Ana SayfaGüncelSağlıkfest’te ödül kazanan "Aktif Yaşam Rotası" projesi, sağlıklı şehirler için umut vadediyor

Sağlıkfest’te ödül kazanan “Aktif Yaşam Rotası” projesi, sağlıklı şehirler için umut vadediyor

KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali “Sağlıkfest”in Sağlık Model Tasarım Yarışmaları’nda KBÜ Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans öğrencisi Zehranur Komşul, “Sağlıklı Şehir Tasarımı” temasında üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali “Sağlıkfest” kapsamında Sağlık Model Tasarım Yarışmaları düzenlendi. “Serbest Kategoride” yarışmaya başvuran KBÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans öğrencisi Zehranur Komşul, “Sağlıklı Şehir Tasarımı” temasında ödül aldı. Komşul, Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mustafa İnce’nin danışmanlığında hazırladığı “Aktif Yaşam Rotası” projesi ile üçüncü olarak büyük bir başarıya imza attı.

Zehranur Komşul, projesine dair ayrıntıları TİHA muhabiri Şerife Kozan ile yaptığı röportajda anlattı.

Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans öğrencisi Zehranur Komşul

“Aktif Yaşam Rotası” projesinin, bireylerin fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlığını desteklemeyi amaçlayan, birbirine entegre yürüyüş rotaları ve etkinliklerden oluşan bir sistem olduğunu belirten Komşul, “Proje, insanları sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmaya teşvik ederken, aynı zamanda kültürel miras ve doğayla olan bağlarını güçlendirmeyi hedeflemektedir. İki aşamalı olarak planlanan projede, ilk aşama, belediyeler, valilikler veya ilgili kurumlar tarafından farklı yaş gruplarına hitap eden çeşitli yürüyüş rotalarının oluşturulmasını ve belirlenmesini kapsamaktadır. Bu kişiselleştirilmiş rotalar, doğa yürüyüşlerinden rehberli tarihi turlara, çevre koruma etkinliklerinden sağlıklı beslenme atölyelerine kadar geniş bir yelpazede etkinlikler sunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Projenin ikinci aşamasına dair bilgi veren Komşul, bu rotaların mobil bir uygulama aracılığıyla kullanıma sunulacağını ve organize edileceğini vurguladı. Komşul, “Mobil uygulama, düzenli olarak yeni etkinliklerle güncellenecek ve ihtiyaçlara göre sürekli geliştirilerek aktif tutulacaktır. Ayrıca, yerel halkın organik meyve ve sebze satışı yaparak ekonomik fayda sağlaması da projenin önemli hedeflerinden biridir” dedi.

“Aktif Yaşam Rotası” projesinin çıkış noktasının, modern şehir yaşamının getirdiği hareketsizlik, stres ve sosyal kopukluk gibi sorunlara çözüm bulma arzusundan doğduğunu söyleyen Komşul, Türkiye’nin zengin doğal ve kültürel mirasıyla toplum sağlığını birleştirerek, bireylerin daha sağlıklı ve aktif bir yaşam sürmelerini sağlamak amacıyla bu projeyi geliştirildiğini açıkladı. Komşul, “Akıllı Yaşam Rotası projesi, bireyleri fiziksel olarak aktif hale getirerek, şehir hayatının olumsuz etkilerini azaltmayı hedeflemektedir. Ayrıca, şehir içindeki doğal ve kültürel zenginliklerin bu rotalar aracılığıyla keşfedilmesi amaçlanmaktadır” diye konuştu.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ile Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans öğrencisi Zehranur Komşul

Komşul, projeyi geliştirirken yaşadığı en büyük zorluklardan birinin, farklı yaş grupları ve fiziksel kapasitelere sahip bireylerin ihtiyaçlarına yönelik bir çözüm sunmak olduğunu belirtti. Komşul, bu sorunun üstesinden gelebilmek için kişiselleştirilmiş rotalar ve dijital uygulama entegrasyonunu sağlayarak katılımcıların yaş, sağlık durumu ve özel ihtiyaçlarına uygun etkinlikler tasarladıklarını ifade etti.

Projenin hayata geçmesi hakkında konuşan Komşul, proje ile toplumda hareketsiz yaşam tarzından kaynaklanan sağlık sorunlarının azalması, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının yaygınlaşması ve kuşaklar arası etkileşimin artmasının hedeflendiğini vurguladı. Projenin yerel ekonomiye katkı sağlayacağının altını çizen Komşul, organik ürünlerin tüketimini teşvik edeceğini ve yerel çiftçilerin desteklenmesine yardımcı olacağını açıkladı.

Prof. Dr. Mustafa İnce ile Medya ve İletişim Çalışmaları Yüksek Lisans öğrencisi Zehranur Komşul

Komşul, projesinde Prof. Dr. Mustafa İnce’nin katkılarından da söz etti. İnce’nin sağlıklı yaşam ve toplumsal dayanışma konularındaki derin bilgi birikimiyle projenin her aşamasında kendisine önemli katkılar sağladığını belirten Komşul, “Hocam, özellikle hedef kitlenin farklı ihtiyaçlarını dikkate alarak, daha etkili ve kapsamlı bir model geliştirmem için rehberlik etti. Ayrıca, yarışmaya katılmamı teşvik eden ve her aşamada bana rehberlik eden Hocam Prof. Dr. Mustafa İnce, projenin her adımında sağladığı destekle sürecin verimli bir şekilde ilerlemesini sağladı. Bu destek sayesinde, proje toplumsal etki ve ulaşılabilirlik açısından daha güçlü bir temel üzerine inşa edildi” dedi.

Konuşmasının sonunda genç araştırmacılara ve öğrencilere projelerini geliştirirken önemli tavsiyelerde bulunan Komşul, projeye başlarken çözmek istedikleri problemi doğru bir şekilde tanımlamanın en önemli adım olduğunu açıkladı. Komşul, “Problemi ne kadar net belirlerseniz, çözümünüz de o kadar etkili olur. Ayrıca, farklı disiplinlerden yararlanarak projeyi zenginleştirmek ve yenilikçi çözümler üretmek faydalıdır. Zorluklarla karşılaştığınızda esnek ve yaratıcı olmak büyük bir avantaj sağlar. Son olarak, geri bildirimlere açık olmak ve toplumla etkileşimde bulunmak, projelerin başarıya ulaşmasında kritik bir rol oynar” ifadelerini kullandı.

Editör: Betül Çakır

Şerife Kozan
Şerife Kozan
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar