Salı, Mayıs 13, 2025
Ana SayfaGüncel26'ncı Altın Safran Belgesel Film Festivali'nde "Kilikya’ya Yolculuk: Fejes’in İzinde" belgeseli

26’ncı Altın Safran Belgesel Film Festivali’nde “Kilikya’ya Yolculuk: Fejes’in İzinde” belgeseli

KARABÜK (TİHA)  – Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi’ndeki Safranbolu ilçesinde düzenlenen 26’ncı Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, izleyicilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Festival kapsamında gösterilen “Kilikya’ya Yolculuk: Fejes’in İzinde” belgeseli, dikkat çeken yapımlardan biri oldu.

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde bu yıl 26’ncısı düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında, yönetmenliğini Zehra Yiğit ve Perihan Taş Öz’ün üstlendiği “Kilikya’ya Yolculuk: Fejes’in İzinde” belgeseli, 7 Mayıs Çarşamba günü saat 11.50’de Safranbolu Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde izleyicilerle buluştu.

“Kilikya’ya Yolculuk: Fejes’in İzinde” belgeselinden sahneler

Katılımın yoğun olduğu gösterimde, Macar fotoğrafçı Zsigmond Fejes’in 100 yıl önce Avusturya-Macaristan’dan Anadolu’ya yaptığı yolculuğu anlatan belgesel, Fejes’in fotoğraflarındaki insanları ve mekânları izleyerek izleyicileri bu toprakların unutulmuş hikâyelerine götürüyor.

“Kilikya’ya Yolculuk: Fejes’in İzinde” belgeselinden sahneler

Belgesel gösteriminin ardından, “Kilikya’ya Yolculuk: Fejes’in İzinde” belgeselinin kurgu ve görüntü yönetmenliğini üstlenen Ahmet Sait Yıldız ile bir söyleşi düzenlendi. Belgeselin yapım süreci hakkında önemli açıklamalarda bulunan Yıldız, belgeselin araştırma sürecinin uzun ve zorlu geçtiğini belirtti. Yıldız, “Bu proje hocamızın araştırmalarıyla başladı. Yüz on yıl önce çekilmiş fotoğrafların izini sürerek, aynı noktaları bulmaya çalıştık. Yaklaşık altı şehir gezdik. Ancak yüz on yıl önceki Cumhuriyet öncesi dönemde çekilen fotoğrafların aynı noktalarını tespit etmek çok zordu, çünkü yerleşim alanları zamanla değişime uğramıştı” dedi.

Araştırmanın zorluklarına değinen Yıldız, özellikle Fırat bölgesindeki çalışmaların güçlüklerini ifade etti. Yıldız, “Bazı bölgelerde artık yerleşim alanları yoktu ve o dönemlere tanıklık etmiş yaşlı bireylerin hafızalarına başvurmak zorunda kaldık. Ancak onların da geçmişi hatırlamakta güçlük çektiğini fark ettik. Bu durum, süreci daha karmaşık bir hale getirdi” diye konuştu.

“Kilikya’ya Yolculuk: Fejes’in İzinde” belgeselinin kurgu ve görüntü yönetmeni Ahmet Sait Yıldız

Teknik açıdan karşılaştıkları zorluklara da işaret eden Yıldız, “Aynı noktaları ve o bölgelerin soydaşlarını bulmak yoğun bir emek gerektiriyordu. Ayrıca röportaj yaptığımız bazı kişiler kısa bir süre sonra vefat etti. Bu durum, belgeselin hem yapım sürecini hem de bizde bıraktığı duygusal etkileri derinleştirdi” ifadelerini kullandı.

Belgesel için iki yıl süren bir araştırma süreci yürüttüklerini ve toplamda üç buçuk yıl süren bir çalışma gerçekleştirdiklerini açıklayan Yıldız, “Elli kişiden fazla kişiyle görüşme yaptık. Bu süreç, unutulmuş hikayeleri gün yüzüne çıkarma sorumluluğunu bize hissettirdi” dedi.

“Kilikya’ya Yolculuk: Fejes’in İzinde” belgeselinin en baskın duygusundan bahseden Yıldız, unutulma duygusunun öne çıktığını belirtti. Geçmişe ait izlerin silinmesi ve insanların bu izleri hatırlamakta zorlanmasının kendilerini derinden etkilediğini söyledi.

7-10 Mayıs 2025 tarihlerinde düzenlenen 26’ncı Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, sergiler, belgesel gösterimleri, söyleşiler ve katılımcılar için atölyelere ev sahipliği yapıyor. 7 Mayıs’ta başlayan festival, dört gün boyunca katılımcılara farklı kültürel deneyimler sunmayı amaçlıyor.

Editör: Uğur Balkan

Şerife Kozan
Şerife Kozan
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar

hulyaokyanus609@gmail.com Açık KBÜ’de “Ekonomi, Gençlik, Gelecek”