KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından Safranbolu’da bulunan fakülte ve yüksekokul öğrencilerine yönelik “Kütüphane Kullanıcı Eğitimi” verildi.
Karabük Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından Safranbolu’da bulunan fakülte ve yüksekokul öğrencilerine yönelik düzenlenen “Kütüphane Kullanıcı Eğitimi” ile öğrencilere kütüphane hizmetleri hakkında bilgi verildi.
Dün 11.00-11.30 ve 14.00-14.30 saatlerinde Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinde, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığında görevli idari personel Çilem Aktaş Başol ve Onur Selçin tarafından verilen eğitimde, öğrencilere kütüphane hizmetleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
Memur Çilem Aktaş Başol, konuşmasında, Karabük Üniversitesinin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek amacıyla her türlü basılı ve elektronik bilgi kaynağını sağladığını, bu kaynakları belirli bir sistem dahilinde düzenleyerek en hızlı ve en kolay şekilde öğrencilerin hizmetine sunduğunu belirtti.
Kâmil Güleç Kütüphanesinin 2017 yılından bu yana Karabük Üniversitesi öğrencilerine hizmet verdiğini söyleyen Başol, üniversite genelinde Kâmil Güleç Kütüphanesine bağlı beş farklı kütüphanenin daha bulunduğunu ifade etti. Başol, bu kütüphaneler arasında Eflani Meslek Yüksekokulu Kütüphanesi, Eskipazar Meslek Yüksekokulu Kütüphanesi, Yabancı Diller Yüksekokulu Kütüphanesi, Yenice Meslek Yüksekokulu Kütüphanesi ve Safranbolu Kütüphane Şube Müdürlüğünün yer aldığını açıkladı.
Başol, Kâmil Güleç Kütüphanesinde 71 bin 621 basılı kitap, 45 bin 212 e-dergi, 33 bin 168 e-kitap, 126 basılı dergi ve 36 veri tabanı bulunduğunu dile getirerek, kullanıcıların bilgisayar hizmetleri, grup çalışma odaları, ödünç-iade işlemleri, kütüphaneler arası ödünç verme ve danışma hizmetlerinden yararlanabileceklerini aktardı. Safranbolu Kütüphanesinde de 7 bin 11 adet kaynağın mevcut olduğunu belirten Başol, Safranbolu Kampüsü’nde yalnızca akademik ve idari personel ile ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin kütüphane hizmetlerinden yararlanabileceğini, Kâmil Güleç Kütüphanesinin dışarıdan gelen araştırmacılara da açık olduğunu vurguladı.
Başol, kütüphanede bir Akıllı Kütüphane (Smart Library) sistemi bulunduğunu belirterek, katalog tarama cihazı ile kütüphanedeki tüm kaynakların aranabileceğini ve ödünç-iade işlemlerinin oturum açmadan gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Sadece Karabük Üniversitesi öğrenci ve personeli için üye kaydı yapıldığını vurgulayan Başol, kütüphaneden basılı kitap ödünç alabilmek için üye kaydının gerekli olduğunu söyledi. Başol, dışarıdan gelen kullanıcıların ise basılı kaynaklardan yalnızca kütüphane içinde yararlanabileceğini dile getirdi. Ayrıca, Veri Tabanlarına Kampüs Dışı Erişim Sistemi (VETİS) üzerinden tam metin makalelere, özetlere, e-kitaplara ve elektronik bilgi kaynaklarına erişim sağlanabileceğini belirten Başol, kurum dışından gelen kullanıcıların bu imkanlardan faydalanabilmesi için misafir kullanıcı hesabı açması gerektiğini dile getirdi.
Başol, kullanıcıların kütüphaneye gelmeden kitap sürelerini uzatabilecekleri, başkasının üzerindeki kitapları ayırtabilecekleri ve istedikleri kitapların talebini yapabilecekleri “Cep Kütüphanem” uygulamasına da değindi. Bu uygulamanın YORDAM otomasyon programı ile entegre çalıştığına değinen Başol, hem kullanıcılar hem de kütüphane personeli için büyük kolaylık sağladığını belirtti.
Programın sonunda idari personel Onur Selçin, Karabük Üniversitesi öğrenci ve personeli için üye kaydı, iade ve ödünç işlemleri, katalog tarama ve veri tabanına giriş işlemlerini uygulamalı olarak göstererek eğitimi sonlandırdı.
Kütüphaneler, 1 Ekim 2024 – 31 Mayıs 2025 tarihlerinde çalışma saatlerinde açık olacak. Kamil Güleç Kütüphanesi ise bu tarihler arasında haftanın 7 günü 24 saat hizmet vermekteyken, Safranbolu Kütüphane Şube Müdürlüğü ise hafta içi 8.30-19.00 saatlerinde hizmet sunuyor.
Editör: Betül Çakır