KARABÜK(TİHA) – Karabük Üniversitesi Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri, Safranbolu Birlik Haber Gazetesi’ni ziyaret etti.
Karabük Üniversitesi Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencileri, “Uygulamalı Gazetecilik I” dersi kapsamında Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa İnce eşliğinde Safranbolu Birlik Haber Gazetesi’ni ziyaret etti. Genç gazeteci adayları, gazete baskı süreçlerinin detayları hakkında gazete yetkililerinden bilgi aldı.
Safranbolu Birlik Haber Gazetesi ziyaretinde konuşan Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa İnce, “Günümüz koşullarında basın sektöründe faaliyet göstermek, ciddi bir özveri gerektiriyor. Gazetelerin hem hazırlık aşamaları hem de maddi boyutları, zorlu şartlarda yürütülmekte. Yerel medya, demokrasinin temel taşlarından biri. Gazetecilerin ve gazetelerin, halkın sesi olma görevini sürdürmeleri, zor şartlar altında bile demokrasinin bekçiliğini yapmalarını sağlıyor. Bu tür girişimlerin kıymetini bilmek gerekir” dedi.
Safranbolu Birlik Haber Gazetesi ortaklarından Serap Karaoğlu, mizanpaj aşamasından baskıya kadar gazetenin yayınlanma sürecindeki detayları öğrencilere aktardı. Gazetenin haber toplama sürecine ilişkin bilgi veren Karaoğlu, gazete olarak Anadolu Ajansı (AA) ile İhlas Haber Ajansına (İHA) abone olduklarını söyledi. Haber toplama süreçlerinde sosyal medyanın önemine değinen Karaoğlu, “Kuruluşların sosyal medya paylaşımlarını takip ederek etkinlikleri haberleştiriyoruz” dedi. Karaoğlu, Karabük Valiliği, Safranbolu Kaymakamlığı ve diğer kurumların paylaşımlarının kendileri için değerli olduğunu vurgulayarak, Üniversite ve yerel belediyelerin de kendilerine düzenli olarak haber gönderdiğini ve bu bilgilerin havuzda toplandıktan sonra revize edildiğini aktardı.
“Bu mirası geleceğe taşımak istiyoruz”
Ekonomik nedenlerle sadece siyah beyaz basım yapıldığını ifade eden Karaoğlu, renkli baskı yapmanın maliyeti artırdığını belirtti. Karaoğlu, “Daha fazla okuyucu kazanırsak, renkli baskı yapma imkânımız olabilir” diyerek, yerel medyanın ayakta kalabilmesi için toplumun desteğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Dijitalleşmenin yaygınlaştığı günümüzde geleneksel gazeteciliğin önemine de değinen Karaoğlu, “Bu mirası geleceğe taşımak istiyoruz” diyerek yazılı basının kalıcılığının dijital ortama göre daha kritik olabileceğini belirtti.
“İlanların doğru ve etkili bir şekilde yayınlanması, toplumun bilgilendirilmesi açısından önemli”
Safranbolu Birlik Haber Gazetesi ortaklarından Samet Oğuzhan Doğan, yerel gazetecilikteki standartlar ve resmi ilanların yayınlanma süreçleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. 10 yılı aşkın bir süredir basın sektörünün içinde olduğunu söyleyen Doğan, gazeteciliğin ve iletişimin önemine vurgu yaptı. Doğan, gazetelerinin, basın ile kurumlar arasında ortak çalışan bir yapıda olduğu dile getirdi. Resmi ilanların yayınlanmasının, gazetede ve internet haber sitesinde belirli standartlara tabi olduğunu belirten Doğan, Basın İlan Kurumunun, illerin nüfusuna ve ilçelere göre gazete boyutları için belirlediği şartların önemine dikkati çekti. Yerel medyanın gelişimi için yayın sürecindeki standartların gerekliliğini vurgulayan Doğan, “İlanların doğru ve etkili bir şekilde yayınlanması, toplumun bilgilendirilmesi açısından kritik önem taşıyor” diye konuştu.
“Sorumlu yayıncılık anlayışını göz ardı edemeyiz”
Dijital haber yayıncılığına değinen Doğan, sosyal medyada da dikkat edilmesi gereken standartların olduğunu vurguladı. Doğan, “Haber başlıklarımızın dikkat çekici olması önemli, ancak sorumlu yayıncılık anlayışını göz ardı edemeyiz” diyerek, yanıltıcı başlıkların haberin güvenilirliğini zedeleyebileceğini belirtti. Doğan, yerel medyanın gelişimi için kaliteyi artırma hedefinde olduklarını da sözlerine ekledi.
Ziyaret, hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.
Editör: Betül Çakır