Ana SayfaKültür-SanatKarabük Üniversitesinde 'Etkili Konuşma ve Dinleme Semineri' düzenlendi

Karabük Üniversitesinde ‘Etkili Konuşma ve Dinleme Semineri’ düzenlendi

KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesi Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Etkili Konuşma ve Dinleme Semineri”nde Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Tepebaşı konuşmacı olarak yer aldı.

“Etkili Konuşma ve Dinleme Semineri”nin açılış konuşmasında Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi tanıtıldı. Açılış konuşmasının ardından Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Tepebaşı etkili konuşma ve dinleme hakkında bilgiler verdi.

İYİ DİNLEMEDE KULLANILAN ÜÇ TEKNİK

Etkili Konuşma ve Dinleme seminerinde Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Tepebaşı Gandhi’nin iyi dinlemede kullandığı üç teknikten bahsetti. Odaklanma, ağzın açıksa öğrenemezsin ve kulaklarınla konuş; Paraphrasing olarak adlandırılan bu üç tekniği Tepebaşı, “Beyin 500, ağız 200 kelimeyle çalışır. Bu şu demek normal şartlarda bir insan dakikada 200 kelime ile konuşur. Normal insan beyni ise 500 kelime alabiliyor. Kalan 300 kelime havada kalıyor. Bu havada kalan kelimeler ise etkili bir dinleme olmadığını gösteriyor. Beyin bizden tam konsantrasyon ve enerji ile odaklanmamızı istiyor. Bir diğer teknik olan ağzın açıksa öğrenemezsin tekniği ise bize konuşma kaygısı gütmeden sessiz bir şekilde dinlememiz gerektiğini gösteriyor. Son olarak çok eski bir teknik olan kulaklarınla konuşma tekniği önce karşı tarafın söylediklerini özetleme sonra kendi tecrübelerini ve düşüncelerini aktarma mantığına dayalıdır” şu şekilde açıkladı.

DİNLEMEMİZİ ENGELLEYEN ÜÇ NEDEN

Tepebaşı, konuşmasının devamında etkili dinlemeyi engelleyen üç nedenden bahsetti. Bunlardan biri konuşma esnasında sürekli araya girmek ve konuşmacının sözlerini tamamlama isteği olan “boğan ego” denen durumdur. Diğer bir neden olan “fazla merak” durumu konuşmacıya arka arkaya sorular sormak konuşmanın ana konudan uzaklaşmasına sebep olur. Diğer bir durum olan “değişime, gelişime, farklı fikirlere açık olmamak” iletişimdeki en kritik noktalardan biridir. Konuşmasında bu üç nedenden ve bu problemlerin çözümlerinden bahseden Tepebaşı, konuşmasını Türkçe’nin doğru kullanımı ve çeşitli diksiyon örnekleri ile tamamladı.

“İYİ BİR İLETİŞİM KURABİLMEK İÇİN ETKİLİ KONUŞMA VE DİNLEMEYİ BİLMEK GEREKLİDİR”

Etkinliğin ardından TİHA muhabiri Şevval Gaye Güldür, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Tepebaşı ile konuşması hakkında görüşme gerçekleştirdi. Bildiği şeyleri katılımcılarla paylaşmaktan mutlu olduğunu söyleyen Tepebaşı, “Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi öğrencilerimizin eğitim ve kariyer hayatları boyunca farkındalık kazanmaları için birtakım faaliyetler gerçekleştiriyor ve bu farkındalıklardan biri de etkili konuşma ve dinleme becerisidir. Bireylerin günlük hayatta daha iyi ve etkili iletişime geçebilmesi için etkili dinleme ve konuşmayı iyi bilmesi gereklidir. Bunu öğrenmek ve bunu hayatta uygulayabilmek oldukça önemlidir” dedi. Tepebaşı, etkinliğe katılan kişilerde oluşturmak istedikleri farkındalığı oluşturmayı başardıklarını gözlemlediğini söyledi. Etkinlikte konuşmacı olan Tepebaşı’na etkinliğin sonunda sertifika takdim edildi, etkinliğe katılan öğrencilere ise katılım belgesi verildi.

Muhabir: Şevval Gaye Güldür

Editör: Kadriye Kandemir

Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar