KARABÜK (TİHA) – Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yaşayan Bahattin Tunç, çocukluğundan beri biriktirdiği eşyalardan müze oluşturdu. Nostalji Gezi Evi adını koyduğu müzede 60 yıllık antika eşyalar bulunuyor.
Unesco Dünya Mirası Safranbolu’da bulunan ve tarihi havasıyla gelen misafirleri büyüleyen gezi evinin içerisinde, antika, koleksiyon ve ahşap tasarımlar bulunuyor. Safranbolu’da yaşayan Bahattin Tunç TİHA muhabiri Betül Çakır ile yapmış olduğu röportajda, çocukluğundan beri biriktirdiği eşyalardan kendi köyünde bir müze oluşturduğunu, 60 yıllık birikimle kurulmuş olan müzenin içerisinde; ayakkabı, çanta, sandık, müzik aletleri, para, daktilo, oyuncak gibi eşyalar bulunduğunu söyledi. 1968-1969 yıllarından bu yana sahip olduğu eşyalarını biriktiren Tunç, Ahşap binada sergilediği antika eşyaları bölgede yaşayan yerli halkın yanı sıra Safranbolu’ya gelen turistlerinde dikkatini çektiğini belirtti.
“NOSTALJİ GEZİ EVİNİ AÇMADAN ÖNCE ÇOK TEPKİ ALDIM”
Daha önce otobüs şoförlüğü yapan Bahattin Tunç, emekli olduktan sonra yıllardır biriktirdiği antika eşyalarını müzede sergilemeye karar verdi. Çocukken babasının ona aldığı çantayı saklamakla işe başladığını belirten Tunç, eşyalarını oturduğu evin bodrum katında saklayarak günümüze kadar ulaştırdığını sonrasında ise bir arkadaşının teşviki üzerine biriktirdiği eşyalarından antika müzesini oluşturduğunu ifade etti.
Tunç, Nostalji Gezi Evini açmaya karar verdiğinde çevresindeki kişilerden tepki gördüğünü, evin bulunmuş olduğu konumdan dolayı kimsenin tercih etmeyeceğini düşündüklerini,ancak zamanla Nostalji Gezi Evinin insanlar tarafından keşfedildiğini, gelen misafirlerin müzede bulunan antika eyşalara karşı ilgi duyduklarını ve ahşap bir evde bu müzenin bulunmasının çok iyi olduğuna dair yorumlar aldığını belirtti. Konumu nedeniyle doğayla iç içe olan gezi evinin cafe ve restoran kısmı manzarasıyla adeta insanların kafa dinlemek için tercih ettiği mekanlardan biri oldu.
Aynı zamanda Nostalji Gezi Evinin sahibi Bahattin Tunç’un oğlu, Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Tunç TİHA muhabiriyle yaptığı röportajda Nostalji Gezi Evi’ni babasıyla birlikte yaptığını söyleyerek antika eşyaya olan düşkünlüğünün babasından kendisine de geçtiğinii belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Tunç, antika bir eşya gördüğümde dayanamayıp alıyorum dedi. Devamında ise “babamın antika eşyaları çocukları gibidir, o kadar korur onları” ifadelerini kullandı.
MİSAFİRLERE SAFRANBOLU’YA ÖZGÜ YEMEKLER VERİLİYOR
Nostalji Gezi Evi’nde müzenin yanı sıra Safranbolu’ya özgü lezzetler de var. Serpme kahvaltı, el yapımı mantı, gözleme, peruhi çeşitleri bulunuyor. Aynı zamanda nostalji evinin bahçesinde sebzeler için de bir alan bulunmakta, burada mevsimine göre domates, biber, maydanoz ve nane yetişiyor. Bunun yanı sıra köy tereyağı, el yapımı reçeller de yine gezi evinin Kafe-Restoran bölümünde servis edilmekte. Müzeyi gezmek için gelen kişiler hem yılların birikimi antika eşyaları görüyor hem de Safranboluya özgü yemekleri doğayla iç içe, manzara karşısında tadabiliyor.