KARABÜK (TİHA)- Karabük Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni gerçekleştirildi.
Karabük Üniversitesinde düzenlenen törenle 2024-2025 Akademik Yılı açılışı yapıldı. 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Vali Mustafa Yavuz, Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, KARDEMİR Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Karakuş, Yazar Zeki Bulduk, protokol üyeleri, kamu kurum ve kuruluşu yöneticileri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, il müdürleri, dekanlar ve yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personeller, öğrenciler, basın mensupları ve davetliler katıldı.
Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Karabük Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuşan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, “Eğitim Kenti Karabük” projesinin, Karabük Üniversitesinin başarıları ve projeleri ile eğitimde marka şehir olma hedefinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda elde edilen başarıları dile getiren Yavuz, “İlk 20 bine giren 242 öğrencimiz bulunuyor, bunlardan üçü ilk yüze, 14’ü ise ilk bine girdi. Bu sonuçlar bizleri gururlandırıyor” dedi.

Yeni akademik yılın tüm paydaşlara hayırlı olmasını dileyen Vali Yavuz, üniversitenin gelecekteki başarılarının da devam etmesini temenni etti.

Karabük Üniversitesi ve vizyon projeleri
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin 45 bine yakın öğrenciye ev sahipliği yaptığını belirterek, 17 fakülte, iki enstitü, 10 meslek yüksekokulu, dört yüksekokul, 18 eğitim ve araştırma merkezi ve 2 bin 158 akademik ve idari personel ile Türkiye’nin 7. büyük üniversitesi olduğunu söyledi. Üniversitede birçok projeye imza attıklarını vurgulayan Rektör Kırışık, Karabük Üniversitenin vizyon projeleri hakkında konuştu. Rektör Kırışık, “Üç alanda eş zamanlı olarak vizyon projelerimizde ilerlemeye çalışıyoruz. Sosyal bilimler alanında Sosyal Bilimler Festivali, sağlık bilimleri alanında Sağlık Bilimleri Festivali ve mühendislik sahasında kurmuş olduğumuz çalışma takımları ile etkin ve başarılı bir proje ve yönetim gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Yine etkili bir şekilde kurmuş olduğumuz ve ilerlettiğimiz 15 çalışma masasına sahip Kamu Politikaları AR-GE Merkezi (KAPGEM) ile Türkiye’de bir üniversite olarak kamu politikalarına yön vermek, bilimi kamu politikalarına yansıtmak istiyoruz” dedi.
Üniversite olarak düzenledikleri, Türkiye’nin 81 ilinin değerlerini ve kültürünü tanıtan KBÜFEST’i Mayıs ayında gerçekleştirdiklerini aktaran Rektör Kırışık, “Yapmış olduğumuz bu etkinliğe çok büyük bir ilgi ve katılım oldu. Tematik bir etkinlik olması, Türkiye merkezli bir etkinlik olması, Türkiye’nin maddi manevi değerlerini tanıtan bir etkinlik olması hasebiyle oldukça başarılı, kültürel turizme, tanıtıma vurgu yapan çok önemli bir etkinliğimiz oldu” diye konuştu.
Rektör Kırışık, sağlık alanında da Türkiye’de ilk olan bir çalışma başlattıklarını ifade ederek, “Sağlık Bilimleri Festivali dediğimiz, yarışma ve etkinliklerden oluşan iki kategoride birleşen bir bilimsel yarışma organize ettik. Bu bilimsel yarışmada da yine ilkini, şu anki bulunduğumuz Karabük Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde yapacağımız stant etkinlikleriyle sağlık alanındaki önemli konuları halkımızın, öğrencilerimizin ve personelimizin gündemine açacağız. İnşallah hepinizi 6-7 Kasım’da Üniversitemizin Merkez Kampüsünde olmaya, etkinliklere katılmaya davet ediyorum” dedi.
“Demir çelik sektöründe bilim ve iş birliği”
Rektör Kırışık, KBÜ’nün mühendislik alanında yürüttüğü vizyon projelerine dair şu şekilde konuştu:
“Karabük’ün demir çelik alanında önemli bir üstünlüğü var. Bu üstünlüğü artık daha bariz bir şekilde bilimle ilerleyen, gelişen, dünyanın en iyisi konumuna gelebilecek bir noktaya taşımak istiyoruz. Bu maksatla Demir Çelik Çalışma Takımımızı kurduk. Bu çalışma takımımızda aynı alanda çalışma yapan 40’a yakın hocamız var. Çok daha büyük projeler yapmak, çok büyük destekler almak için arkadaşlarımızı, akademisyenlerimizi bir araya getiriyoruz. İş birliği yapmalarını, birlikte çalışmalarını ve takip edilen bir üniversite konumuna gelmek istiyoruz. Bu noktada demir çelik çalışma takımımızla yapmış olduğumuz çalışmalarda çok güzel bir gelişme kaydettik. İnşallah en yakın zamanda bu gelişmeleri de sizlerle paylaşacağız.”
Yapay zeka ve bilişim teknolojilerinde yeni eğitim fırsatları
Yapay zeka alanında yüksek lisans programı açıldığına değinen Rektör Kırışık, Türkiye’de sadece altı üniversiteye açma izni verilen Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu’nu açma başarısı gösterdik. Ve bu eğitim öğretim yılımızda Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu’nun binasını, altyapısını, laboratuvarlarını, hocalarını, bütün hazırlıklarını yaparak öğrencilerimize hazır hale getirdik. Bu ve benzer çalışmalar ve projelerde çalışmalarımızı yürütmeye, üniversitemizi dünyanın en iyi üniversitesi oluncaya kadar geliştirmeye devam etmek istiyoruz. Bu konuda sizlerin desteklerine, iş birliğine, birlikte çalışma kültürünün yaygınlaşmasına ihtiyacımız bulunmaktadır. Biz birlikte çalışırsak hem ülkemiz kazanırız hem üniversitemiz kazanır hem de şehrimiz kazanır” cümleleri ile konuşmasını tamamladı.
