KARABÜK (TİHA) – Karabük’te 2020 yılında Otistik Çocuklar Derneği’ni kuran Bekir Karaman, kentteki otizmli bireyler için mutluluk kaynağı olmaya devam ediyor.
Karabük’te oğlu gibi otizmli çocukların daha verimli bir hayat yaşaması için Otistik Çocuklar Derneği’ni kuran Karaman, derneği kurmasının en büyük motivasyon kaynağının oğlunun olduğunu söyledi. Derneğin faaliyet ve projeleri için gününün yoğun geçtiğini ifade eden Karaman, “Otizmli çocuklarımız her şeyin en iyisini hak ediyor” dedi. Karaman, derneklerinde fahri 60 kişinin kayıtlı olduğunu ve Karabük’te yaklaşık 300 otizmli bireyin yaşadığını dile getirdi.
Amaçlarının Karabük’teki tüm otizmli bireylere faydalarının olması ve onlara yönelik projeler üretmek olduğunu açıklayan Karaman, “Derneğin kuruluşunda imza konusunda çok destek gördük. Kuruluşundan beş yıl geçmesine rağmen hâlâ zorluklarla karşılaşıyoruz. Bunun yanında çocuklarımızın eğitiminde de yetersiz destek görüyoruz. Bürokrasiye kendimizi ne kadar iyi ifade edebilirsek o kadar olumlu dönüş alırız ve yolumuza engelsiz devam ederiz” dedi.

Dernek bünyesinde gerçekleştirilen projelerine de değinen Karaman, ocak ayında giyim yardımı kampanyası, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri, meclis gezileri, Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) bünyesinde düzenlenen kamplara dernek üyelerinden bireylerin katılımını sağlamak gibi projelerinin olduğunu belirtti. Etkinliklerinin sadece otizmli bireylerden oluşmadığını, down sendromlu ve zihinsel engelli bireylerin de projelerde yer alarak sosyalleştiklerini vurgulayan Karaman, önümüzdeki günlerde uçurtma şenliği projesinin olacağının da altını çizdi.
Yerel yönetimlerden aldıkları destek ile derneklerine bahçe yaptırdıklarını söyleyen Karaman, “Belediyemiz salonlarını bize tahsis ediyor ama yine de desteğin yetersiz kaldığını söylemeliyim” şeklinde konuştu.
Düzenledikleri etkinliklerde otizmli çocukların ailelerinden olumlu dönüş aldıklarını belirten Karaman, “Yapmış olduğumuz faaliyetlerimiz özellikle de çocuklar üzerinde oldukça güzel izler bırakıyor. Onları mutlu görmek bizim de motivasyonumuzu artırıyor” ifadesini kullandı.
“Amacımız otizmli çocuklarla yaşamasını öğretmek”
Otizmli çocuklar çok hareketli ve biraz da takıntılı olabiliyorlar. Bizler sayesinde oturup çay içmeyi, yemek yemeyi, alkış tutmayı öğreniyorlar. Biz daha çok otizmli çocuklara değil, dışarıdaki insanların otizmli çocuklarla yaşamasını tercih ediyoruz. Bizim projelerimiz bu yönde düzenleniyor. Burada önemli olan konu, dışarıdaki vatandaşlarımızın otizmli bireylere gıptayla bakmaması, onları dışlamaması, onlara bir şeyler verebilmesi, katkıda bulunmasıdır. derdimiz, amacımız otizmli çocuklarla yaşamayı öğretmek.
“Çocuklarımızı yok saymasınlar”
Karaman, herkesin otizmli çocuklarla vakit geçirmesinin, onların dünyasını tanımasının, aileleriyle tanışmalarının ve birlikte etkinliklere katılmalarının son derece olumlu yönde etkisinin olduğuna değindi. Sürekli toplu hâlde gezdiklerini ve bu yüzden misafirlik gibi durumlarının olmadıklarını belirten Karaman, “Bizim çocuklarımızı yok saymasınlar. Bu memleket hepimizin, her insanın yaşama hakkı olduğu gibi otizmli insanlarımız da bu haklara sahip. Bu dünyada sadece sağlıklı bireyler yaşamıyor” ifadesini kullandı.
“Bizi bu listeye koymayın!”
Otizmli bireylerin kafalarının çok çalıştığını dile getiren Karaman, otizmli çocuklara ne verilirse onu alıyorlar diyerek algıları kırdı. Derneklerinde resim yapan ve org, keman, bağlama gibi çalgıları çalabilen insanların olduğunu söyleyen Karaman, otizmli bireylerin zihinsel engelli olmadıklarının altını çizdi.