KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesinde ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali “Sağlıkfest” kapsamında Hayreddin İşbilir önderliğinde “Helal Gıda ve Boykot” adlı seminer düzenlendi.
Milli Sağlık Bilimleri Hamlesi Hareketi doğrultusunda Türkiye’de ilk defa Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Sağlık Bilimleri Festivali “Sağlıkfest”te, Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) Genel Sekreteri ve Teknik Bilim Kurulu Üyesi Hayreddin İşbilir tarafından “Helal Gıda ve Boykot” adlı seminer verildi.
15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda 7 Kasım Perşembe günü 10.00’da yapılan seminerde, helal gıdalar, haram olan besinler ve nedenleri, haram ya da şüpheli gıdaların tüketilmesine yönelik alınması gereken önlemler ve boykottan söz edilerek katılımcılara bilgi verildi.
Hayreddin İşbilir, fıkhi bazı konuları kavramadan helal gıdanın tam olarak anlaşılmadığını, insanların helal ve haram kelimelerinin anlamlarını bilmediklerinden dolayı yanlış yorumlarda bulunduklarını dile getirdi. İşbilir, haram ve helalin, kişiye göre değişmediğini, dinde yazılan ayetlere göre Allah’ın emrettiği şekilde uygulanması gerektiğini belirtti.
“Kaynağımızda altı adet haram vardır”
İşbilir, “Hem Rabb’imizin hem de Peygamber Efendimiz’in ‘Tüketmeyin ve yemeyin’ dediği gıdalar vardır. Bunlardan en bilinenleri domuz eti, kan, ölü et, alkol ve sarhoş edici içecekler, kesilmeden veya yanlış şekilde kesilerek tüketilen hayvanlar, kumar ve şans oyunlarıdır. Bazı başlıklar Kur’an’ı Kerim’de geçmemesine rağmen haram kılınmıştır. Bunun nedeni yararlarından çok zararları olduğu içindir. Bu haramlar, Kur’an’daki temel ahlaki ve dini kurallar çerçevesinde belirlenmiştir. Gıda maddelerinin haram olup olmadığı, bir hayvanın nasıl kesildiği, kullanılan malzemelerin temizliği ve adaletli olup olmadığı gibi faktörlerle de ilişkilidir. Bazı hususların haram olmasının tek bir nedeni vardır. Bu neden, Allah’ın kuralları kendisinin belirlemesidir. İmtihan için bizleri yaratmıştır. İmtihanın ise kuralları vardır. Bu kuralları koyduktan sonra tebliğ eder. Uyanlara mükafat, uymayanlara ceza olacağını söylemiştir” dedi.
“Bilim, çiğ et yeme diyor”
Hayvan etlerinde parazitler olduğunu söyleyen İşbilir, etin tam pişmemesi ya da çiğ olarak tüketilmesi durumunda içindeki parazitlerin mide asidinden geçtiğini ve yerleştiğini bu nedenle de hastalığa neden olduğunu dile getirdi. İşbilir, bazı parazitlerin çok küçük olmasından dolayı bağırsaktan kana geçtiğini, lavralara karıştığını, kan vesilesiyle tüm dolaşım sistemine, omuriliğe ve adalelere yapışarak ölüme kadar götürdüğünü belirtti. Bu risklerden korunmak için etleri tam pişirmek gerektiğinden söz eden İşbilir, bilimin, etin çiğ bırakılmayacak şekilde tüketilmesinin insan sağlığına daha faydalı olduğuna işaret ettiğini belirtti.
Seminerde boykot konusuna da değinen İşbilir, müminlerin kardeş olduklarını, haksızlığa uğradıklarında destek çıkmak ve yardım etmek gerektiğinden söz etti. Hakiki iman etmek için müminlik şartlarının yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden İşbilir, sevginin göstergesi imanla bağlantılandırılmışsa da müminin sevgisini ortaya koymak zorunda olduğunu belirtti. Boykot listelerinin takip edilmesinin oldukça zor olduğunu söyleyen İşbilir, boykot listelerini ezberlemekten daha kolay bir yolun bulunduğunu, bunun GİMDES sertifikalı ürünleri takip etmek olduğunu dile getirdi.
Seminer sonunda Hayreddin İşbilir’e Karabük Üniversitesi Genel Sekreteri Lütfü Köm tarafından teşekkür belgesi verildi.
Editör: Sudem Orbay