Ana SayfaŞehirTüketiciler en fazla perakende ticaret sektöründen şikayetçi

Tüketiciler en fazla perakende ticaret sektöründen şikayetçi

Karabük (TİHA) – Karabük Ticaret İl Müdürü Ferudun Karataş, Karabük Tüketici Hakem Heyeti şikayet başvuru sayısını ve sektörlere göre Tüketici Hakem Heyeti (THH) karar verilerini açıkladı.

Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa İnce, Fakültenin Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencileriyle “uygulamalı gazetecilik” dersi kapsamında Karabük Ticaret İl Müdürü Ferudun Karataş’ı ziyaret etti. Müdür Karataş öğrencilere tavsiyelerde bulunarak tüketici hakları ile ilgili bilgiler verdi.

Karataş Konuşmasının devamında ise Tüketici Hakem Heyeti hakkında detaylar vererek sektörlere göre şikayet başvuru sayısını ve  sektörlere göre THH karar verilerini açıkladı.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ NEDİR?

Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan heyetlerdir. Başkanlığı illerde ticaret il müdürü, ilçelerde kaymakam veya bunların görevlendireceği bir memur tarafından yürütülen tüketici hakem heyetlerinin diğer üyeleri belediye, baro, tacir/esnaf ve tüketici örgütü temsilcilerinden oluşur.

Karabük Ticaret İl Müdürü Ferudun Karataş sektörlere göre şikayet başvuru sayısı hakkında açıkladığı verilerde, en yüksek başvurunun 942 başvuru ile ayıplı mal olduğu görülürken konut finansman sözleşmeleri ve ön ödemeli konut satış sözleşmeleri alanında hiç başvuru olmadığı belirlendi. Ayıplı mal sektöründe 699 başvuru sayısı bulunurken bunu finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmeler 259 ile, abonelik hizmetler sektörü 228, mesafeli sözleşmeler ise 179 başvuru sayısı ile takip etti. Diğer yandan satış sonrası hizmetler 36, garanti belgesi 25 başvuru iş yeri dışında kurulan sözleşmeler ve fiyat etiketi 8 ile devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri ve tüketici kredi sözleşmeleri 7 başvuru ile sigorta sözleşmeleri 3, taksitli satış sözleşmeleri ve paket tur sözleşmeleri için de 1 başvuru sayısı bulunuyor.

SEKTÖRLERE GÖRE THH KARAR VERİLERİ

Açıklanan verilere göre Karar Sayısında en yüksek sayı 1231 ile perakende ticaret sektöründe olurken bunu 331 sayı ile abonelik hizmetler sektörü ve 319 karar sayısı ile finansal hizmetler sektörü takip etti. Diğer yandan karar sayısında en az sayı 15 ile turizm hizmetler sektörü olurken bunu 155 sayı ile diğer hizmetler ve 140 karar sayısı ile ulaşım/sağlık/eğitim hizmetleri sektörü takip etti.

EN FAZLA ŞİKAYET PERAKENDE TİCARET SEKTÖRÜNDEN 

Verilere Göre Lehte 1112’de 717’si perakende ticaret sektörü 166’sı abonelik hizmetler sektörü 77’si diğer hizmetler 74’ü finansal hizmetler sektörü 67’si ulaşım/sağlık/eğitim hizmetler sektörü 11’ise turizm hizmetler sektörü’nde oldu. Aleyhte ise 1057 başvuruda perakende ticaret sektörü 240 ile finansal hizmetler sektörü 160 ile abonelik hizmetler S-sektörü takip etti. Aleyhte en az turizm sektörü 3 olurken ulaşım/sağlık/eğitim hizmetler sektörü 69 diğer hizmetler ise 74 olarak belirlendi. Bilirkişi verilerinde ise 373 başvuruda 353 ile perakende ticaret sektörü 15 başvuru ile diğer hizmetler 5 ile de finansal hizmetler sektörü oldu. Bilirkişi verilerinde abonelik hizmetler sektörü, turizm hizmetleri sektörü, ulaşım/sağlık/eğitim hizmetleri sektörü için başvuru sayısı bulunmuyor. Sektörlere göre tüketici hakem heyeti karar verilerinde 22 görevsizlik için başvuru bulunmakta. Bunlardan abonelik hizmetler sektörü ve finansal hizmetler sektörü 5 başvuru, diğer hizmetler ve ulaşım/sağlık/eğitim hizmetleri sektörü 4, perakende ticaret sektörü 3 olurken turizm hizmetleri sektöründe 1 başvuru bulunuyor.

Betül Çakır
Betül Çakır
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar