KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesi Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “Yerel Medya Buluşmaları 2” panelinde deneyimli gazeteciler öğrenciler ile bir araya geldi.
Karabük Üniversitesi Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesinin, bu yıl ikincisini düzenlediği “Yerel Medya Buluşmaları” panelinde, “Yerel Medyada Dönüşüm: Potansiyel, İmkanlar ve Sınırlılıklar” üzerine konuşuldu. Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa İnce’nin moderatörlüğünü yaptığı panelde, Karabük Birlik Medya Temsilcisi İsmail Akça ve Safranbolu Birlik Haber Temsilcisi Mustafa Özyurt konuşmacı olarak yer aldı.
Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonu’nda 19 Aralık Perşembe günü, saat 09.30’da gerçekleştirilen panele, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Genel Sekreter Lütfü Köm, Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bayram, dekanlar, akademisyenler, yerel basın mensupları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından programda, Karabük Üniversitesi ve Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesinin tanıtım filmleri izletildi.
Müzik dinletisi, Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Mutlu ve Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Arş. Gör. Abdurrahman Özsağır tarafından gerçekleştirildi. Dinletide, “Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağın”, “Yıllar Sonra Rastladım Çocukluk Sevgilime” ve “Aşkınla Yana Yana” eserleri seslendirildi.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, panelde yaptığı konuşmasında üniversitenin sağladığı imkanlara dikkati çekerek, “Karabük Üniversitesi, 45 bine yakın öğrencisi, 17 fakültesi, 2 bin 252 akademik ve idari personeli ile Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biridir. Bu yıl doluluk oranında yüzde 97’ye ulaşarak büyük bir başarı gösterdik. Ek yerleştirmelerle bu oran yüzde 50’yi geçti. Üniversitemiz, tercih edilen ve takdir edilen bir konumda” dedi.
Özellikle Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi öğrencilerinin başarılarına dikkati çeken Kırışık, “Fakültemizin öğrencileri neredeyse her hafta bir ödül kazanıyor. Bu, İletişim Fakültemizin verdiği eğitimin ne kadar kaliteli ve başarılı olduğunun bir kanıtıdır. Bu başarılı eğitimlerinden dolayı akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi gönülden kutluyorum” ifadelerini kullandı. Rektör Kırışık, yerel medyanın önemine değinerek, üniversitenin bu alandaki katkılarını da vurguladı.
Konuşmasında Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Musa Ak’a da özel olarak teşekkür eden Kırışık, “Musa Hocamız her katıldığı yarışmada ödülleri topluyor. Öğrencilerimiz de aynı şekilde gittiği yarışmalardan birincilikle dönüyor. Fakültemiz ve öğrencilerimizle gurur duyuyoruz” diye konuştu.
Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Bayram, teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesine rağmen yerel medyanın öneminin giderek arttığını ifade etti. Bayram, “Yapay zeka, otomasyon, sosyal medya ve dijitalleşme gibi kavramlar günlük yaşamımıza girdi ancak bu gelişmeler, yerel medyanın önemini azaltmadı. Aksine, yerel medya, toplumun en yakınında olup gelişmeleri aktarabilmesi açısından daha da önemli hale geldi” dedi.
Safranbolu Birlik Haber Gazetesinden Mustafa Özyurt, gazetecilik kariyerine ilişkin önemli bilgiler vererek, sektörün zaman içindeki dönüşümünü değerlendirdi. Hurufat baskı döneminden dijitalleşmeye kadar uzanan süreci anlatan Özyurt, 1975 yılında başladığı gazetecilik mesleğinde, bir haberi Ankara’ya ulaştırmak için otobüs firmalarına ricada bulunduklarını ifade etti. Özyurt, “Bugün internet sayesinde dünyanın her yerine saniyeler içinde ulaşabiliyoruz. Ancak bu hız, bilginin kalıcılığı ve güvenilirliği gibi önemli değerleri geride bırakabiliyor” dedi.
“Kaleminizi Satmayın”
Karabük Birlik Medya Temsilcisi İsmail Akça, internetin haberciliğe kazandırdığı hıza dikkati çekti. Akça, internet medyasının avantajlarını vurgularken, tıklanma odaklı içeriklerin geleneksel yazılı basının belge niteliği taşıyan özelliğiyle çeliştiğini ifade etti. “Kaleminizi satmayın” diyen Akça, öğrencilere doğru haber yapmanın önemini hatırlatarak, yaşadıkları şehirde fayda sağlayacak haberler üretmeleri gerektiğini söyledi.
İnternetin haberciliğinin hızlılık özelliğine vurgu yapan Akça, bununla birlikte geleneksel medyanın belge niteliğini kaybettiğine işaret etti. Akça, internet medyasının hız ve geniş kitlelere ulaşma avantajı bulunurken, bu durumun yazılı basının sağlam temellere dayanan habercilik anlayışını geride bırakabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Konuşmalarının devamında Özyurt ve Akça, yerel basının yaşadığı ekonomik sıkıntılara işaret ederek, gazetelerin birleşmesinin zorunlu hale geldiğini ve geçirdikleri süreçleri anlattı. Akça, “2022 yılında Karabük Merkez’de yedi olan gazete sayısı ikiye düştü. Gazete sahipleri aynı zamanda şirket ortakları olarak bulunuyor. Şu andaki durum, geçmişte yaşadığımız ekonomik şartlara nazaran daha iyi ve daha olumlu” diye konuştu. Özyurt ise, “Karabük’te yedi, Safranbolu’da üç, Yenice’de iki olmak üzere toplam 12 tane gazete vardı. 12 gazetenin yaşaması mümkün değildi. Basın İlan Kurumu bu işi çok daha ciddiye aldı. Sizin bu ekonomide ayakta durmanız mümkün değil, birleşmek zorundasınız dedi ve Safranbolu’daki üç gazete bire, Karabük’teki yedi gazete ise ikiye düştü. Şu anda Yenice’de iki gazete hala devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Panelde, katılımcılar, öğrencilerin sorularını yanıtlayarak, merak edilen hususlar hakkındaki görüşlerini bildirildi. Panelin sonunda, Rektör Prof. Dr. Kırışık, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa İnce, İsmail Akça ve Mustafa Özyurt’a katkılarından dolayı teşekkür belgelerini verdi.
Panel, iletişim alanındaki çeşitli yarışmalarda dereceye girerek başarılar elde eden Dr. Öğr. Üyesi Musa Ak’a ve öğrencilere teşekkür belgesi verilmesiyle sona erdi.