KARABÜK (TİHA)- Safranbolu’da bulunan Klinik Psikolog Hakan Aydın Otizm spektrum bozukluğu hakkında TİHA muhabiri Betül Çakır’a konuştu. Aydın, artan teknolojinin otizmli bireyleri olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde bulunan Klinik Psikolog Hakan Aydın, otizm ile ilgili verdiği röportajda otizmi bir hastalık olarak değil, özel bir durum olarak gördüğünü belirtti. Aydın, teknolojinin otizmi olumsuz olarak etkilediğini söyleyerek, “Son yıllarda teknolojik araç ve gereçler gün geçtikçe hayatın içine daha fazla giriyor ve giderek yaygınlaşıyor” dedi. Teknolojinin sık kullanımının otizmli bireyler için normal bireylere göre daha fazla zararlı olduğunu vurgulayan Aydın, “Sadece otizmi değil normal bireyleri de bu durum olumsuz etkiliyor. Çünkü ekranlar beta frekansları yayıyor, özellikle beyin gelişiminin tamamlandığı 12, 13 yaşlarına kadar o beta frekansları beyin gelişimine negatif etki yapıyor. Bu da bireyde var olan bir otizm durumu varsa bunu artırıp ilerletebiliyor. Bulunduğumuz çağda teknolojik araçları kullanmamak mümkün değil ama ailelerin çeşitli kurallar koyarak bir kullanma kültürü oluşturmaları şart” diye konuştu. Aydın, ekran sürelerinin uzun olmasının dikkate odaklanma ve konsantrasyon sorunlarına neden olduğunu dile getirdi.
Özellikle otizmli vakalarda duyusal işlenme süreçleri, dil ve konuşma sorunları, duygu kontrol problemleri gibi durumların çok sık görüldüğünü aktaran Aydın, “Ailelerin öncelikle bu konu hakkında bilgi sahibi olması ve otizm tanısı konulduktan sonra bu alanda uzman olan birisinden destek alarak hareket etmesi gerekiyor” dedi. Aydın, otizmle ilgili yapılan bütün çalışmaların bireyi yeniden bir öğrenme sürecine sokarak yaşam kalitesini yükseltmek adına yapıldığını belirtti.
Otizmli Bireylere SAS Yöntemi Tedavisi