KARABÜK (TİHA)- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Eğitim Uçakları Baş Uçuş Test Pilotluğu Şefi ve Hürkuş Test Pilotu Murat Özpala, Karabük Üniversitesinde öğrencilerle buluşarak onlara ilham verdi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Eğitim Uçakları Baş Uçuş Test Pilotluğu Şefi ve Hürkuş Test Pilotu Murat Özpala, Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Hamit Çepni Konferans Salonunda saat 13.30’da düzenlenen “Hürkuş’un Hikayesi” programında, Türk havacılık sanayisinin geldiği noktayı ve geleceğe dair hedeflerini paylaştı. Özpala, özellikle genç neslin büyük bir rol oynadığını belirterek, “TEKNOFEST kuşağı” olarak adlandırdığı gençlerin Türkiye’yi daha bağımsız bir geleceğe taşımak için çalıştıklarını vurguladı.

Pilotluk hayali 5 yaşındayken başlayan Murat Özpala, 2013 yılında adını Vecihi Hürkuş’tan alan Türkiye’nin ilk temel eğitim uçağı Hürkuş’un test pilotluğunu yaparak gerçekleştirdiği hayalini anlattı. Özpala, “Üsteğmen olan dayım bizim eve bir bayram tebriği göndermişti. Gönderdiği fotoğrafta 308 numaralı bir F4 uçağının önünde duruyordu. 10 yaşında o fotoğrafı görür görmez, ‘Ben de dayım gibi o uçağı uçuracağım’ dedim ve kendime hedef koydum. 15 sene sonra 1996’da 308 numaralı aynı uçak ve aynı filoda teğmen rütbesiyle aynı fotoğrafı çektirdim ve dayıma gönderdim. Geriye dönüp baktığımda ‘Vay be’ dedirtiyor” diyerek çocukluk hayali ile öğrencilere ilham verdi.
“istediğiniz şeyleri önce zihninizde oluşturun”
“Rol modellere, tecrübelere, hataları görmeye ihtiyacınız var. Bütün hayatları yaşayamazsınız, bütün kitapları okuyamazsınız. Hayat sınırlı, zamanımız ve imkanlarımız sınırlı. Akıllıca davranıp o sınırlılıklar içinde bir şeyleri, sınırsız hayal edebilme kabiliyetinizle önce zihninizde oluşturun. Zihninizde bir vizyon olarak belirlemediğiniz, hayalini kurmadığınız bir şeye nasıl kavuşabilirsiniz ki? Atatürk benim bir numaralı rol modelim. İyi ki de böyle bir rol modelim var. Çok istemek, kafaya koymak ve kafaya koyduktan sonra da hayatınıza bu hayale dönük çeki düzen vermek gerekiyor. Ben hayallerimi kitaplarla zenginleştirdim. Bize hayal kurdurabilecek şeyler büyüklerimizin anlattığı hikayeler ve kitaplardı” dedi.
“Hürkuş’un arkasında müthiş bir hikaye var”
Türk Hava Kuvvetleri’nin akrobasi timi Solotürk’ün eğitmenliğini yaparak birçok pilot yetiştiren Özpala, “Hürkuş bize çok şey öğretti. Ürettiği güç itibariyle Hürkuş ciddi anlamda yüksek performanslı bir uçak. Birçok jet muadiliyle yarışır. 2006 yılında ben Hürkuş’u ilk uçuran kişi olmak istediğimi söylemiştim. Sonrasında ayda iki, üç defa Ankara’ya TUSAŞ’a gidip uçak projesinin çalışmalarına destek oluyordum. O zamandan beri mücadele verdim. Kağıt üzerinde bir çizim bile olmayan Hürkuş’u 7 yıl sonra ben uçurdum. O uçuşu yaparken hissettiklerimi anlatacak kelime bulamıyorum. Herhangi bir uçak deyip geçmeyin, arkasında müthiş bir hikaye var” şeklinde konuştu.
“Milli emanetlerimizi gururla uçuruyoruz”
Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli adımlar attığını ifade ederek, Hürkuş, KAAN, Akıncı, Kızılelma, Bayraktar, ANKA ve TCG Anadolu’nun “milli emanetler” olduğunu söyledi. Bu projelerde yer alan genç mühendislerin, özellikle Hürkuş’un üretiminde yer alan 26 yaş ortalamasındaki gençlerin katkısının büyük olduğunu belirtti. “Kendi tasarladığım, kırmızı-beyaz renklerle boyadığım Hürkuş’la uçmak büyük bir keyif” diyen Özpala, gençlerin hayallerini gerçeğe dönüştürdüğünü ve bu başarıların kendisi için çok değerli olduğunu söyledi.

Özpala, öğrencilere sadece teknik başarıları değil, aynı zamanda kişisel anılarını da paylaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hürkuş’u incelediği anı, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile Samsun semalarında gerçekleştirdiği uçuşu ve Vecihi Hürkuş’un kızı Gönül Hürkuş ile gerçekleştirdiği anlamlı anılarını içeren videoları katılımcılarla paylaştı. Özpala, Türk havacılığının geldiği noktayı, Türkiye’nin önündeki engelleri ve bağımsızlık mücadelesinin önemini de dile getirdi.
Editör: Sudem Orbay