KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali “Sağlıkfest”te, “Sağlıklı İç Mekanlar” semineri yoğun ilgi gördü.
Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali “Sağlıkfest” kapsamında, Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Merve Tuna Kayılı tarafından “Sağlıklı İç Mekanlar” semineri gerçekleştirildi. Seminerde, sağlıklı mekanların oluşumu hakkında bilgi verildi.
Yabancı Diller Yüksekokulu amfisinde 7 Kasım Perşembe günü saat 13.30’da düzenlenen etkinliğe, Safranbolu Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Mutlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Sağlıklı bir mekanı, sağlıklı yapan nedir?” sorusunu yanıtlayarak konuşmasına başlayan Kayılı, “Baktığımızda psikolojik koşullar, fizyolojik koşullar ve ergonomi gibi etkiler görüyoruz. Ama sağlıklı olup olmadığına alanın iç mekanına ve hava kalitesine bakarak öğreniyoruz. İç mekan hava kalitesini ise sıcaklık, nem, uçucu organik bileşikler, partikül maddeler, karbondioksit düzeyi, elektromanyetik alan gibi birçok parametre etkiliyor” ifadelerini kullandı.
Uygun sıcaklık ve nemin, bir mekanın konforlu ve sağlıklı olabilmesi için ön şartları arasında yer aldığını belirten Kayılı, “Sıcaklık değerlerimiz, kış aylarında ve yaz aylarında değişiyor. Kış aylarında 20-24 derece arası daha ideal olarak görülürken, yaz aylarında ise 24-27 derece konforlu sayılıyor” diye konuştu. Kayılı, bu derecelerin üzerine çıkıldığında ısıtma ya da soğutma çalıştırmak zorunda kalındığını dile getirerek, “Sıcaklıkla birlikte nemin de çok büyük etkisi var. Düşük sıcaklık, yüksek nem, yüksek sıcaklık, düşük nem dengesizlikleri de bir anlamda mekanın konforsuz hale gelmesi için karşımıza çıkan durumlardır” dedi.
Kayılı, öğrencilerin sağlıklı iç mekanlar hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarının altını çizen, toplumun bu konuda eğitim almasının önemini vurguladı.
Editör: Şerife Kozan