Ana SayfaKarabük ÜniversitesiKarabük Üniversitesinde 'Sudan Kültürü' tanıtıldı

Karabük Üniversitesinde ‘Sudan Kültürü’ tanıtıldı

KARABÜK(TİHA)- Karabük Üniversitesinde Sudan kültürünü daha yakından tanımak ve öğrencilerin Sudan hakkında bilgi sahibi olabilmeleri için program düzenlendi.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda Sudan kültürü tanıtılarak bölge bölge Sudan hakkında bilgi verildi. Verilen bilgiler sonrası Sudan’a ait geleneksel oyunlar oynandı.

“SUDAN KÖKLÜ TARİHİ TARİHİ, RENKLİ GELENEKLERİ VE MİSAFİRPERVERLİĞİ İLE BİLİNEN BİR ÜLKEDİR”

Sudan Derneği Başkanı İbrahim Adem program ile ilgili yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi. Başkan İbrahim Adem, “Sayın Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı, sayın uluslararası öğrenciler koordinatörü ve ekibi, değerli öğrenci temsilcileri muhterem arkadaşlarım hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Sudan, Gazze, Türkiye ve tüm dünyadaki şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Sudan kültürünü temsil etmek için bugün buradayız. Sudan köklü tarihi renkli gelenekleri ve misafirperverliği ile bilinen bir ülkedir. Bugün burada sudan kültürünü sizlere daha yakından tanıtmak için bir araya geldik. Sudanlı öğrenciler olarak farklılıklarınızı birleştirmek ve birbirinize daha yakın olmanız için buradayız. Bugünün sadece sudan kültürünü değil aynı zamanda 1 yıldır sudanda olan iç savaştan bahsetmek, birbirinize olan hoşgörü ve anlayışını arttırmak için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Birlikte geçirdiğimiz bu zamanın kültürler arası bağları güçlendirmesini ve unutulmaz anılar biriktirmenize vesile olmasını umuyorum. Birlikte daha güçlü olduğumuzu hatırlayalım” dedi.

Sudan Derneği Başkanı İbrahim Adem’in konuşmasından sonra Sudan kültürü tanıtıldı.

Sudan, Afrika ve Arap ülkeleri arasında en büyük 3. ülkedir. 18 eyaletin bulunduğu ülkede 570 kabile vardır. Bu kabileler 110’dan fazla dil konuşur. Resmi dili Arapça olan ülke, tarımsal hayvansal ve maden kaynakları açısından Afrika ve Arap ülkeleri arasında en zengin ülkelerden biri olduğu söylenerek Sudan’ın çeşitli kültürlere sahip olduğu belirtildi.

Sudan kültürünün tanıtılmasının ardından Doğu Sudan hakkında bilgi verildi.

DOĞU SUDAN 

Programda Doğu Sudan ile ilgili, tarım hayatı ve hayvan bakımı bölgenin ekonomisi için oldukça önemli olduğundan bahsedilerek, “Doğu Sudan’ın önemli özelliklerinde biri de kuran-kerimin öğrenilmesi için medreselerin çok olmasıdır” denildi. Konuşmanın devamında Doğu Sudan’ın geleneği ve özellikleri hakkında bilgi verildi. Daha sonra ise Doğu Sudan Bölgesine ait geleneksel oyun oynandı.

“KARABÜK ÜNİVERSİTESİ 104 ÜLKEDEN 12 BİN CİVARINDA ULUSLARARASI ÖĞRENCİYE SAHİP”

Profesör Dr. Hasan Solmaz günün önemi hakkında konuştu.

Profesör Dr. Hasan Yılmaz, “Üniversitemiz 104 Ülkeden 12 Bin Civarında Uluslararası öğrenciye sahip bir üniversite. Haliyle belirli zamanlarda bu ülkelerin tanıtımları yapılıyor. Bu programların olması birbirimizi tanımamız açısından oldukça önemli. Tabi ülkemizde ve üniversitemizde uluslarası öğrencilerin olmasından mutluyuz. Her ne kadar uluslararası propagandalar yapılsa da türk devletinin politikası uluslararası öğrencinin ülkemize gelip buraya gelip eğitim alması, aldığı eğitim sonrasında kendi ülkelerine döndüklerinde, ülkelerinin ekonomik, kültürel ve fiziki anlamda gelişmesi için çalışmalarına katkı sağlamak istiyoruz. Sizlerde Sudanlı öğrenciler olarak burada farklı farklı bölümlerde okuyorsunuz, bu süreyi iyi değerlendirin. Eğitimin her aşamasında kendi alanımızla ilgili ne öğrenebiliriz bunun çabası içerisinde olun. Eğer siz kendinizi iyi yetiştirerek ülkenize dönerseniz, ülkenize vatanınıza, milletinize daha fazla katkınız olacak” dedi.

Konuşma sonrasında Sudan Derneği Başkanı İbrahim Adem, Profesör Dr. Hasan Solmaz’a teşekkür belgesi takdim etti. Daha sonra Sudanın Kuzey bölgesi, Güney bölgesi ve Batı bölgesi tanıtıldı.

KUZEY SUDAN

Programda Kuzey Sudan hakkında, “Kuzey sudan ekonomisi tarım, madencilik ve petrole dayalı, piramitlerin bulunduğu yerdir. Bu piramitler bölgede yaklaşık 200 adet bulunmaktadır” denildi. Açıklama sonrasında kuzey sudan ile ilgili geleneksel oyun oynandı.

BATI SUDAN

Batı Sudan hakkında ise, “Batı Sudanda sudanın en güzel doğal bölgelerinden biri bulunmaktadır.Akdeniz iklimi hakimdir. Şelalerin ve göletlerin varlığıda mevcuttur. Bölgenin iklimi nedeniyle meyve sebze çeşitliliği fazladır. Bölgenin kabilelerinin zengin gelenekleri ve görenekleri ile de bu kanıtlanmaktadır. Kabilelerini yansıtan kutlamalar Batı sudanın geleneksel kıyafeti renkleri desenleri ile dikkat çeker” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama sonrası Batı Sudan’a ait geleneksel dans yapıldı.Daha sonra Sudan’a ait şarkı söylenerek Filistin Bayrağı açıldı. Günün önemi ile ilgili konuşmalar yapıldıktan sonra Sudan’da devam eden savaşa dair genel bakış sunuldu. Programın sonlarında şiir okundu.

 

 

Betül Çakır
Betül Çakır
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar