KARABÜK(TİHA)- Üflemeli çalgılar arasında yer alan ve kamıştan yapılan bir enstrüman olan “ney”i hem üfleyip hem de üreten Neyzen Selim Yorulmaz, Safranbolu Eski Çarşı’daki dükkanında ney enstrümanı hakkında TİHA muhabiri Betül Çakır’a konuştu.
Safranbolu Eski Çarşı’da bulunan dükkanında Safranbolu’ya gelen yerli ve yabancı turistlere ney sanatını aşılayan ve aynı zamanda neyin imalatını yapan Neyzen Selim Yorulmaz, yıllardır ney ile ilgilendiğini ve bu enstrümanı çalmak için yurt dışında ve yurt içinde eğitimler aldığını belirtti. Ana dili haricinde Çince ve İngilizce dillerini de akıcı bir şekilde konuştuğunu söyleyen Yorulmaz, bu alanda uzman kişilerle çalıştığını vurguladı. Yorulmaz, “İyi bir kulağa sahip olmak istiyorsanız doğru kişileri dinlemeli, doğru ustalardan eğitim almalısınız” dedi.
Ney üflemeye başlama serüveni hakkında konuşan Neyzen Yorulmaz, “Aslında ben daha önceleri yakın korumaydım. Bu iş sebebi ile de Suudi Arabistan’a gittiğim yıllarda internette gezinirken bir harf yanlış yazmam ile ney ustalarından Başar Dikici’nin videosuna denk geldim ve sabaha kadar onu dinledim. O günden sonra benim ney sanatına ilgim oluştu ve bu alanda kendimi geliştirdim” dedi.
Ney ile dünyanın dört bir yanından müziği icra etmek mümkün
Ney enstrümanının sadece dini müziklerde değil, farklı müzik türlerinde de kullanılabileceğini belirten Yorulmaz, sanat müziği, arabesk, batı müziği, Çin ve Japon müzikleri, Pentatonik veya Country müzik olmak üzere hemen hemen her müzik çeşidinde kullanılabileceğini söyledi. Yorulmaz, bu müzik türlerinin birkaçına hakim olduğunu ve daha önce Çin’de uzun yıllar kalıp bu alanda ders aldığını ve usta isimlerle Çin’de sahneye çıktığını dile getirdi. Yorulmaz, Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi gibi birçok üniversitede de ney hakkında söyleşi gerçekleştirdiğini vurguladı.
“Yurt dışından ney öğrenmeye geliyorlar”
Ney dersleri verdiğini söyleyen Yorulmaz, Amerika, Çin, Lübnan gibi farklı ülkelerden ney öğrenmek için gelen öğrencilerin olduğunu ifade etti. Yorulmaz, Türkiye’ye gelemeyen öğrencilerle de çevrim içi olarak çalıştıklarını belirterek, “Farklı ülkelerden bu kadar ney için talep olmasına rağmen bizim ülkemizde ne yazık ki böyle bir durum yok” dedi.
“İyi bir ney en az beş yıl beklemeli”
Neyin yapılışından söz eden Yorulmaz, iyi olabilmesi için kesildikten sonra kamışların bağlanarak güneş almayan serin bir yerde beş yıl beklemesi gerektiğinin altını çizdi. Beş yılın altındaki neylerde sesin çok iyi çıkmadığına değinen Yorulmaz, “Kamışlar ne kadar beklerse o kadar iyi ses çıkar” dedi.
Editör: Sudem Orbay