KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesinde ilk kez sahnelenen Teknoloji, Eğlence ve Tasarım (TEDx), “Rönesans: Yeniden Doğuş” temalı etkinlikte alanında uzman kişiler, öğrencilere deneyimlerini, iş tecrübelerini ve başarılarını aktardı.
12 Mayıs 11.00-17.00 saatleri arasında Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Kürsü Başkanı Prof. Dr. Elif Çepni, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Genel Sekreter Lütfü Köm, akademisyenler, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan TEDx Karabük Üniversitesinin kurucusu ve mimarı olan Gökhan Tugay Köksal, ekip arkadaşlarıyla birlikte yoğun bir tempo süreciyle hazırlandıklarını dile getirdi. Karabük Üniversitesinin değerli öğrencileri için deneyimli iş insanlarını TEDx Karabük sahnesine getirdiklerini söyleyen Köksal, oldukça mutlu olduklarını ve bu gibi etkinliklerin devamının gelmesi için çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti.
Etkinlikte sırasıyla, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı ve UNESCO Kürsü Başkanı Prof. Dr. Elif Çepni, Eğitim Teknolojileri ve Yapay Zekâ Uzmanı Ebru Karayel, Yalın Dijital Dönüşüm Lideri Hakan Acar, Yazar ve Aile Danışmanı Osman Sungur Yeken, Akın Dil Kurucusu Ahmet Akın, moleküler biyolog Tonguç Gündüz, içerik üreticisi ve pazarlama uzmanı Çağrı Menteş, Karabük Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Polat TEDx konuşmacıları olarak sahneye çıktı.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık yaptığı TEDx konuşmasında, geçen yıl faaliyete koydukları ve Türkiye’de ilk olan Sosyalfest projelerinden bahsetti. Rektör Kırışık, Sosyalfest projelerine hayalle başladıklarını, ardından inanarak devam ettiklerini ve neticesinde önemli kazanımlara imza atarak hedeflerinin üstünde bir başarı elde ettiklerini dile getirdi. Projelerinin amacı bir fikirle dünyayı değiştirmek istedikleri olduğunu söyleyen Kırışık, “Dünyada, ırkçılık, savaş, ayrımcılık, dezenformasyon ve manipülasyon gibi yoğun olarak yaşadığımız problemler var. Bu sorunları sosyal modellerle çözebiliriz. İşte bu yüzden Sosyalfest’i hayata geçirdik” dedi. Kırışık, gençleri sosyal modeller üretmeye davet ederek toplumsal ihtiyaçlara cevaplar bulunması hâlinde daha yaşanabilir bir dünya oluşturulabileceğinden bahsetti.

“Siz inanmazsanız hiç kimse inanmaz”
Kırışık, TEDx sahnesinde yaptığı konuşmada, “Bir hayaliniz varsa bu hayalinizin gerçekleşmesi için çalışmak zorundasınız. Gecenizle, gündüzünüzle, hafta sonunuzla, dinlenme zamanınızla her an bunu bilinçaltında düşünerek emek vermelisiniz. Gözlerinizi kapattığınızda aklınıza bu hayallerinizi nasıl gerçekleştireceğinize dair fikirler gelmeli veya ben hayalini kurduğum anın içerisindeyim diye canlandırmalısınız. Siz inanmazsanız hiç kimse inanmaz. Belki bazı hayallerinizin imkânsız olduğunu, boş yere zamanını harcama diyenler olacaktır. Onlara aldırmadan hayalinize doğru koşun. Fikrin ve hayalin tek sahibi vardır, o da sizsiniz” dedi.
Sosyalfest projelerine büyük bir cesaretle başladıklarını ve yoğun bir tempoyla 7 ay üzerinde bir çalışma programıyla bütün aşamaları tek tek planladıklarını dile getiren Kırışık, paydaşlarla ve kamu kuruluşlarıyla birlikte iş birliği yapıp festivali hayata geçirdiklerini söyledi.
Rektör Kırışık’ın konuşmasının ardından sahnede yer alan Eğitim Teknolojileri ve Yapay Zekâ Uzmanı Ebru Karayel, eğitimdeki fırsat eşitsizlikleri üzerine konuşma yaptı. Kent ve köy hayatındaki eğitim eşitsizliklerine değinen Karayel, “Eğitimdeki fırsat eşitsizliğini yine eğitimle çözebiliriz” diyerek bu konuya uygun çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti. Dünyada pek çok ülkede çocukların eğitim eşitsizliğine maruz kaldığını dile getiren Karayel, her çocuğun aynı ışığa sahip olması gerektiğinin altını çizdi. UNESCO verilerine göre, dünyada 250 milyon çocuğun eğitime ulaşamadığını ve bu sayının 10 yılda sadece yüzde bir gerilediğini söyleyen Karayel, “Bu sayının hızla düşmesi için herkes elini taşın altına koymalı ve gerekeni yapmalıdır” şeklinde konuştu.

Merak ve Cesaretin ürünü: Kendinovasyon
TEDx sahnesinde bir diğer konuşmacı olan Yalın Dijital Dönüşüm Lideri Hakan Acar, kendinovasyon, öğrenme ve konfor kafesi terimleri üzerine bir konuşma yaptı. 21. yüzyılda öğrenemeyen bireylerin tembel olduğunu ve bu durumun onları cahil yaptığını dile getiren Acar, 30 yaşından sonra öğrenmenin daha da zorlaştığını belirtti. Acar, yaptığı literatür araştırmalarında 6’lı yaşlara kadar beynin çok hızlı öğrendiğini ancak belli bir yaştan sonra öğrenme hızının düştüğünü ifade etti. Bu durumda beyne karşı bir direnç oluşturmaktan bahseden Acar, konfor alanının artması sonucu daha da gerileme yaşanacağından söz etti. Çalışmaları sonucunda formüller çıkarttığını ve bunlardan birinin “kendinovasyon” olduğunu söyleyen Acar, “kendinovasyon = merak + cesaret / konfor alanı” formülünün bireyi üst seviyeye taşıdığını fakat konfor alanının daha yüksek olması sonucu bireyin başarısız olacağını dile getirdi. Bu ve bu gibi başarıya odaklı formüllere uyarak gençlerin elinden tuttuğunu söyleyen Acar, hayatına dokunduğu yüzlerce gencin Türkiye’nin önde gelen holdinglerinde işe başladıklarının altını çizdi.

Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve UNESCO Kürsü Başkanı Prof. Dr. Elif Çepni, TEDx Rönesans: Yeniden Doğuş temalı etkinlikte, analitik konular, akıllı makinalar, yeni düşünme yolları, çözümlemeler, siyah kuğu gibi çeşitli konuları ele aldı. Çepni yaptığı konuşmada, “Gelecek okuryazarlığında geleceği kimsenin bilmesi mümkün değil. Biliyorum diyenlere aldırış etmeyin. Tahmini tutuyorsa da şans eseridir” dedi. Bir senaryo planlaması yapmak için dikkat edilmesi gereken hususlardan bahseden Çepni, “İlk olarak bilimsel gerçekliği kullanmalıyız. Sonrasında büyük veriyi ekleyeceğiz ve en sonunda da hayal gücümüzü ilave edeceğiz” diye belirtti. Dünyadaki birçok şirketin bu senaryo planlamasına göre hareket ettiğini dile getiren Çepni, disiplinli planlama sonucunda başarıların da geldiğini söyleyerek, sadece bir konuda değil, çeşitli disiplinlerden ders almanın önemine de vurgu yaptı. Çepni, “Mantık sizi a noktasından b noktasına götürür ama hayalleriniz sizi her yere götürür” diyerek sahnedeki konuşmasını noktaladı.

Yazar ve Aile Danışmanı olan Osman Sungur Yeken TEDx sahnesinde, hurma ağacından yola çıkarak yaptığı konuşmada, hurmanın bir insan hayatına benzediğini, ortalama 70 yıl yaşadığını ve diğer ağaçlardan farklı olarak dişi ve erkek hurma ağaçlarının olduğundan bahsetti. Dişi hurma ağacının tıpkı insan gibi 9 ay hamile kaldığını ve gövdesinde filiz hurma ağacını taşıdığını söyleyen Yeken, filizlenen hurma ağacının meyve verebilmesi için koparılarak anne hurma ağacına yakın bir yere dikilmesi gerektiğini belirtti. “Eğer annesine uzak bir yere dikilirse zamanla kurumaya başlar, solar ve ölür” şeklinde konuşan Yeken, ödül alan kitabının giriş kısmında da bu hikâyeden bahsettiğini ve kendi hayat hikâyesini de buna benzettiğini söyledi. Yeken, sosyal medyada içerik üreterek insanlara ilham kaynağı olduğunu ve 22 yaşında cesaret gerektiren adımlar atarak bugüne kadar 70 milyon gence ışık saçtığını dile getirdi.

“Türkçeyi öğrenmem için Almancayı yasakladılar”
Bir diğer TEDx konuşmacısı olan Akın Dil Kurucusu Ahmet Akın, hayat hikâyesini ve başarı öykülerini dinleyicilerle paylaştı. Almanya’nın Hamburg kentinde dünyaya gelen Akın, büyükannesi ve büyükbabasıyla büyüdüğünü ve bu durumdan oldukça etkilendiğini dile getirdi. 1980 yılında Almanya’dan Ankara’nın Beypazarı ilçesindeki bir köye göç ettiklerini ve okulda dil konusunda geride kaldığını söyleyen Akın, “Türkçe öğrenmem için Almancayı yasakladılar. Ana dilimi unuttum” dedi. Zamanla sınıfın en başarılı ismi olduğundan bahseden Akın, her zaman kendisini göstermek zorunda kaldığının altını da çizdi. Akın, bu durumun hayatına olumlu şekilde yansıdığını ve başarılar getirdiğini ifade etti. Hayata ve kariyere yeni başlayacak gençlere seslenen Akın, “Kendinizi her ortamda göstermeyi düstur edinmenizi öneriyorum. Bunun faydasını her alanda göreceksiniz. Utanmayın, girişken olun. Çünkü insanlar liderlik özellikleri olanın yanında yer almak ister, onun yanında kümelenir” şeklinde konuştu. Bu ilkeyi temel alarak hayatında birçok başarıya imza atan Akın, 2004 yılında Akın Dil Eğitim Merkezi ve Yayıncılık Hizmetleri’ni kurarak, o yıldan itibaren İngilizce Yabancı Dil Kursu olarak hizmet veriyor.

Etkinlikte yemek molasından sonra Karabük Üniversitesi Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinden Gizem Üzen keman, Sena Çebi ise flüt performanslarıyla dinleyicilere müzik ziyafeti sundu.

Molanın ardından sahnede yer alan Moleküler Biyolog Tonguç Gündüz konuşmasında, gerçeğe farklı bakış açılarıyla bakarak nasıl değişikliğe uğradığının altını çizdi. Gündüz, evrene içerden değil de dışarıdan bakıldığında başarısızlıkla başarının yan yana olduğundan ve bu durumu çoğu kişinin fark etmediğinden bahsetti. Konuşmasında yapay zekâya da değinen Gündüz, “Yapay zekânın öğretmenlerin yerini alacağını söylüyorlar. Şu anda alamaz çünkü bilgiyi işleyemiyor. Ama önümüzdeki süreçlerde ne olur hep birlikte göreceğiz” dedi.
İçerik Üreticisi ve Pazarlama Uzmanı Çağrı Menteş katıldığı TEDx Karabük sahnesinde, 15 yıl boyunca öğretmenlik yaptığını ve bir süredir de pazarlama alanında kendisine yol çizdiğini söyledi. Küçük yaşlardaki hayal edilen mesleklerin gelecekte hayatı etkilediğini dile getiren Menteş, ulaşılamayan hayaller için dünyaya tekrar gelmeye gerek olmadığını dile getirdi. Menteş, “Yapılan araştırmalara göre insanlar hayatlarının sonunda yaptıklarından çok yapamadıkları şeylerden pişmanlık duyuyorlar” şeklinde konuştu. Aynı anda iki iş yapmanın çok da faydalı olmadığına değinen Menteş, “İki iş yaparken beyin mutlaka birine daha çok ağırlık veriyor, tam olarak odaklanamıyorsunuz” dedi. Çok amaçlı öğrenme tekniğinden de bahseden Menteş, “Aslında bir iş yapıyorsunuz ama birden fazla amacınız var. Örneğin film izlerken şöyle düşünüyorum, şu anda hem kültürleniyorum hem yabancı dil pratiği yapıyorum hem de ailemle vakit geçiriyorum. Böyle yaptığınız zaman bir yıl içinde kendinizdeki değişimi göreceksiniz. İçinizdeki bazı soruların ve sorunların cevaplarını bulduğunuzu fark edeceksiniz. İçerik pazarlama şirketinde çalışırken bu taktiği uygulayarak pazarlama işini öğrendim ve hem Türkiye’den hem dünyadan pek çok şirketle çalışma fırsatı buldum” dedi.

TEDx Rönesans: Yeniden Doğuş temalı etkinlikte son konuşmacı olarak sahneye çıkan Karabük Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Polat, eğitim sürecinde hem eğitim alırken hem de farklı platformlarda eğitim verirken kabullenemediği ve itiraz ettiği konuları dinleyicilerle paylaştı. Polat sahnedeki konuşmasında, “Eğitim bilimleri başta olmak üzere farklı alanlarda yapılan sayısız araştırmanın sonuçları gösteriyor ki bireysel öğrenme farklılıkları bizim üstümüzde manidar bir belirleyici. Tüm bu bilimsel bulgular, sayısız araştırmalar, çalışmalar varken hâlâ aynı düzeyde aynı sistemi savunmamızı kabul etmiyor ve itiraz ediyorum. Son on yıldaki gelişmeleri dikkate alın, çok farklılaştığını göreceksiniz” şeklinde konuştu.

Polat, “Artık günlük yaşamımızda bile sohbet edebilen, önceden eğitilmiş, metin üretebilen bir yapay zekâ modeli olan chatGPT’yi kullanıyoruz. Kimileri yemek pişirme tarifleri kimileri makale yazımında kaynakça desteği alıyor. Hayatımıza bu kadar entegre olmuş teknolojiden bahsediyorum. Bunu en verimli şekilde kullanmalıyız” dedi. Polat, çok yakın zamanda farklı kelimeleri göreceklerini, örneğin sınıf içinde eş öğretmen ve sınıfın dışında bireysel öğrenme asistanı gibi kavramların hayatlarına gireceklerinden bahsetti. Polat, “Günümüzde radikal, saçma, tuhaf ya da anlamsız gelen her şey çok kısa bir süre sonra hayatımızın vazgeçilmezi hâline gelecek” şeklinde konuştu. Konuşmasının sonunda Polat, öğrenme ekosistemini değiştirmek istediklerini ve beceriyi öğrenme, bağımsız öğrenebilme, kendi kendini öğrenme becerilerini okul öncesinden lisans üstü seviyesine kadar hâkim kılmak istediklerini belirtti.
Etkinlik, konuşmacılara plaket takdimi ve teşekkür sonrası sona erdi.