KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin Sosyal Etkinlik Günü kapsamında, Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yılmaz tarafından “Sosyal Bilimlerin Doğuşu ve Gelişimi Aşamasında John Dewey’in Çalışmaları” isimli bir söyleşi gerçekleştirildi.
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin her hafta düzenlediği Sosyal Etkinlik Günü kapsamında, Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yılmaz tarafından verilen “Sosyal Bilimlerin Doğuşu ve Gelişimi Aşamasında John Dewey’in Çalışmaları” söyleşisinde, sosyal bilimlerin doğuşu ve gelişimi sürecinde önemli bir figür olan John Dewey’in çalışmaları üzerine bir sunum gerçekleştirildi.
12 Şubat Çarşamba günü saat 15.00’te, Edebiyat Fakültesi Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu Konferans Salonu’nda yapılan etkinliğe, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yılmaz, sunumunda sosyal bilimlerin tarihsel gelişimine değinerek, John Dewey’in deneyimci felsefesi, eğitim anlayışı, demokrasi ve toplumsal reformlara yönelik görüşlerini ele aldı. Yılmaz, Dewey’in düşüncelerinin günümüz sosyal bilimlerine yansımaları ve akademik çalışmalara katkıları hakkında bilgiler verdi.
Dewey’in deneyimci felsefesinin Türk eğitim sistemiyle olan ilişkisi hakkında bilgi veren Yılmaz, Dewey’in teorik olanı değil, pratiği savunduğunu açıkladı. Yılmaz, tüm meslek dallarının okullarda öğretilebileceği bir sistem üzerinde çalışıldığını belirterek, meslek eğitiminin önemini vurguladı. Yılmaz, bu yaklaşımın, öğrencilerin hem teorik bilgi hem de pratik becerilerle donanmış bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayacağını ifade etti.
Köy Enstitülerinin Türkiye’nin eğitim tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ve bu fikri ilk olarak Dewey’in gündeme getirdiğini belirten Yılmaz, enstitülerin kırsal kalkınmayı hedefleyen eğitim modelleri olarak büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Eğitimcilerin köylerde uygulamalı eğitim vererek öğrencileri gerçek yaşam becerileriyle donattığını ifade eden Yılmaz, bu sürecin yalnızca eğitimle sınırlı kalmayıp tarım, hayvancılık, sanayi ve altyapı gibi birçok alanda gelişime katkı sağladığını dile getirdi.

Yılmaz, Köy Enstitülerinin kapatılmaması halinde Türkiye’nin kalkınma sürecinin çok daha hızlı ilerleyebileceğini ve eğitimdeki yenilikçi, uygulamalı yaklaşımın toplumsal kalkınmayı hızlandırabileceğini belirtti. Ayrıca, bu sistemin Türkiye’nin dört bir yanında eğitimli bireyler yetişmesine katkı sağlayacağını da vurguladı.
“Sosyal Bilimlerin Doğuşu ve Gelişimi Aşamasında John Dewey’in Çalışmaları” etkinliği, soru cevap kısmının ardından, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin’in konuşmacı Dr. Öğr. Üyesi Kadir Yılmaz’a teşekkür belgesi takdim etmesi ile son buldu.

Editör: Şerife Kozan