Cumartesi, Nisan 12, 2025
Ana SayfaKarabük ÜniversitesiKBÜ'de 'Motosiklet Güvenli Sürüş' semineri düzenlendi

KBÜ’de ‘Motosiklet Güvenli Sürüş’ semineri düzenlendi

KARABÜK (TİHA) –  KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Motosiklet Güvenlik ve İleri Sürüş Eğitmeni Tayfun Gülhan tarafından ”Motosiklet Güvenli Sürüş” semineri düzenlendi.

Seminer, dün KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi 15 Temmuz Şehitler Eğitim Salonu’nda saat 16.00’da gerçekleşti. Yapılan ”Motosiklet Güvenli Sürüş” seminerine birçok motosiklet kullanıcısı katıldı.

Konuşmasına küçük yaşta motosiklet kullandığını söyleyerek başlayan eğitmen Gülhan,” İstanbul’da 14 yaşında motosiklet kullanmaya başladım. Daha sonra otuzlu yaşlarımda bu motosiklet kullanma hevesimi akademik açıdan destekleyip eğitmen oldum ve sektörün önde gelen kurumlarında çalıştım. Eğitmenlik sadece motosiklet kullanmayı sevdiğim için yapılan bir işten ziyade eğitimle alakalı ayrı bir dal.  O yüzden Japonya’da bu konunun eğitimini aldım.Yaklaşık altı defa gittiğim Japonya’da, bu konu üzerine tekrar tekrar eğitimler alarak eğitimimi tamamladım. Kayıtlı olarak da söyleyebilirim 25 bin kişiye eğitim verdim. Bu eğitim verdiğim kişiler arasında devletin kolluk güçleri, Sağlık Bakanlığı çalışanları, üniversite öğrencileri ve siviller oldu” dedi.

Eğitmen Tayfun Gülhan

“MOTOSİKLET KULLANANLARDA EGO DİYE BİR DURUM VAR”

Herkesin kendine göre bir egosunun olduğunu söyleyen Gülhan, motosikletteki egonun sonuçlarının pek iyi olmadığını vurguladı.Kötü bir durumla karşılaşmamak için de motosiklet kullanımı tekniklerinin iyi bilinmesi gerektiğini, doğru uygulanmasını ve ani bir durumda bu bilgilerin kullanıma hazır olunması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde yirmi yıldır motosiklet kullanan birisinin bile eğitimli olmadığı ve çoğu tekniği tekrar etmediği için bir gün bir kaza esnasında suçu yağmurun yağmasına,atmasına ve bu yaklaşımının doğru olmadığına değinen eğitimci Gülhan, ”Eğer kişi tekniklerde zayıfsa ne kadar süre motosiklet kullanmış olması önemli olmaz” dedi.

“GÜVENLİ SÜRÜŞ İÇİN NE YAPMAMIZ GEREKİYOR?”

Motosikletin teker yapısı gereği sürücüsünün denge kabiliyetiyle ayakta kalabilen bir taşıt olduğundan bahseden Gülhan, ”Motosiklet tek başına tehlikeli bir taşıt değildir. Bize hep sorulan bir şey vardır. Otomobil mi yoksa motosiklet mi tehlikeli? Bana göre çok ince bir bıçak sırtı vardır. Motosiklet kullanım tekniklerini biliyor ve bunu tam olarak uyguluyorsanız motosiklet otomobile göre daha güvenlidir. Çünkü motosiklet otomobilden daha küçük yer kaplıyor. Kara yolları tır ve otobüs gibi taşıtlar için yapılmıştır. Motosikletin ise asfalt üzerinde kapladığı alan çok küçüktür. Bu yüzden tehlikelerden kaçabilme imkanı çok hızlıdır. Tabii bu kaçabilme becerisi için sürücüsünün iyi olması, tüm teknikleri biliyor ve uyguluyor olması gerekir. Ama teknikleri biliyor yine de tam uygulayamıyorsanız motosiklet otomobile göre daha tehlikeli taşıttır” sözleri ile konuşmasına devam etti.

Bir diğer önemli konunun kullanılan motosikletlerin sağlam olmaması ve teknik yapısındaki sorunlar ile de kişiyi tehlikeye sokabileceğini anlatan eğitimci, bakımı yapılmadan kullanıldığı takdirde, sonrasında basit bir sebepten tehlikeye girildiğine değindi. Kaliteli bir marka kullanılmıyorsa her gün bakımının kontrol edilmesi gerektiğini de belirtti.

“GEREKLİ EĞİTİMİ VE BİLGİYİ ALDIKTAN SONRA DOĞRU MOTOSİKLET KULLANIMI İLE BAŞLAMALISINIZ”

Sürücünün kullanacağı motosiklet tarzında bilgili olması ve tam tekniğini uygulayabilmesi gerektiğine değinen Gülhan, ”Farklı markalarda ve modellerde motosikletler var. Mesela Scooter tarzı dediğimiz motosikletler şehir içi dar sokaklarda kullanılmak üzere dizayn edilmiştir. Bu motosikletler başlangıç motoru için pek doğru değildir. Çünkü motorları arkadadır ve ağırlık oradadır. Kayışlı sistem olduğu için tepkime gecikmelidir. Bir de tekerlekler küçük ve yakın olduğu için çok hızlı dönebilir. Bu da ticari kullanacak kişiler için çok avantajlı olur. Ama yeni başlayanlar için güvenlik anlamında birinci tercih olmamalı. Daha sonra iki tekerlekli bir taşıtta lastik seçimi ve kondisyonu çok önemlidir. Motosikleti kullanım yerlerine ve tarzına göre seçmelisiniz. Çok eski üretim tarihli ya da saklama koşulu kötü lastikler tercih edilmemelidir” dedi.

Eğitmen Tayfun Gülhan

“KAZALARIN ANALİZİ”

Kazaların oluşmasında önemli teknik faktörlerden söz eden Motosiklet Güvenli ve İleri Sürüş Eğitmeni Gülhan, sıvı ve fren kontrolünden, elektrik aksanına bakmaktan, zincir bakımından bahsetti. Yapılan kaza analizinde kazaların yüzde 58’inin kişinin fiziksel durumdan, ruh halinden, sürüş tercihinden, yorgunluk derecesinden ve bilgi yetersizliğinden kaynaklandığını belirtti. Motosiklet kaza bilgisine göre kaza yapan sürücülerin yüzde 92’sinin eğitim almamış kişilerden oluştuğuna da değindi.

“SÜRÜŞ STRATEJİSİ NASIL OLMALI?”

Yolculuğa çıkmadan önce sürüşe manevi olarak hazırlanmamız gerektiğine değinen Gülhan, ”Sürüş öncesinde fiziksel olarak hazırlanmamız ve çıkmadan son güvenlik kontrollerini yapmamız gerekli. Sürüş anında ise trafik, frenleme, takip mesafesi, viraj ve u dönüşlerine dikkat etmeliyiz. Sürüş sonunda ise yolculuk sırasında olan, fark ettiğimiz herhangi bir durumdan ders çıkarmalı ve gerekli bakımları yapmalıyız” diyerek konuşmasını tamamladı.

Seminerin bitiminde konuşan KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Alper İynem , konuşmasının sonunda Tayfun Gülhan’a Teşekkür Belgesi takdim etti.

Eğitmen Tayfun Gülhan ve Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Alper İynem

Editör: Betül Çakır

Çiğdem Beydilli
Çiğdem Beydilli
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3.sınıf öğrencisiyim.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar

hulyaokyanus609@gmail.com Açık KBÜ’de “Ekonomi, Gençlik, Gelecek”