Ana SayfaAraştırma-İncelemeKlinik Psikolog Hakan Aydın "Teknoloji otizmi olumsuz etkiliyor"

Klinik Psikolog Hakan Aydın “Teknoloji otizmi olumsuz etkiliyor”

KARABÜK (TİHA)- Safranbolu’da bulunan Klinik Psikolog Hakan Aydın Otizm spektrum bozukluğu hakkında TİHA muhabiri Betül Çakır’a konuştu. Aydın, artan teknolojinin otizmli bireyleri olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde bulunan Klinik Psikolog Hakan Aydın, otizm ile ilgili verdiği röportajda otizmi bir hastalık olarak değil, özel bir durum olarak gördüğünü belirtti. Aydın, teknolojinin otizmi olumsuz olarak etkilediğini söyleyerek, “Son yıllarda teknolojik araç ve gereçler gün geçtikçe hayatın içine daha fazla giriyor ve giderek yaygınlaşıyor” dedi. Teknolojinin sık kullanımının otizmli bireyler için normal bireylere göre daha fazla zararlı olduğunu vurgulayan Aydın, “Sadece otizmi değil normal bireyleri de bu durum olumsuz etkiliyor. Çünkü ekranlar beta frekansları yayıyor, özellikle beyin gelişiminin tamamlandığı 12, 13 yaşlarına kadar o beta frekansları beyin gelişimine negatif etki yapıyor. Bu da bireyde var olan bir otizm durumu varsa bunu artırıp ilerletebiliyor. Bulunduğumuz çağda teknolojik araçları kullanmamak mümkün değil ama ailelerin çeşitli kurallar koyarak bir kullanma kültürü oluşturmaları şart” diye konuştu. Aydın, ekran sürelerinin uzun olmasının dikkate odaklanma ve konsantrasyon sorunlarına neden olduğunu dile getirdi.

Özellikle otizmli vakalarda duyusal işlenme süreçleri, dil ve konuşma sorunları, duygu kontrol problemleri gibi durumların çok sık görüldüğünü aktaran Aydın, “Ailelerin öncelikle bu konu hakkında bilgi sahibi olması ve otizm tanısı konulduktan sonra bu alanda uzman olan birisinden destek alarak hareket etmesi gerekiyor” dedi. Aydın, otizmle ilgili yapılan bütün çalışmaların bireyi yeniden bir öğrenme sürecine sokarak yaşam kalitesini yükseltmek adına yapıldığını belirtti.

Otizmli Bireylere SAS Yöntemi Tedavisi

Otizmin türlerine de değinen Aydın, “Otizmde erken çocukluk otizmi, daha hafif seyredenleri ya da daha hızlı seyredenleri var. Öncelikle bu tanıların konması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Otizm tedavisi için çok çeşitli yöntemlerin olduğunu belirten Klinik Psikolog Aydın, “Mesela biz burada kendi alanımızda otizmli bireylerle çalışırken ses dalgaları kullanıyoruz. Çocuklarda duyusal işleme süreçleri, dikkat problemleri, dil ve konuşma sorunları, duygu problemleri gibi durumlarda özgüven çok önemli. Bunların kazanımında SAS adını verdiğimiz bir metodumuz var. SAS yani Sosyal Yaklaşım Modeli, burada ses dalgalarından faydalanıyoruz. Çaprazlama ürettiğimiz ses dalgaları ile beynin gerekli bölümleri kişiye özel hazırlanıyor. Çünkü her bireyin ihtiyacı farklıdır. Bu metotla beynin gerekli bölümlerine uyaranlar gönderiliyor ve o bölgelerde gelişme sağlıyoruz. Örneğin konuşma sorunları yaşıyorsa konuşma merkezine gönderiyoruz. Duygu durum problemi yaşıyorsa kişinin beyninde gerekli bölgeye güçlendirici uyarı gönderiyoruz. Uygulaması kolay bir yöntem, birey bunu evde kullanabilir. Kullanımı beyin durumuna göre 21, 24 ya da 28 gün sürebiliyor. Dinleyen birey, dalgaları müzik olarak duyuyor, yani bildiğiniz klasik kritik parçaları duyuyor ama altta yerleştirdiğimiz ses frekansları ihtiyacı olan bölgelere sürekli uyaranlar gönderdiği için oraya spor yaptırıyor” dedi.

Betül Çakır
Betül Çakır
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar