesi için teknoloji ve insan odaklı yaklaşımların bir arada uygulanması gerektiğini ifade eden Çelikyay, en önemli adımın ise teknoloji ile ekolojinin uyumlu bir şekilde bir arada çalıştırılması olduğunu vurguladı.
Editör: Şerife Kozan