KARABÜK(TİHA)- Karabük Üniversitesi Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) ve Tarih Kulübü tarafından Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Prof. Dr. Barış Sarıköse önderliğinde, “Zaferin ve Acının Birlikteliği” konulu bir konferans gerçekleştirildi.
28 Nisan Pazartesi günü saat 14.00’te Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şehit Fırat Yılmaz Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa dekanlar, öğrenciler ve akademisyenler katılım gösterdi.
Konferansın açılışını gerçekleştiren Tarih Kulübü Başkanı Fatmanur Zengin, bu projeyi Dr. Öğr. Üyesi Sami Ağaoğlu ile birlikte gerçekleştirdiğinden ve projenin asıl amacının milli duyguları canlandırmak, Çanakkale tarihini anlamak ve geçmişi tekrardan yeni nesile canlandırmak olduğunu söyledi. Gelecek günlerde bir Çanakkale Gezisi düzenleyeceklerinden bahseden Fatmanur Zengin, sözü Prof. Dr. Barış Sarıköse’ye bıraktı.
Sarıköse konferansta, 1904-1907 tarihine kadar ülkelerin kendileri aralarında bir takım gizli antlaşmalar yaptığından, İngiltere’nin boğazların Rusya’ya bırakılmak istemesinden söz etti. Kafkas Cephesi’nin Ruslar tarafından işgal edileceğinden bahseden Sarıköse, 1910-1915 yılları arasında Rusya’da önemli bir takım ekonomik krizler yaşandığını da dile getirdi.
Çanakkale Boğazının coğrafyasından, savaşta kullanılan bomba gemisi Nusret’ten, Anzak Türklerinden ve eli silah tutan herkesin savaşa katıldığından bahseden Sarıköse, katılımcıların yönelttiği soruları yanıtlamasıyla birlikte konferansı sonlandırdı.
Editör: Sudem Orbay