KARABÜK (TİHA) – Baharın gelmesiyle birlikte doyumsuz bir manzaraya kavuşan Karabük, Yenice Filyos, Zonguldak yolu, seyahat severlere trenle olağanüstü manzaralar eşliğinde unutulmaz bir yolculuk deneyimi sunuyor.
Günde 3 kez karşılıklı seferin düzenlendiği Karabük-Zonguldak hattında seyahat eden yolcular, 120 kilometrelik hattın tamamında yeşil doğada ve ormanla iç içe yolculuk yapma imkânı buluyor. Çoğunluğunu doğal ormanların oluşturduğu ve Filyos çayının eşlik ettiği bu hatta, Karadeniz deniz manzarasını izlemek ve Karadeniz doğal gaz sahasını görmek de mümkün oluyor.
Yolculuk sırasında, birçoğunun eski yöntemlerle yapıldığı onlarca tünelden geçen trende seyahat eden yolcular, yol boyunca dik kayalıkları, balta girmemiş ormanları, çeşitli yaban hayvanlarını ve tipik köy evlerini izleme imkânı buluyor. Bu hatta yıllardır makinist olarak görev yapan Hasan Kaya Ünal, bu rotada her gün aynı şevk ve heyecanla görev yaptığını belirterek hattın Türkiye’deki en güzel manzaralardan birini sunduğunu belirti. Karabük-Zonguldak hattında görev yapan bir başka makinist Ersan Yılmaz ise bu hatta ilk kez yolculuk yapanların manzaraya hayran kaldıklarını dile getirerek, yolculuklarında zaman zaman başta tilki, karaca, ayı, kartal olmak üzere her türlü vahşi hayvanı görme imkânı bulduklarını dile getirdi.
Her gün yüzlerce yolcunun seyahat ettiği hattın, tanıtımının iyi yapılması durumunda yakın gelecekte Türkiye’nin önemli turistik rotaları arasında yer alacağı ve bilhassa doğa severler tarafından en çok tercih edilen noktalardan biri olacağı değerlendiriliyor.
”İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM”
1996 yılında T.C.D.D’nda güvenlik görevlisi olarak işe başlayan ve 2004 yılında makinistliğe geçiş yapan Adem Ayçiçek, Karabük bölgesinin çok güzel olduğunu, Karabük-Zonguldak tren hattının eşsiz güzellikleriyle dolu olmasını dile getirdi. Her bir detayıyla benzersiz olduğunu söyleyen Ayçiçek, herkesin trenle bu bölgeleri gezmesini, keşfetmesi gerektiğini dile getirdi.
İnsanların demir yollarını tercih etmelerinin en büyük sebebinin konfor olduğunu söyleyen Ayçiçek, ‘‘Emniyet sistemleri çok kuvvetli. Ekonomik açından da diğer ulaşım araçlarına ithafen oldukça uygun. Demir yollarında seyahat ederken bölgenin tarihi yapıtlarını ve akarsularını görmek, insanı demir yollarını kullanarak seyahate ikna ediyor.
YEŞİLİN MAVİYLE BULUŞMASI
1982 Zonguldak doğumlu 17 yıldır Karabük- Zonguldak tren hattında makinist olarak görev yapan Ersan Yılmaz, kurumun açmış olduğu bir sınav sonucu makinist olduğunu söyledi. Hat boyu yeni insanların geldiğini dile getiren Yılmaz, ‘‘İki yol arkadaşı ile sürekli seyahat halindeyiz. Doğanın büyüleyici güzelliklerini görüyoruz. Tarihî yapıların doğayla bütünleşmesi insanları adeta büyülüyor. Bu açıdan tren seyahatleri oldukça eğlenceli geçiyor’’ dedi. Her meslek dalı gibi makinistliğin de zor yanları olduğunu vurgulayan Yılmaz, ‘‘Mesela yakınınızdan birisi hasta olduğunda veya acil bir durumunuz olduğunda seyahat halindeyken bırakıp gidemiyorsunuz’’ şeklinde açıklamalarda bulundu.
İnsanlar neden demir yolunu tercih ediyor?
Demir yolları güvenli bir ulaşım aracı. Özellikle Karabülk-Zonguldak karayolu, arazinin şartları nedeniyle kazaların çok yüksek oranda olduğu bir yol. Ama demir yolunda kaza olma riski daha az. Kara yoluna göre hem ucuz hem güvenli bir ulaşım aracı. İnsanların nostalji yaşayabileceği bir hat olan Karabük-Zonguldak hattı 1937 yılında yapıldı. O dönemde Karabükte’ki fabrikaları kömürle besleyebilmek için yapılmış bir hat. Tarihteki adı ‘Kömür Yolu Hattı’ diye geçer. Yeşil ile mavinin birleştiği bir nokta olan bu tren hattında, denizle paralel bir sehayat gerçekleşiyor.