Salı, Mayıs 13, 2025
Ana SayfaKültür-SanatSafranbolu’da Emzikli Kaya Mağarası’nda Hıdırellez coşkusu yaşandı

Safranbolu’da Emzikli Kaya Mağarası’nda Hıdırellez coşkusu yaşandı

KARABÜK (TİHA) – Karabük’ün Safranbolu ilçesinde bulunan Emzikli Kaya Mağarası, bu yıl da Hıdırellez kutlamalarına ev sahipliği yaptı.

Söylentilere göre mağaradan sadece baharın geldiği gün, yani 6 Mayıs tarihinde su çıkıyor. Gelen katılımcılar Emzikli Kaya Mağarası’na yoğun ilgi gösterdi.

Geleneksel Türk kültüründe baharın gelişini simgeleyen bu özel gün, Safranbolu’da renkli etkinliklerle kutlanırken, törene iş insanı Şefik Yılmaz Dizdar’ın katkılarıyla yoğun bir katılım sağlandı.

Etkinlikte Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ve çok sayıda vatandaş yer aldı. Doğanın uyanışını temsil eden Hıdırellez kutlamalarında geleneksel ritüeller yaşatılırken, halk müziği dinletileri ve yerel ikramlarla katılımcılara unutulmaz bir gün yaşatıldı.

“Hıdırellez, Anadolu’nun iki mevsime ayırdığı zaman diliminde yeni bir başlangıçtır”


Törende konuşan iş insanı ve Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar, TİHA muhabirine yaptığı açıklamada Hıdırellez’in kendi çocukluğundaki yerinden, geleneksel anlamına ve Emzikli Kaya Mağarası’nın taşıdığı kültürel mirasa kadar birçok konuya değindi.

Dizdar, Hıdırellez’in Anadolu halk takviminde “Kasım Günleri”nin sona erip “Hızır Günleri”nin başladığı tarih olduğuna şu sözleriyle işaret etti:

“Çocukluğumda annem 6 Mayıs’tan önce hiçbir şey ekmezdi. Çünkü soğuk vurabilir, don gelebilirdi. Bu tarih, yaz mevsiminin başlangıcı kabul edilir. Eskiler yılı ikiye ayırır: 6 ay Kasım, 6 ay Hızır. Hıdırellez, Hızır ayının başladığı gündür. Meyvelerin, sebzelerin filizlenmeye, ürünlerin çıkmaya başladığı günlerdir. O yüzden bu tarih önemliydi”

Emzikli Kaya Mağarası’nın kültürel önemi ve efsanesi


Etkinliğin düzenlendiği Emzikli Kaya Mağarası’nın tarihine ve halk arasında anlatılan bir efsaneye de değinen Dizdar, mağaranın binlerce yıl öncesine dayanan bir sevda hikâyesine ev sahipliği yaptığına dikkat çekti:

“Rivayete göre, birbirini seven ama aileleri tarafından evlenmeleri istenmeyen bir genç kız ve delikanlı, yıllar sonra bu mağaraya saklanarak kavuşurlar. Mağara, bu aşk hikâyesiyle birlikte anlam kazanmış. Hıdırellez gibi bir günde burada toplanmak da bu yüzden anlamlı”

“Gelenekler unutulmasın diye elimizi taşın altına koyduk”


Şefik Yılmaz Dizdar, geçmişten gelen değerlerin yaşatılması konusunda Kültür ve Turizm Vakfı olarak aktif rol aldıklarını belirtti. Daha önce başlattıkları Safran Hasadı Şenliği’nin de bugün uluslararası nitelik kazandığını vurguladı.

“Biz bu tür etkinlikleri unutulmaması için başlattık. İlk zamanlar zorluk çektik ama şimdi Valilik, Kaymakamlık, Belediye sahip çıktı. Hıdırellez de aynı şekilde yaşatılsın istiyoruz. Geleneklerimiz, yufka ekmeğe sarılıp yenen haşlanmış yumurta, taze soğan ve maydanoz gibi basit ama anlamlı ritüellerle sürüyor”

Etkinlik sonunda vatandaşlara geleneksel Hıdırellez yemekleri ikram edilirken, katılımcılar dualar etti, dilekler diledi ve doğanın canlanışını birlikte kutladı.

Dizdar’dan çağrı: “Bu güzellikleri herkes görmeli”


Etkinliğin sonunda Şefik Yılmaz Dizdar, bölge halkına ve tüm ziyaretçilere seslenerek, “Ne kadar çok gelen olursa o kadar mutlu oluyoruz. Herkes buyursun gelsin, Safranbolu’yu görsün. Bu adetler, bu güzellikler yaşatılmalı” ifadelerini kullandı.

Editör: Sudem Orbay

Emin Şengül
Emin Şengül
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 4. sınıf öğrencisi
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar

hulyaokyanus609@gmail.com Açık KBÜ’de “Ekonomi, Gençlik, Gelecek”