KARABÜK – (TİHA) Karabük Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından “Dünyayı Gönül Gözüyle Görmek: Aşık Veysel” adlı program düzenlendi.
Karabük Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezince (TÖMER) geçekleştirilen “Dünya Gönül Gözüyle Görmek: Aşık Veysel” adlı programda, Kastamonu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı tarafından bir söyleşi düzenlendi. Aşık Veysel’in hayatı ve eserlerinin konuşulduğu programda, Aşık Veysel’in türkülerinin söylendiği bir dinleti de gerçekleştirildi.
Mühendislik Fakültesi Hamit Çepni Konferans Salonu’nda 21 Kasım Perşembe günü saat 14.00’te gerçekleştirilen programa, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Sema Noyan, Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Mustafa Karaca, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Programda, Aşık Veysel’in hayatı anlatıldı ve yazmış olduğu türküler seslendirildi. Katılımcılar, Aşık Veysel’in eserleriyle onun dünyaya bakış açısını anlama fırsatı buldu.
Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı, Aşık Veysel’in, Türkiye’de ve dünyada tanınan büyük bir halk şairi olduğunu dile getirerek, “İki gözünü kaybetmesine rağmen dünyayı tüm renkleriyle ve zorluklarıyla yaşamış, bunu türkülerine yansıtmıştır. Bu nedenle hem geçmişte hem de günümüzde ilgi görmeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Aşık Veysel’in Türk halk edebiyatındaki yeri, insan sevgisi, doğa ve yaşam anlayışı hakkında konuşan Küçükbasmacı, sanatçının yaşamında karşılaştığı zorluklarının türkülerine ve eserlerine etki ettiğini vurguladı. Gözlerini kaybetmesine rağmen içindeki sevgi ve anlam arayışının, sanatına derinlik kattığına dikkati çeken Küçükbasmacı, Aşık Veysel’in yaşadığı zorlukların türkülerinde, insanlık, doğa ve yaşamı derin bir bakış açısıyla yansıtmasına katkı sağladığını belirtti.
Konferansın ardından, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü öğrencileri tarafından Aşık Veysel’in türkülerinin söylendiği bir müzik dinletisi gerçekleştirildi.
Programın sonunda, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Sema Noyan, katılımlarından dolayı Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı’ya teşekkür belgesi verdi.
Editör: Betül Çakır