KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesinde, akademik projelere katılımı artırmak ve bilgi paylaşımını desteklemek amacıyla “TÜBİTAK 1001 Projeleri Tecrübe Paylaşımı” etkinliği düzenlendi. Programda, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı hakkında bilgiler verildi.
Karabük Üniversitesi tarafından akademik projelerde bilgi paylaşımını desteklemek ve katılımı artırmak amacıyla düzenlenen “TÜBİTAK 1001 Projeleri Tecrübe Paylaşımı” etkinliği, 1 Ekim saat 14.30’da gerçekleştirdi. 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda yapılan etkinlikte, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ile Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Ünal projeler hakkında konuştu. Programa, üniversitenin farklı akademik birimlerinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Etkinlikte, Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) projelerine genel bakış, hakemlik ve değerlendirme süreçleri hakkında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, “ARDEB projelerine bakıldığında pek çok yayın var. Bunlardan TÜBİTAK 1001-1002 ve 3501 projeleri, Üniversitemiz tarafından tercih ediliyor. ARDEB’in altında pek çok araştırma grubu yer alıyor. Bunlar kimya, biyoloji, matematik, fizik, elektrik ve elektroforetik olarak sıralanabilir” dedi.
TÜBİTAK’ın proje yapabilmek için büyük imkanlar sunduğunu ifade eden Karaş, kurumun kazanan projeler için geniş ölçekte destek verdiğini anlattı. Karaş, “Proje gönderildiğinde ilk önce inceleme yapılıp daha sonra değerlendirme yapılıyor. Panele gelmeden önce her proje tek tek inceleniyor. Daha sonra kabul edilen proje için izleme süreci başlıyor” ifadelerini kullandı. Proje yaptıkça daha çok teklif geldiğini ve panellere çağırıldığını dile getiren Karaş, “Projelerde hakem oluyorsunuz, üye olarak çağırılıyorsunuz. Bu nedenle proje yapmaktan ve göndermekten vazgeçmeyin” diye konuştu.
Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Ünal ise TÜBİTAK 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’na ilişkin projelerin önerme ve yürütme süreçleri hakkında konuştu. Projeler hakkındaki tecrübelerini aktaran Ünal, 1001 projelerinin başlaması ve yürütülmesinin akademisyenler için zor bir süreç olduğunu dile getirerek, “1001 projeleri sunumunu iki ana başlık altında ele aldım. Bunlardan biri TÜBİTAK projeleri ile ilgili genel bilgiler içeriği, diğeri ise TÜBİTAK 1001 projeleri hazırlık aşaması ve projenin yürütülme süreçleri esnasında önemli hususlara dikkat edilecek noktalar” şeklinde konuştu.
Araştırma ve Geliştirme (ARGE) kapsamındaki TÜBİTAK 1001 projelerinin genellikle büyük çaplı projeler olduğunu dile getiren Ünal, “1001 projesi, yeni bilgilerin üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması ve uygun teknolojik problemlerin çözülmesi anlamına geliyor. Burada çok çetin bir proje sistematiği var. 1001 projelerinde net bir özgün değer isteniyor” dedi.
“1001 projelerinin bütçesi 1 milyon 650 bin TL”
Projeler için ayrılan maksimum bütçeler konusunda bilgi veren Ünal, “1001 projelerinin bütçesi 1 milyon 650 bin TL, 1005 projelerinin bütçesi 650 bin TL, 3501 projesine ayrılan bütçe 750 bin TL, 1501 Sanayi AR-GE proje programında ise bütçe sınırı yok. 1507 projesinin bütçesi de 2 milyon 400 bin TL şeklinde” dedi.
“TÜBİTAK’ta diğer proje gruplarına göre 1001 projeleri daha fazla kabul görüyor”
Ünal, 1001 projelerinin neden tercih edilmesi gerektiğine değinerek, “Burada önemli kısım şu, eğer sizin hipoteziniz ve özgün değeriniz çok güçlüyse bu noktada 1001’in sağladığı büyük bir avantaj var. Yeni bilgilerin üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması ve uygun teknolojik problemlerin çözülmesi TÜBİTAK’ta en yaygın olarak kabul edilen proje tipidir. Bu nedenle TÜBİTAK’ta diğer proje gruplarına göre 1001 projeleri daha fazla kabul görüyor” ifadelerini kullandı.
Editör: Halil Tükenmez