Cuma, Nisan 4, 2025
Ana Sayfabilim"Günde 300 ton çay işleyebilme kapasitemiz var"

“Günde 300 ton çay işleyebilme kapasitemiz var”

KARABÜK (TİHA) – Gençlik ve Spor Bakanlığının yürüttüğü Rize-Fındıklı doğa kampları kapsamında Çaykur Sümer Çay Fabrikasının tanıtımının yapıldığı gezide Ziraat Mühendisi Ümit Yaşar Köseoğlu, çayın üretim aşamasındaki işleyişiyle ilgili TİHA muhabiri Emin Şengül’e bilgi verdi.

“Günde yaklaşık 150 ton çay işliyoruz”

Fabrikanın günde yaklaşık 300 ton yaş çay işleyebilme kapasitesinin olduğunu aktaran Köseoğlu, “Ortalama günde 150 ton çay işliyoruz. Bugün üretilen çay servis edilmiyor. Çaylar birkaç sene bekletilip, oturtulması ve acısının geçmesinin ardından paketlenip satışa sunuluyor” dedi.

Çayların fabrikadaki işlenişi hakkında bilgi veren Köseoğlu, şu şekilde konuştu:

“Soldurma işlemi için 32 derece sıcaklıktaki havayla su buharlaştırılarak çay yaprağı kıvırma işlemi için uygun hale getiriliyor. Kıvırma işleminde ise yaprak, çeşitli imalat makineleriyle ezilerek öz suyunu yaprak yüzeyine yayıyor. Çay yaprağında bulunan kimyasal bileşiklerin oksijenli ortamda uygun sıcaklıkta bekletilmesiyle çayda kaliteyi en çok etkileyen aşama olan oksidasyon işlemi gerçekleşiyor. Kıvrılan ve fermente olan yaprakların fırınlanarak nem oranının düşürülmesi ve çayın kurutulması işlemi yapılıyor. Elek katındaki işleyişte ise çayların içindeki çer çöp temizleniyor, hava emişleriyle çayın fazla toz oranları ve kafeinleri alınıyor, eleklerden geçiriliyor ve çaylarımız sınıflandırılıyor. Sınıflandırılan çaylar, kalite standartlarına göre numaralandırılıp daha sonrasında çuvallara doldurulup bekletiliyor.”

“Fabrika için toplamda 300 işçi çalışıyor”

Kurumdaki çalışma durumuna dair bilgi veren Mühendis Köseoğlu, “Fabrikamızda üç vardiyada toplam 240 kişi çalışıyor. Dışarıda da 50-60 kişilik ekibimiz var. Dışarıdaki arkadaşlarımız gelen yaş çayları kontrol ediyorlar. İçlerinde yabancı madde olup olmama hassasiyetine göre yaş çayları kurum adına satın alıyorlar. Fabrika için toplamda 300 kişi çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Köseoğlu, fabrikanın laboratuvarındaki işleyiş hakkında ise “Burada en önemli incelemelerden biri olan ekstrakt analizi sayesinde çayın suya geçebilme oranını ölçüyoruz. Bu ölçümün yüzde 30, yüzde 32, yüzde 40 gibi uygun değerleri var. Eğer oranlar istediğimiz kriterler içerisinde değilse durumu bildiriyoruz ve çaylar tekrardan işleniyor. Bu çalışmaların yanında çayın içerisindeki toz oranı fazlaysa onun uyarılmasını sağlayan toz analizi, içerisindeki çöp ve sap oranı fazlaysa okside olmamış parça analizi ve tadım analizi gibi incelemelerden geçerek kalite kontrolü yapılıyor” sözlerini kullandı.

Editör: Sudem Orbay

 

 

Emin Şengül
Emin Şengül
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 4. sınıf öğrencisi
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar

hulyaokyanus609@gmail.com Açık KBÜ’de “Ekonomi, Gençlik, Gelecek”