KARABÜK – (TİHA) Karabük Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından “Mevlânâ’da Merhamet Eğitimi” isimli bir söyleşi düzenlendi.
Karabük Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından gerçekleştirilen “Mevlana’da Merhamet Eğitimi” etkinliğinde, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Tasavvuf Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Özköse, Mevlana’nın merhamet anlayışını ve vicdan felsefesini derinlemesine ele alarak katılımcılara önemli öğretiler sundu.
Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda 29 Kasım Cuma günü saat 14.00’te düzenlenen etkinliğe, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Sema Noyan, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Halim Gül, TÖMER Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Mustafa Karaca, Personel Daire Başkanı Kemal Özeken, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Balkis, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Arş. Gör. Hazar Ertürk, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan savaşlar, soykırımlar ve insan hakları ihlalleri karşısında duyarsızlaşan ve vicdan krizine sahip bir toplumun oluştuğunu söyleyen Özköse, “Mevlana’nın yaşadığı 13. yüzyılda yaşanana benzer acılar günümüzde de benzer şekilde devam ediyor. Bugün vicdanların donduğu bir dünyada yaşıyoruz” dedi.
Prof. Dr. Özköse, Mevlana’nın öğretilerinin insana sadece merhamet ve hoşgörü değil, aynı zamanda adalet ve vicdan duygusu kazandırma amacı taşıdığını belirtti.
Özköse, tasavvuf ve Mevlana’nın hayatı, öğretileri ve merhamet üzerine derinlemesine bir sohbet gerçekleştirdi. Mevlana’nın “Mesnevi” eserinden alıntılarla sevgi ve insanlık değerleri ile ilgili konuşan Özköse, “Mevlana’nın öğretileri sadece dini bir öğreti değil, aynı zamanda evrensel bir insanlık felsefesi sunmaktadır. Onun hayatı bize hayatı nasıl daha anlamlı kılmamız gerektiğini de öğretir” diye konuştu.
Mevlana’nın muhatabının insanlık olduğuna dikkati çeken Özköse, uyuyan ruhları uyandırma, insan-ı kamil yetiştirme, mutlu bireyler oluşturma, kaliteyi oluşturma ve medeniyeti inşa etmenin ancak insana değer vererek ve bireylerin içsel dünyalarını dönüştürerek mümkün olabileceğini belirtti.
Gerçekleşen etkinliğin sonlarına doğru Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Arş. Gör. Hazar Ertürk, dinleyenlere ney dinletisi sundu.
Program katılımcılara teşekkür belgesi verilmesi ile son buldu.
Editör: Sudem Orbay