KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesi Engelliler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık Etkinliği” gerçekleştirildi.
Karabük Üniversitesi Engelliler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık Etkinliği”nde, özel gereksinimli bireyler ve öğrenciler bir araya geldi.
3 Aralık Salı günü saat 13.30’da, 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Engelliler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İsa Özkan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müslüm Kuzu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Özyürek, özel gereksinimli bireyler ve öğrenciler katıldı. Etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık Etkinliği’nde yaptığı konuşmasına, engelli bireylere yönelik farkındalığın daha da artması gerektiğini vurgulayarak başladı. Solmaz, “Toplumumuzda yüzde 10’a yakın farklı engelli bireylerimiz var. Onlar da toplumumuzun bir parçası. Hava almak, spor yapmak, gezmek, oynamak gibi temel ihtiyaçlara engelli bireylerimizin de ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları giderici atılımların artırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Solmaz, Karabük Üniversitesi bünyesindeki binalarda engelli bireyler için gerekli düzenlemeler yapıldığını ve bu çalışmalar sonucunda Üniversitenin Turuncu Bayrak ödülünü aldığını belirtti. Solmaz, “Toplum olarak çocuklarımıza, arkadaşlarımıza, dostlarımıza ve çevremize engelli bireylere yönelik farkındalığı artırırsak ve anlatırsak, bu farkındalık daha fazla iyilik hareketi haline gelerek yaygınlaşacak. Engelli bireylerimizin hayatları da daha yaşanabilir hale gelecek” dedi.
“Engeli oluşturan bizleriz”
Engellilere yönelik farkındalığın içselleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Özyürek, “Engel bizim düşüncelerimizde. Düşünceler, davranışlara dönüşüyor, özürümüz ya da bir şeyimizin noksan olması engel değil aslında. Engeli oluşturan bizleriz. Şimdi insanlar ne ister? Engel olmasın. Herhangi bir problem olmasın. Anlaşılmak ister. Öyle değil mi? Peki özel durumları olan kişileri biz nasıl anlayacağız? Bu noktada yapılan etkinliklerin önemi artıyor” şeklinde konuştu.
“Farklılıkları kucakla, engelleri aş!”
Karabük Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Şevval Akkaya, aldığı özel eğitim dersinde edindiği farkındalıkları katılımcılarla paylaştı. Akkaya, “Ders süresince toplumda yaygın bir şekilde kullanılan bazı kaba ve yanlış ifadelerin, özel gereksinimli bireyler için ne denli yanıltıcı ve incitici olabileceğini derinlemesine fark ettim. Toplumun, bireylerin farklılıklarını göz önünde bulundurarak daha eleştirilebilir ve kapsayıcı bir yapıya dönüştürülmesi durumunda, bu engellerin büyük ölçüde ortadan kalkabileceği gerçeğiyle yüzleştim. Ders sonrasında fark ettim ki bireysel farklılıklar asla bir engel teşkil etmez. Sonuç olarak, her bireyin gelişim yolu farklı olsa da hedefler aynıdır. Sözlerimi bu anlayışı özetleyen şu sloganla bitirmek istiyorum. ‘Farklılıkları Kucakla, Engelleri Aş!’ ” diye konuştu.
Etkinlik, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencilerinin engelli bireyleri daha iyi anlamak için tasarladığı oyunlar ve görme engelli bireylerin Braille alfabesiyle gerçekleştirdiği okuma etkinlikleriyle devam etti.
Etkinlikte, görme engelli birey Turgay, Mağusa Limanı, Mavi Türkü, Duydum ki Unutmuşsun ve Eski Dostlar gibi parçaları seslendirerek programa renk kattı.
Editör: Şerife Kozan