KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi akademik ve idari personellerine Safranbolu İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Bağımlılıkla Mücadele Eylem Planı kapsamında ”Bağımlılıkla Mücadele Eğitici Eğitimi” semineri düzenlendi.
Türker İnanoğlu İletişim Fakültesinde, akademik ve idari personele dün saat 15.00’te Psikolog Hanzale Seçilmiş tarafından verilen ”Bağımlılıkla Mücadele Eğitici Eğitimi” semineri gerçekleşti. Seçilmiş, konuşmasına madde bağımlılığının devletin üzerinde ehemmiyetle durduğu bir konu olduğunu ve eğitim, askeriye, emniyet, sağlık gibi her bakanlığın kendi içinde madde bağımlılığıyla mücadelede birimi olduğunu söyleyerek başladı.
“SOSYAL YOLLARLA BULAŞTIĞI İÇİN, SOSYAL BULAŞICI HASTALIK DİYEBİLİRİZ”
Madde kullanımının bulaşıcı hastalık gibi olduğundan bahseden Seçilmiş, ”Yakın zamanda Covid-19 pandemisi geçirdik. Çin’de bir kişinin hasta olduğunu ve bu hastalığın bir anda bütün dünyayı hasta edebileceğini gördük. Madde bağımlılığı da böyle bir şey. Bir kişi kendi kendine düşünerek madde kullanayım demez. Bir arkadaşında görür, televizyonda izler ve bu normalleşir. Son dönemde popüler müziklerin, filmlerin içerisinde bulunuyor. Kişi kendisini güvenli hissettiği bir ortamda bu hastalığa bulaşabilir” dedi.
Sosyal medya, müzik dinleme uygulamaları ve filmlerden de madde kullanımının bulaştığına dikkat çeken Seçilmiş, ayrıca arkadaş ortamında kişinin önce ilk birkaç kez gördüğünde normalize olduğunu ve sosyal medya araçlarının da kendisine özendirmesi sonrasında güvenli hissettiği bir ortamda kullanmaya başladığından da söz etti.
“MADDE KULLANIMININ İKİ BOYUTU VAR”
Psikolog Seçilmiş, madde kullanımının iki boyutlu olduğunu söyleyerek, ”İşin hem sağlık hem de suç boyutu var. Kişi madde kullanıyorsa, maddeyi alıyor ve satıyorsa, birinin kullanmasına destek oluyorsa ceza kanununa göre bu bir suçtur. Kişinin adli sicil kaydına işler ve hayatı boyunca onu takip eder. Ama kişi ‘Pişmanlık Yasası’ kapsamında Psikiyatri Kliniğine veya Yeşilay’a başvurur ve bırakmak istediğini, tedavi olmak istediğini söylerse biz kişiye maddeyi nasıl temin ettiği ile ilgili sorular sormadan tedavisine başlıyoruz. Diğer türlü eğer maddeyi kullanırken kolluk kuvvetlerine yakalanırsa suç işlemiş olur ve adli sicil kaydına bu eklenir. Hayatı boyunca da kendisini takip eder” dedi.
“ÖNCELİKLE HAYIR DEMEYİ ÖĞRENMELİYİZ”
En önemli tedavinin hiç başlamamak olduğunu söyleyen Seçilmiş, ”Hayır demeyi öğrenmeliyiz. Kendi kırmızı çizgilerimizi ve prensiplerimizi net bir şekilde oluşturmalıyız” dedi.
Psikolog Seçilmiş, çevremizde, ailemizde bağımlı bireyler varsa önce kendimizi korumamızı ve bağımlılığa özendirici ortamlardan uzak durmamız gerektiğini vurgulayarak, yakınımızdaki bağımlı olan kişilere bağımlılığın zararlarından bahsetmeli, nereden nasıl yardım alabileceklerini anlatmamız gerekiyor” dedi.
Seçilmiş, ”Bağımlılıkla mücadele destek merkezleri Psikiyatri Polikliniği, Alo 191 Hattı, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Sigara Bırakma Poliklinikleri, YEŞİLAY Yedam Merkezleri, Alo 115 ve Alo Sigarayı Bırakma Hattı merkezlerinden yardım alarak bağımlılıktan kurtulabiliriz” diyerek konuşmasını tamamladı.
Gerçekleşen seminerin sonunda Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Bedirhan Karakurluk tarafından Psikolog Hanzale Seçilmiş’e teşekkür belgesi takdim edildi.
Editör: Betül Çakır