KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesinde, Türkiye Gençlik Vakfı ve Karabük Üniversitesi Yeniler Kulübü iş birliğiyle düzenlenen “Başarı Bedel İster” söyleşide, ünlü şair ve yazar Prof. Dr. Nurullah Genç öğrencilerle buluştu.
Karabük Üniversitesinde Türkiye Gençlik Vakfı ve Karabük Üniversitesi Yeniler Kulübü iş birliğiyle düzenlenen “Başarı Bedel İster” adlı şiir ve söyleşi etkinliğinde, ünlü şair ve yazar Prof. Dr. Nurullah Genç, öğrencilerle buluşarak başarı üzerine konuştu.
18 Aralık Çarşamba günü saat 14.30’da Hamit Çepni Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Genel Sekreter Lütfü Köm, akademik ve idari personel, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Etkinlikte açılış konuşmasını, SKS Şube Müdürü ve Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Karabük Temsilcisi Muhammet Akif Yağımlı gerçekleştirdi. Yağımlı, konuşmasında Nurullah Genç’i konuk etmekten heyecan duyduğunu belirterek, Genç’in “Rüveyda Ben Sendeyim Sen Bendesin” ve “Yağmur” adlı şiirlerinden alıntı yaptı. Açılış konuşmasının ardından Nurullah Genç’in hayatı hakkında katılımcılara bilgi verildi.
Karabük Üniversitesi öğrencileri ile bir araya gelen Nurullah Genç, konuşmasına “Söyle Bana Hindiba” adlı şiiri ile başladı. Karabük Üniversitesine, TÜGVA ekibine ve katılımcılara teşekkür eden Genç, “Karabük’te kardeşlerimizin ‘Yağmur’ şiirinden esinlenerek dernek kurduklarını öğrendim. Mutlu oldum, çünkü sadaka-i cariyemizdir bu bizim” ifadelerini kullandı. Genç, yazdığı şiirler hakkında “Yazdıklarımızın insanımızın kalbinde ve Allah için değeri yoksa bir anlamı yoktur. Eğer önce Allah için sonra kulları için değer ifade ediyorsa sadaka-i cariyemizdir. Dolayısıyla benim dünyada başka hazinem yok” diye konuştu.
Çalışmanın karşılığında başarı geleceğini belirten Genç, “Siz çalışıp bunun bedelini öderseniz başarı beraberinde gelir. Çünkü Allah size yol açar. Allah buyurur ki ‘İnsan için çalışmaktan başkası yoktur’ ” sözleriyle gençlere çok çalışmayı öğütledi. Genç, öğrencilere başarıya ulaşmak için Mehmet Akif Ersoy’un “Allaha dayan, sa’ye sarıl, hikmete râm ol, yol varsa budur bilmiyorum başka çıkar yol” dizelerini okuyarak, rehber edinmelerini tavsiye etti. Çalışma olmadan başarılı olunamayacağını ifade eden Genç, “Başarının istediği bedel sa’ye yani çalışmaktır. Bizim herhangi bir başarıyı gerçekleştirme imkanımız Allah’tan aldıklarımıza bağlıdır” ifadelerini kullandı.
İnsanın tek bir alanla ilgilenmesinin yeterli olmayacağından söz eden Genç, “İnsan tek boyutlu bir varlık değildir. Eğer birden fazla başlık altında bulunmuyorsanız, birden fazla alanda çalışma yapmıyorsanız, tek bir alana sıkışıp kaldıysanız biliniz ki pencereleriniz o kadar dar olacaktır. Başarı, sadece derslerden iyi notlar almak değildir. Başarı, bir hedef belirleyip o hedefe ulaşmak değildir. Başarılı olan hedefleri aşanlardır” diye konuştu. Genç, Sezai Karakoç’un “Biz koşu bittikten sonra da koşan atlarız” sözünü başarıyı tanımlamak için kullanarak, “Mühim olan budur. Koşu bittiği yerde koşmayı bırakmayandır başarılı olan, koşmaya devam edendir” ifadeleri ile istikrarın, azmin ve devamlılığın önemine vurgu yaptı.
Emek vermenin önemine dikkati çeken Genç, “Emek vermeden kazandığınız hiçbir lokmadan zevk alamazsınız. Bu yüzden siz herhangi bir neticeye emek vermeden ulaşıyorsanız, biliniz ki ziyandasınız” dedi.
Başarı ile ilgili tecrübelerini öğrencilere aktaran Genç, 3T kuralının başarı getirdiğini ve kendisinin de bu kuralı uyguladığını belirtti. Genç, 3T kuralına işaret ederek, tedricen başarı ile adım adım çalışarak, tecriden başarı ile insanı hayallerinden uzaklaştıran şeylerden uzaklaşarak ve tecdiden başarı ile sürekli çalışarak başarıya ulaşıldığını söyledi.
Nurullah Genç, konuşmasının ardından katılımcılarla fotoğraf çektirerek kitaplarını imzaladı.
Editör: Şerife Kozan