KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesi Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi bünyesinde düzenlenen “Haberciliğin Mutfağı: Gazetecilerle Söyleşi” etkinliği kapsamında Anadolu Ajansı (AA) Karabük Temsilcisi Orhan Kuzu öğrencilerle bir araya geldi.
Karabük Üniversitesi Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “Haberciliğin Mutfağı: Gazetecilerle Söyleşi” etkinliğinde, Anadolu Ajansı (AA) Karabük Temsilcisi Orhan Kuzu, Türker İnanoğlu Haber Ajansı (TİHA) bünyesindeki öğrencilerle buluşarak gazetecilik mesleği hakkında bilgiler verdi. Söyleşi, Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa İnce, TİHA Koordinatörü Arş. Gör. Fatma Sena Yaman ve TİHA muhabirlerinin katılımı ile gerçekleşti.

2012 yılında Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünden mezun olduktan sonra medya sektörüne adım attığını belirten Kuzu, “Sektöre 2013 yılında Anadolu Ajansında serbest muhabir olarak başladım. Antalya ve Burdur’da görev aldım. Beş yıldır da Karabük’te çalışıyorum” diye konuştu.
Medya sektörünün tecrübe ile doğru orantılı olduğunu vurgulayan Kuzu, gazeteciliğin her aşamasında hatalardan ders almanın ve zamanla deneyim kazanmanın önemine dikkati çekti. Kuzu, “Yavaş yavaş her şeyin yerine oturduğunu düşünüyorum. Eğer beş yıl önce, henüz hiçbir şey öğrenmeden, bana Anadolu Ajansı (AA) Karabük Temsilciliği verilmiş olsaydı, meslekte çok daha fazla zorlanırdım. Ancak bugün, şehri tanıdıkça ve tecrübe kazandıkça temsilcilik görevimi çok daha kolay bir şekilde yapıyorum” diyerek, zamanla kazanılan bilgi ve deneyimin profesyonel kariyer açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Konuşmasına haberin oluşum süreciyle devam eden Kuzu, bir haberin fikir aşamasından yayınlanma sürecine kadar geçen adımları detaylı bir şekilde anlattı. Kuzu, olay içerisinde olan ya da röportaj veren kişinin söylediklerinin deşifre edilmesiyle yazım sürecinin başladığını, haber görsellerinin titizlikle seçildiğini ve haberin son kontrol için Ankara’daki Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğüne gönderildiğini söyledi. Kuzu, haber metni ile fotoğraflar arasındaki uyumun, haberin etkili olmasında kritik bir rol oynadığını vurguladı.
“Habercilik, sadece teknik bir iş değildir”
Haber metnini yazmakla kalmayıp görüntü ve fotoğrafları da kendisinin çektiğini söyleyen Kuzu, bir olayın sıcak anlarında profesyonel bir şekilde hareket edilmesi gerektiğinden söz etti. Gazetecilik mesleğinin her yönüyle ilgili bilgiler veren Kuzu, özellikle asayiş haberlerinde etik kurallara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Kuzu, “Özellikle kaza, yangın gibi olaylarda haberin duygusal etkilerinden dolayı dikkatli olunması gerekiyor. Bir yangın haberi yaptığımda, evi yanan bir çocuğun acısını görmek bana haberciliğin sadece teknik bir iş olmadığını hatırlattı” dedi.
Trajik olaylarda doğru haberciliğin önemine dikkati çeken Kuzu, saygılı ve özenli bir yaklaşım sergilendiğinde daha doğru ve etkili haberlerin ortaya çıktığının altını çizdi. Haber başlıklarının da içerik kadar önemli olduğunu belirten Kuzu, “Başlık ne kadar iyiyse, haber o kadar etkili olur” dedi. Kuzu, başlıkların yalnızca dikkati çekmekle kalmayıp, okuyucunun haberin özüne dair bir ipucu almasını sağladığını da ifade etti.
Öğrencilere röportaj çekim teknikleri hakkında bilgi veren Kuzu, bu bilgileri uygulamalı örneklerle destekledi. Kuzu, kendisinin çekmiş olduğu, Anadolu Images’de yayımlanan görüntü ve fotoğrafları da öğrencilere haberlerin hikayesiyle beraber anlattı. Görüntü ve görsellerin aşamalarına ilişkin bilgiler veren Kuzu, öğrencilere bir haberi görsel ve içerik açısından nasıl detaylandırılabileceklerini aktardı.
Söyleşi, Anadolu Ajansı (AA) Karabük Temsilcisi Orhan Kuzu’nun öğrencilerin sorduğu soruları cevaplaması ile son buldu.
Editör: Şerife Kozan