KARABÜK (TİHA)- Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali “Sağlıkfest”te, 8 temada yapılan Sağlık Model Tasarım Yarışmalarında ödüller sahiplerini buldu. Dereceye girenlere toplamda 400 bin Türk Lirası ödül verildi.
Türkiye’nin Milli Sağlık Bilimleri Hamlesi Vizyonu kapsamında Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Sağlıkfest”in Sağlık Model Tasarım Yarışmaları’nda dereceye girenler ödüllerini aldı. Lisans, ön lisans, lisansüstü ve serbest kategorilerde düzenlenen tasarım yarışmalarının ödülleri sahiplerine takdim edildi. Sağlıkfest, Sağlık Modelleri Tasarım Yarışmalarına toplamda bin 203 başvuru yapıldı. Yarışma birincilerine 25 bin Türk lirası, ikincilerine 15 bin Türk Lirası ve üçüncülerine 10 bin Türk Lirası olmak üzere toplamda 400 bin Türk Lirası ödül verildi.
Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen törene, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve eşi Ebru Kırışık, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Ostim Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Müldür, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, Karabük İl Protokolü, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Ödül töreninde Sağlık Eğitiminde Yenilikçi Uygulamalar, Sağlık Politikaları, Sağlıkta Teknoloji Kullanımı, Sağlıkta Yenilikçi Uygulamalar, Sağlıkta Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Uygulamalar, Sağlıklı Yaşam, Sağlıklı Şehir Tasarımı, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedavi Yöntemleri olmak üzere toplamda 8 temada ödül verildi.
Ödül töreninde konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Sağlık Bilimleri Festivali’nin Türkiye’de ilk olarak Karabük Üniversitesinde gerçekleşmesinin gurur verici olduğunu söyledi. Sağlıkfest proje çalışmalarıyla ilgili konuşan Rektör Kırışık, “Sağlık alanındaki hocalarımızın, öğrencileriyle birlikte yaptığı muhteşem projeler var. Her birini dinlerken hayran kaldım” şeklinde konuştu. Festivaldeki projeleri değerlendiren Rektör Kırışık, “Sağlık Bilimleri Festivali’mizde 101 projemiz stantlarda yerini aldı. Gökşen Yücel Spor Salonumuzda 101 proje, gençlerimiz ve serbest kategori tarafından tanıtıldı. Projeleri tek tek inceledim. Bu konuda proje yapan herkes, gruplar halinde, takımlar halinde projelerini anlattılar. Birbirinden güzel, birbirinden başarılı kaliteli pek çok proje geldiğini gözlemledim” ifadelerine yer verdi.
Sağlık Bilimleri Festivali’nde amaçlarının hastalıklara karşı bilinçli bir Türkiye oluşumu hedefi olduğunu söyleyen Rektör Kırışık, “Henüz hastalanmadan insanların hastalıklar hakkında bilinçlendiği, kendisini koruduğu ve sağlıklı bir şekilde yaşadığı bir Türkiye toplumu hedefliyoruz. Bunu sağlamak için en önemli gücümüz, bilgilendirme, bilinçlendirme ve uygulama faaliyetlerini oluşturmaktan ve bu konuda farkındalık kazandırmaktan geçiyor” dedi.
Ödül töreninde, Sağlıklı Yaşam kategorisinde “Yeni Nesil Sağlık Takip Sistemi” birinci, “Signbridge” ikinci, Airfast üçüncü, “Sağlıkta Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Uygulamalar kategorisinde “Medmind: Bilişsel Engelli Hastalar İçin Güvenli İlaç Takip Arac”ı birinci, “Hayat Saati” ikinci, “İşitme Engellilerde Yürütücü İşlevin EEG İle İncelenerek Egzersizle Geliştirilmesini Sağlayan Teknolojik Model Tasarımı” üçüncü, “Sağlıkta Yenilikçi Uygulamalar” kategorisinde “Rsvision” birinci, “Karotid Body Main” ikinci, “Yara İyileşmesi Üzerine Doğal Polimer İçerikli Yara Kapatıcı Sünger Üretilmesi Ve Karakterizasyonu” üçüncü, Sağlıkta Teknoloji Kullanımı kategorisinde “Üriner İnkontinansa Yönelik Mobil Uygulama” birinci, “Mikroiğne Tabanlı Fenilalanin İzleme Sistemi: Fenilketonüri (PKU) Hastaları İçin Akıllı Beslenme Takibi” ikinci, “Huntıngton Teşhisinde Protein Analizi Temelli Tanı Testi” üçüncü, Sağlık Eğitiminde Yenilikçi Uygulamalar kategorisinde “3 Boyutlu İnguinoskrotal Bölge Modeli İle Cerrahi Eğitim Simülasyonu” birinci, “Sanal Gerçeklik ile Güvenli Dokunuş: Hemşire Liderli Şifalı Elim Subkutan İlaç Uygulama Eğitimi” ikinci, Sanal Hasta Simülasyonu” üçüncü, Sağlık Politikaları kategorisinde “İyi Yolculuklar” birinci, “Yükseköğretim Kurumları İş Sağlığı Hizmetlerinde Psikolojik Güvenliği Önceliklendirme: Akademik, İdari Personel Ve Yöneticiler İçin Kapsamlı Bir Yaklaşım” ikinci, “Tarihinde Tüket, İsrafı Önle” üçüncü, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedavi Yöntemleri kategorisinde “Yanık Yarasını İyileştiren Merhemin Formülasyonu ve Üretimi (Doğal Kaynakları Kullanılmasıyla)” birinci, Şifa El-Mûsikî” ikinci, “Alzheimer Hastalığında Tunceli Sarımsağı (Allium Tuncelianum) ve Eriha Gülü (Anastatica Hierochuntica)’Nin Apopitotik ve Non-Apopitotik (Ferropitozis) Yolaklar Üzerine Etkinliğinin Araştırılması ve Soft Jel Gıda Takviyesi Haline Getirilmesi” üçüncü ve Sağlıklı Şehir Tasarımı kategorisinde de “Fam&Fit (Aktif Aile Parkı)” birinci, “Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesine Yönelik Yapay Zekâ Destekli Bir Sağlık Tesisi” ikinci, “Aktif Yaşam Rotası” üçüncü oldu.
Editör: Sudem Orbay