Salı, Mayıs 13, 2025
Ana SayfaKültür-SanatAnadolu'nun nakışla harmanlanan hikâyesi: "Fatma'nın Dünyası"

Anadolu’nun nakışla harmanlanan hikâyesi: “Fatma’nın Dünyası”

KARABÜK (TİHA) – Safranbolulu el sanatları ustası Fatma Satıcı Özçetin, kültürel mirasın izini sürerek geleneksel nakışı modern tasarımlarla buluşturuyor.

Geleneksel el sanatlarını modern dokunuşlarla buluşturan ve tüm üretimini kendi atölyesinde yapan Özçetin, Safranbolu’nun tarihi sokaklarında kendi dünyasını kurdu. Fatma’nın Dünyası adını verdiği işletmesinde, Anadolu kadınlarının asırlardır sürdürdüğü nakış geleneğini yaşatıyor.

Tekstil sektöründen el sanatlarına uzanan yolculuk 

1975 Safranbolu doğumlu Özçetin, ilköğrenimini Kıranköy‘de tamamladıktan sonra, Safranbolu’da ortaokul ve lise eğitimi gördü. Pamukkale Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü’nden mezun olan Özçetin, Ramsey ve LC Waikiki gibi önemli tekstil firmalarında 12 yıla yakın profesyonel iş deneyimi kazandı. Çocuklarına daha fazla vakit ayırmak için kariyerine ara veren Özçetin, Safranbolu Tarihi Çarşısı’nda 11 yıl önce kendi dünyasını kurdu.

 El emeğinin güzelliği: gelenekten moderniteye

Dükkânındaki her şeyi kendi üreten Özçetin, çalışmalarında pamuk ipliklerle sarma tekniği, kanaviçe ve tel sarma gibi geleneksel yöntemleri tercih ettiğini belirtti. Nakış tekniklerini babaannesinin eski kara makinesinden öğrenerek icra ettiği sanatını bugün modern tasarımlarla buluşturduğunu söyledi. Özçetin, Anadolu’nun dört bir yanını gezerek eskimiş olan değerli kumaşları toplayıp bu kumaşları yeni tasarımlarla hayata geri döndürdüğünü ifade etti.

Nakışın eşarba işlenişi

Anadolu kadınının sessiz hikâyesi

Kültüre olan bağlılığını vurgulayan Özçetin, “Anadolu kadını okumadan, yazmadan binlerce nakış üretti. Bugün ise her şey elimizin altındayken aynı sanatsal düzeyi yakalayamıyoruz” diyerek geleneksel el sanatlarının önemine dikkat çekti.

 Rum-Türk kültür köprüsü projesi

Son dönemde Safranbolu’nun Kıran köy bölgesinde Rum kültürü ile Türk kültürü arasındaki bağları araştıran Fatma Özçetin, Rum asıllı Maria Ekmekçioğlu ile iş birliği yaparak geçmişin izlerini bugünle buluşturuyor. Mübadele öncesinde burada yaşayan Rumların bıraktığı izleri araştıran Özçetin, onların mimari ve zanaatkarlık mirasını yaşatmaya çalıştığını belirtti. “Taş işçiliğinden fırıncılık kültürüne, bayram geleneklerinden motiflere kadar birçok ortak yönümüz var. Bu kardeşliği el emeğiyle tekrar hatırlatmak istiyorum” diyen Özçetin, bir sergi, defile ve gastronomi etkinliği ile bu kültürel bağları yeniden canlandırmayı hedeflediğini belirtti.

 “Bilgi ve emek şart”

Gençlere tavsiyesi ise net: “Bu işi severek yapın, altyapınızı sağlam oluşturun. Sanat, sabır ve bilgi birikimi ister” diyen Özçetin, el emeği ve sanatı birleştiren çalışmalarıyla Safranbolu’nun ve Anadolu’nun ruhunu yaşatmaya devam ettiğini vurguladı.

Editör: Halil Tükenmez

Nurgül Kesen
Nurgül Kesen
Karabük Üniversitesi Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 2. sınıf öğrencisiyim.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar

hulyaokyanus609@gmail.com Açık KBÜ’de “Ekonomi, Gençlik, Gelecek”