Salı, Şubat 4, 2025
Ana SayfaGüncelKBÜ'de Pompeipolis Antik Kenti kazıları anlatıldı

KBÜ’de Pompeipolis Antik Kenti kazıları anlatıldı

KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin Sosyal Etkinlik Günü kapsamında, Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük tarafından “Pompeipolis Antik Kenti kazıları” isimli söyleşi gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin her hafta düzenlediği Sosyal Etkinlik Günü kapsamında düzenlenen söyleşide, Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük tarafından Pompeipolis Antik Kenti hakkında katılımcılara bilgiler verildi.

18 Aralık Çarşamba günü saat 15.00’te KBÜ Edebiyat Fakültesi Şehit Fırat Yılmaz Çakıroğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiye Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Çınar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasının ardından Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük, kazı başkanlığını yürüttüğü Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde bulunan Pompeipolis Antik Kenti hakkında bilgi verdi. Kentin, ünlü Roma Generali Pompeius tarafından kurulduğunu ve adını da buradan aldığını belirten Eliüşük, MÖ 65 yılında kurulan kentin bir dönem başkentlik yaptığını açıkladı.

Kentte şu ana kadar bulunan yapılar arasında bir villa, üç adet hamam, pazar yeri ve tiyatro olduğundan söz eden Eliüşük, antik kentte bulunan villanın Anadolu’daki en büyük üç villadan biri olduğunu vurguladı. Pompeipolis Antik Kenti’nde ilk kazıların 1984 yılında gerçekleştiğini ifade eden Eliüşük, pancar deposu yapımı sırasında bir mozaik bulunması üzerine kazıların başlatıldığını söyledi. Bulunan mozaiğin üzerinde “Kendi iyiliğiniz için gelin” ve “İyilik için gelin” gibi ifadelerin yer aldığını belirten Eliüşük, “Bu birçok Roma İmparatorluğu eserlerinde gördüğümüz iyi niyet yazılarından biri. Doğrusu çok hoş bir yazı” dedi.

Pompeipolis Antik Kenti’nde bulunan tiyatronun bu bölgede keşfedilen ilk tiyatro olduğunu belirten Eliüşük, “Ben arkeoloji hayatım boyunca mermerleri bu kadar tahrip edilmiş bir kent görmedim. Bu kentte maalesef çok büyük bir tahribat söz konusu” dedi.

Antik kentte Odeon adı verilen üstü kapalı tiyatro binasının olduğuna işaret eden Eliüşük, bu binanın aynı zamanda meclis binası olarak kullanıldığını tahmin ettiğini belirtti. Bu yapıda yakın zamanda iki adet heykel bulduklarını söyleyen Eliüşük, “Kısa süre önce bu yapıda iki tane güzel Tanrıça Afrodit heykeli bulduk. Bu bizim için büyük bir sevinçti. Bu bölgede bulunan herhalde ilk Afrodit heykelleri bu bağlamda da bizim için çok değerli” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük

Sadece kazı çalışması yapmadıklarını aynı zamanda yapıları sergilediklerini ve gelen ziyaretçilere sunduklarını dile getiren Eliüşük, “Buraya gelen minik öğrencilerimize arkeolojiyi sevdirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Kentin tanıtım kitapçığının henüz geçen hafta basıldığını söyleyen Eliüşük, kentin turizm alt yapısını oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı.

Eliüşük, konuşmasının ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Etkinliğin sonunda, konuşmasından ötürü Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük’e Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Çınar tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Çınar, Doç. Dr. Mevlüt Eliüşük

Editör: Şerife Kozan

Sudem Orbay
Sudem Orbay
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3.sınıf öğrencisi
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar

hulyaokyanus609@gmail.com Açık KBÜ’de “Ekonomi, Gençlik, Gelecek”