Ana SayfaKarabük ÜniversitesiBÜRKÜT Takımı, model uydu projesi ile TEKNOFEST 2024'te yerini alacak

BÜRKÜT Takımı, model uydu projesi ile TEKNOFEST 2024’te yerini alacak

KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesi bünyesinde Türkiye’nin uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST 2024’te, katılacak takımlar arasında yer alan BÜRKÜT TAKIMI kaptanı İlkay Zeynep Çelik, TİHA muhabiri Çiğdem Beydilli’ye projelerini anlattı.

Karabük Üniversitesi 4. sınıf Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi olan İlkay Zeynep Çelik, konuşmasına kendisini ve ekibini tanıtarak başladı.

Çelik, ”Karabük Üniversitesi son sınıf Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisiyim. Bu zamana kadar Teknofest projelerinde bulundum. Aynı zamanda lise eğitimimi  Aso Teknik Koleji’nde aldım.Biz ekip olarak TEKNOFEST yarışmasına 2020’den beri katılıyoruz. Dolayısıyla bu yıl yarışan veya bu yıl yarışmayacak olsa bile bize arkadan destek veren çok kıymetli bir takım üyelerimiz var. Mesela bir ekip arkadaşımız mekanik dışı yüksek lisans yapıyor. Geçmiş yıllarda bizle birlikte yarışmaya katılmıştı şu anda mentörlük desteği gibi kendi alanından arkadaşlarımıza destek veriyor. Yüksek lisanstan arkadaşlarımız var, bununla birlikte yazılım bölümünden son sınıf arkadaşlarımız var” diyerek “bu yıl yeni üye alımları yaptık. Taze kanlar geldi. Biz de bayrağı onlara devredeceğiz” ifadelerini kullandı.

 ”GÖKTE KARTAL YERDE BOZKURT OL”

Takımlarının isminin Kırgızca “Aspanda Bürküt Jerde Kökbörü Bol”, ”Gökte Kartal Yerde Bozkurt Ol” sloganından geldiğini belirten Çelik, ”Biz de havaların kartalı olmak için koyduk. Uydumuzun ismi de buradan geliyor. Teknofest’te bu yıl model uydu projesiyle katılacağız. Model Ekip liderliğini ben yapıyorum. Yedi yüz metreye roketle bir uydu fırlatıyoruz. Daha sonra bu uydu havadaki bilgileri alıyor ve yer istasyonuna gönderiyor. Aynı gerçek bir uydu gibi. Daha sonra dosya aktarımı gibi zorlu görevler var. Bunları bağlantı kopukluğu yaşamadan ve roketin uyguladığı kuvvete dayanarak bir sistemde yapmaya çalışıyoruz. Aynı mesajlaşma uygulamaları gibi düşünebilirsiniz. Model uydu aslında hem mekanik hem elektronik hem yazılım gibi alanlarla ilgili bir proje” dedi.

“TAKIM KAPTANIN DA BİRLEŞTİRME GÜCÜ OLMALI, SAYGI OLMALI”

Bu yıl son senesi olduğunu belirten takım kaptanı İlkay Zeynep Çelik, takım kaptanında sen dili veya ben dili olmaması gerektiğini, bir hata yapıldığı zaman, arkadaşım şurayı yanlış yapmış değil de burayı yanlış yapmışız gibi değerlendirilme yapılması gerektiğini savundu.Konuşmasının devamında, hataların ve yanlışların hep olduğunu ancak biz dili kullanarak, birlik içerisinde çalışmanın daha kolay olabildiğini söyledi.

“MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ BU YOLDA YORULMAMAMIZI SAĞLAYAN TEK SEBEP”

”Eskiden hem uzay ürünlerini hem hava savunma sanayi ürünlerini yurt dışından tedarik ediyorduk. Şimdi milli teknoloji hamlesiyle birlikte, biz bunları artık kendimiz üretip yurt dışından temin etmemeye, kendimiz yapmaya, hatta yurt dışına da kendimiz satmaya gayret ediyoruz” diyen Çelik, “Burada birçok şirket var. Mesela BAYKAR yapıyor, biz de Milli Teknoloji hamlesine katkımız olsun, tam bağımsız Türkiye için biz de bir taş koyalım istiyoruz. Takımım için de benim için de çalışma enerjisi buradan geliyor” diyerek  Motivasyonda olmayan insanlarla çalışmadıklarını belirtti.

MEDYADAN DEĞİL DE DAHA ÇOK NETWORKLERDEN SPONSORLAR BULUYORUZ

Gençlik ve Spor Bakanlığından destek aldıklarını söyleyen takım kaptanı, ”Gençlik ve Spor Bakanlığı Teknofest ekiplerine, raporları başarılı bir şekilde geçtikleri takdirde maddi manevi destek sağlıyor. Ulaşım desteği veya malzeme desteği gibi. Onun dışında Karabük Üniversitesi sponsorlarımızdan bir diğeri, atış yaptığımız zaman sosyal medyadan paylaşıyoruz. Onun dışında birebir networklerde kendimizi tanıtıyoruz. Medyadan değil de daha çok networklerden sponsor buluyoruz. Türksat’ın genel müdürüyle tanışıyoruz ya da oradaki mühendislerle iletişim sağlıyoruz. Bu şekilde birebir görüşmeler yapıyoruz. Aslında sosyal medyayı çok kullanmamak bizim zayıf noktamız diyebilirim. Sosyal medya ile de tanıtımlar yapmalıyız” şeklinde konuştu.

Teknofest’in ilerisindeki hedeflerinden bahseden Çelik, kendisinin uydu konusunda birinci sınıftan beri çalıştığını, ileride sivil bir uydu şirketi veya alçak görüntü uydu şirketi bünyesinde olmayı çok istediğini belirtti. Teknofest’e katılmak isteyen arkadaşlara  kesinlikle yılmamaları gerektiğini, elbette yorulacaklarını, belki de rapordan elenme ihtimallerinin olacağını ama hep saldırıp, hep araştırıp konunun üzerine düşmeleri gerektiğini iletti. Sadece peşinden koşarlarsa başarıyı yakalayacaklarını söyleyerek, ”Eğer karşılaştığım zorluklar karşısında yılsaydım bu yıl benim dördüncü yılım olmazdı” ifadeleri ile sözlerini tamamladı.

Editör: Betül Çakır

Çiğdem Beydilli
Çiğdem Beydilli
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3.sınıf öğrencisiyim.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar