Ana SayfaKarabük ÜniversitesiSağlıkfest’te Kefir Standı ilgi gördü

Sağlıkfest’te Kefir Standı ilgi gördü

Karabük Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali Sağlıkfest’te, kefir standı ziyaretçiler tarafından ilgi gördü. İki günde 20 litre kefir dağıtıldı.

Karabük Üniversitesinin yaptığı Sağlık Bilimleri Festivali Sağlıkfest’te, Dr. Öğr. Üyesi İlkay Buran tarafından laboratuvar ortamında doğal bir şekilde hazırlanan kefir, tadımlık olarak ziyaretçilere dağıtıldı. Buran, Kuzey Kafkasya’dan günümüze gelen, fermente köpüklü bir süt türü olan kefirin yararlı bakterileri ve probiyotikleri barındırmasıyla dikkat çektiğini söyledi. Buran, bu bakterilerin sağlığa faydalarının altını çizerek, “İkisi bir arada probiyotik artı probiyotik simbiyotik bir içecek oluyor ve bağırsaklarımızın hareketliliğini daha da artırıyor” ifadesini kullandı.

Kefirin kalp hastalıkları, sinirsel hastalıklar ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklar için çok faydalı bileşenler içerdiğini vurgulayan Buran, “Probiyotik sayısının daha fazla olmasıyla gazoz gibi asitli içeceklerin yerine kefir gibi sağlıklı alternatiflerin tüketilmesi, sağlıklı bir nesil için oldukça önemlidir” dedi. Daha sağlıklı bir nesil için iki yaşından itibaren çocuklara düzenli bir şekilde kefir verilmesiyle bağırsaklardaki bu faydalı bakterilerin geliştiğini belirten Buran, “Bağırsaklarımız mutluysa psikolojimiz de mutlu oluyor. Ayrıca mutlu bağırsaklar ve mutlu bir yaşam biçimi için hayatımızın her alanında kefirin hep olması gerekiyor” dedi.

Evde doğal kefir yapılması mümkün mü?

Buran, evde kefir yapımı hakkında da bilgi verdi. Sütün kaynatıldıktan sonra oda sıcaklığına gelene kadar soğutulduğunu, starter kültür veya dane kültürü ile mayalandığını belirten Buran, dane kültür mayasının ekşi bir tat verirken, starter kültür mayasının ekşi tadı vermediğini, tüketicilerin buna göre bir tercih yapabileceklerini söyledi. Buran, oda sıcaklında 24 saat bekletildikten sonra buzdolabına alınan kefirin, bir gece geçirdikten sonra tüketilebileceğini ifade etti. Buran, ayrıca tat ve renk vermek için kefirin, meyve veya meyve püresi eklenerek tüketilebileceğini dile getirdi. Kefirin, kapağı açıldıktan sonra en az üç gün içerisinde tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Muhabir: Hediye Ünver, Busenur Köse, Semanur Sarısandal, Bahadır Gegez, Oktay Demir

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar