KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesi Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi bünyesinde gerçekleşen “Haberciliğin Mutfağı: Gazetecilerle Söyleşi” etkinliği kapsamında video konferans yoluyla katılım sağlayan Anadolu Ajansı (AA) Kültür Sanat Kıdemli Muhabiri Dr. Yasemin Kalyoncuoğlu, Türker İnanoğlu Haber Ajansı (TİHA) öğrencileriyle mesleki tecrübelerini ve alanının inceliklerini paylaştı.
Karabük Üniversitesi Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesinde düzenlenen “Haberciliğin Mutfağı: Gazetecilerle Söyleşi” etkinliğine, Anadolu Ajansı (AA) Kültür Sanat Kıdemli Muhabiri Dr. Yasemin Kalyoncuoğlu video konferans yoluyla katıldı. Kalyoncuoğlu, Türker İnanoğlu Haber Ajansı (TİHA) bünyesindeki öğrencilerle bir araya gelerek, kültür sanat gazeteciliği alanındaki deneyimlerini ve gazeteciliğin geldiği noktayı paylaştı.
Söyleşi, Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa İnce, TİHA Koordinatörü Arş. Gör. Fatma Sena Yaman, Anadolu Ajansı (AA) Karabük Temsilcisi Orhan Kuzu ve TİHA muhabirlerinin katılımı ile düzenlendi.
Kalyoncuoğlu, “Kısa bir süre TRT’de çalıştım. Ardından akademik kariyer yapmak için ara verdim. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans ve doktoramı tamamladım” dedi. Şu anda Ankara Haberleri Editörlüğünde çalıştığını belirten Kalyoncuoğlu, Anadolu Ajansı’nda 10. yılını doldurduğunu söyledi.
“Sanatçıya hayran olursanız haber yapamazsınız”
Kültür sanat muhabirinin tarafsız olması gerektiğine değinen Kalyoncuoğlu, öğrencilere “Sanatçıya hayran olursanız haber yapamazsınız. Siz tarafsız bir gazetecisiniz. Sanatçı muhteşem de olsa çok iyi bir sesi de olsa sakin davranmanız gerekiyor. Ciddiyetle sorularınızı sormanız lazım” şeklinde konuştu.
Kalyoncuoğlu, kültür sanat haberlerinin tüm gazetelerde yayımlanabilecek detayda hazırlanması ve çok kısa tutulmaması gerektiğini vurguladı. Kültür sanat muhabirinin istekli ve araştırmacı olmasına dikkati çeken Kalyoncuoğlu, “Sanatçı size bir şey söyler ve siz onun söylediklerinden bir şey çıkartıp yeni bir soru türetirsiniz. Bu da istekli ve meraklı olmaya bağlı” dedi.
Kalyoncuoğlu, Cumhuriyet sonrası dönemde kültür ve sanata ilişkin kurumların oluşumunu, eski sanatçılar, son yıllarda oynanan oyunlar ve önceki oyunları bilmenin kültür sanat muhabiri için çok önemli olduğunu bildirerek, “Arşive bakmazsanız ve araştırmazsanız, soracağınız soru kısa olabilir” ifadesini kullandı. Kültür sanat haberlerinde opera, tiyatro ve bale gibi sanatsal etkinliklerin terimlerinin bilinmesine dikkati çeken Kalyoncuoğlu, “Teknik terimlere de hakim olmak lazım. Örneğin sanatçı, ‘İki perdelik eser’ dedi. Perdenin ne olduğunu bilmelisiniz” diye konuştu.
“Ankara Haberleri Editörlüğü’nde haberlerimle, makalelere ve kitaplara en çok atıf verilen muhabirlerden biriyim”
Kalyoncuoğlu, kültür sanat haberlerinin kitaplara, makalelere ve farklı haberlere kaynaklık edebildiğini vurgulayarak, “Biz Anadolu Ajansı olarak haberlerimize aynı zamanda arşiv olarak bakıyoruz. Bu arşiv haberler de makalelerde ve kitaplarda kullanılabiliyor. Mesela Ankara Haberleri Editörlüğü’nde haberlerimle, makalelere ve kitaplara en çok atıf verilen muhabirlerden biriyim. Bunun sebebini araştırdığımda haberlerimi detaylı yazmamdan kaynaklandığını gördüm” ifadelerini kullandı.
“Yapay zeka bizim yerimize geçemez”
Kalyoncuoğlu, gelişen teknolojinin muhabirlik mesleğinde işsizlik sorununa yol açacağını düşünmediğini belirterek, “Dijital medyanın gelişmesi muhabirliği öldürmez. Yapay zeka da bizim yerimize geçemez. Çünkü araştırma yapabilmek insana mahsustur. Yapay zekanın bir merakı yok. İnsandaki merak duygusunun bu mesleğin devamlılığını sağlayacağını düşünüyorum” dedi.
TİHA’ya konuk olmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Kalyoncuoğlu, öğrencilerin çalışmalarını Habertif’in sosyal medya hesabından da takip ettiğini söyledi. Kalyoncuoğlu, “Çok iyi meslektaşlar gelecek buna inanıyorum” ifadesini kullandı.
Editör: Şerife Kozan