Ana SayfaŞehirSafranbolu'da hububat üretimi önde geliyor

Safranbolu’da hububat üretimi önde geliyor

KARABÜK(TİHA) – Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik  Bölümü 3. sınıf öğrencileri Safranbolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünü ziyaret etti.

Gerçekleştirilen ziyarette Safranbolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akgül İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü hakkında bilgiler vererek öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Akgül yaptığı açıklamada, “İl Tarım Müdürlüğünün asıl amacı üreticiyle bir arada olmak, ilçedeki ya da ildeki üretim potansiyelini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunmak bununla ilgili proje hazırlamak, üreticinin eksiğini ya da talebini alıp o talepleri sağlayacak kaynak bulmak ve bunlarla ilgili proje hazırlamaktır” dedi.

Devamında, “Gıda işletmeleri üretim yerleri denetimlerini, otel restoranları gibi yerleri denetlenmesinden sorumluyuz” diyen Akgül, “tütün alkol denetleme yasasının kanunu var o kanunda satış iznini biz veriyoruz, alkollü sunum yapacak yerler belgeyi biz veriyoruz”dedi.

PANDEMİDEN SONRA TARIMA YÖNELİŞ ARTTI 

Safranbolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akgül, “Biz Türkiye olarak biyolojik çeşitlilik anlamı çok zengin bir ülkeyiz ancak Batı Karadeniz’de olmanın  en büyük sıkıntısı arazilerimizin küçük,parçalı ve çok hisseli oluşu.Bu durum bizim işlem yapmamızın önüne geçiyor, ancak son yıllarda tarıma yöneliş arttı. Özellikle pandemiden sonra bu artış daha fazla görüldü” ifadelerini kullandı.

SAFRANBOLU’DA EN FAZLA HUBUBAT ÜRETİMİ VAR 

Akgül, “Safranbolu’nun en önemli tarım ürünlerinde ağırlıklı hububat üretimi var; arpa, buğday gibi ürünler. Eskipazar, Eflani’de olduğu gibi Safranbolu’nun bazı bölgelerinde, köylerde  seracılık faaliyeti çok fazla. Buradaki faaliyetlerimiz çiftçiyi tetiklemek, çiftçiye alternatif ürün bulmak, ekonomik kazanç elde edebilmek çünkü taşımalı sistem bitti” dedi.

“SAFRANBOLU’DA HAYVANCILIK ÜZERİNE BİN 800 İŞLETME VAR” 

Müdür Akgül açıklamasının devamında, “Hayvancılık anlamında yeterlilik düzeyimiz iyi. Hayvancılıkta hastalık gibi durumlarla karşılaşıldığı zaman tarım sigortalarından destek alınıyor diyerek büyükbaş hayvanların tedavisine müdahale edemediklerini belirtti. Aynı zamanda Safranbolu’da hayvancılık üzerine  bin 800 tane işletme var diyen Akgül, bu işletmelerde toplam 48 bin hayvanın olduğunu söyledi.

KURBAN KOMİSYONU KURULUYOR

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Akgül, “Kurban Bayramı’nda düzenli olarak günde 8 saat veteriner arkadaşlar nöbet tutuyorlar yol kontrol noktalarında jandarma ve emniyetle ortak çalışıyoruz.Kurban komisyonu oluşturuluyor, fiyatlar belirleniyor, kesim yerleri belirleniyor, kesim yerlerinin hijyenik durumu ve  kesim yapılacak yerler denetleniyor. Uygun olmayanlar iptal ediliyor. Herhangi bir uygun olmayan yerde kurban kesilirse  cezai işlem uygulanıyor. Bunların hepsinin denetimide  denetimi de belediye, müftülük, ilçe tarım müdürlüğü ve  ilçe sağlık müdürlüğünün oluşturduğu komisyon var  onlar tarafında yapılıyor. Komisyona göre işler yürüyor” dedi.

Betül Çakır
Betül Çakır
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar