Ana SayfaKarabük ÜniversitesiSosyalfest'te "Engelsiz Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması" sonuçlandı

Sosyalfest’te “Engelsiz Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması” sonuçlandı

TİHA- Sosyalfest etkinliğinde “Engelsiz Yaşam Sosyal Model Tasarım Yarışması” sonuçları 3 Mart Pazar günü Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda açıklandı.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinden Berke Doğan, Çağatay Furkan Kaynar, Çağatay Yüceden’in yapmış olduğu “Farkındalık Evi” adlı sosyal tasarım projesi Engelsiz Yaşam Sosyal Model Tasarım kategorisinde ikinci oldu. Projenin öğrencileri TİHA muhabirine konuştu.

“Birçok duyuya hitap ediyor”

Bu projeyi tasarlamamızdaki amaç; ülkemizde, hatta dünyada engelli bireylerle empati kuramayan insanlara karşı engelli bireylerin gözünden dünyayı anlamalarını hedeflemek. Bunların farkına varılmayınca bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Buna yönelik çözüm fikrimiz ile empati yoluyla farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Çözüm yöntemimiz de farkındalık evi model tasarımı. Bu uygulamayla birçok duyuya hitap ediyoruz. Farkındalık evi adını verdiğimiz üç odadan oluşan bu model, normal gelişim gösteren bireylerin engelli bireyler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.

“Üç oda”

İlk odamız görme engelliler, ikinci odamız işitme engelliler, üçüncü odamız da bedensel engelliler şeklinde tasarlandı.

Görme engelliler odasında karşılaşılan parkur şu şekildedir:

Gözüne gözlük, eline bir tane baston verildikten sonra odanın içerisindeki parkura girecek. Parkurda ikiye ayrılan yollar olacak. Yanlış parkura, yanlış tarafa yöneldiği zaman da köpek sesleri, insanın söylenme sesleri, araba korna sesleri vs. verilecek ki günlük hayata yakın bir deneyim olsun.

İşitme engelleri odasında karşılaşılacak parkur şu şekildedir:

Görme engelliler odasından çıkıp parkura devam ederek, gözüne gözlük elinde de bir tane baston verildikten sonra içeride ikinci odada anahtar bulmaya çalışacak. Bir tane odada televizyon olacak. Televizyonun bir yarısını da işaret diliyle anlatan görevli, diğer yarısında ise parmak alfabesiyle konuşan görevliler bulunacak. Anlatılanları anlayıp anahtarı bulduktan sonra diğer odaya geçecek. Ama anahtarı bulamazsa ve süre çok geçtiği zamanlarda güçlü titremeyen bir cihaz kurulu olacak bulamadığı zaman ses devreye girecek ve yolu gösterecek.

Bedensel engelliler odasında karşılaşacak parkur ise şu şekildedir:

İşitme odasından çıkıp tekerlekli sandalyeye oturduktan sonra, tümsekli, kayan zemin, inişli çıkışlı yollar olacak ve parkur sona erecek.

Bir hafta boyunca yapılacak olan parkuru en kısa sürede tamamlayan kişiye: kültür, sanat, konser vb. biletler verilecek, diğer katılımcılara da farkındalık sertifikası verilecektir.

Öncelik olarak projeyi büyükşehirlerde en çok destekleyen, maddi açıdan yardımcı olan illerde yapmak istediklerini dile getirdiler.

Zehra Türker
Zehra Türker
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü 3.sınıf öğrencisiyim.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar