Ana SayfaKültür-SanatEmzikli Kaya Mağarası'nda Hıdırellez kutlandı

Emzikli Kaya Mağarası’nda Hıdırellez kutlandı

KARABÜK(TİHA) – Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı tarafından Emzikli Kaya Mağarası’nda Hıdırellez kutlaması düzenlendi.

6 Mayıs’ta kutlama kapsamında düzenlenen Emzikli Kaya Mağarası’na yürüyüş etkiliğine Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ve Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar da katıldı. Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı kapsamında düzenlenen etkinlikte Emzikli Kaya Mağarası’nın hikâyesi hakkında, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı üyelerinden ve Karabük Üniversitesinde uzun yıllar idari görevler üstlenen Mustafa Şehirli bilgi verildi.

Fotoğraf: Şevval Gaye Güldür

Safranboluluların Hıdırellez kutlamalarını gerçekleştirmek için gittikleri Dereköy mevkiinde bulunan, Emzikli Kaya Mağarasının hikayesini Tarihçi Mehmet Kütükçüoğlu muhabirlerimizle yaptığı röportajında, “İçerisinde bulunduğumuz mağara Safranbolu insanlarının geçmiş dönemlerde Hıdırellez kutlamalarını yaptığı noktalardan biridir. Türk kültüründe Hıdırellez baharın gelişini sembolize eden özel bir gündür. Emzikli Kaya Mağarasının da romantik bir hikayesi vardır. Safranbolulu bir genç Rum kızına aşık olur. Aileleri izin vermese de kaçarak evlenirler ve çocukları olur. Artık affedileceklerini düşünerek Dereköy mevkiine geri dönerler. Maalesef ailelerinin affetmediğini görürler ve kaçarak bu mağaraya sığınırlar. Kadının korkudan sütü kesilir ve Allah’ın hikmetiyle mağara kayalarından sızan damlalar çocuğu besler, hayatta kalmalarını sağlar. Halkın Emzikli Kaya adını verdiği bu mağarada yalnızca Hıdırellez günleri su damlamaktadır. Zamanla bu mağara, rivayetin halk arasında yayılması ile çocuğu olmayan kadınların ve kavuşamayan gençlerin adak noktası haline gelmiştir. İnanışa göre halk buradaki delikli kayadan geçip dilek dilerler, akan sudan içip şifa bulmayı beklerler” şeklinde anlattı.

Fotoğraf: Şevval Gaye Güldür

Kutlamalara katılan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, TİHA muhabiri Sudem Orbay’a baharın gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez hakkındaki duygularından bahsetti. Şefik Yılmaz Dizdar’ın öncülüğünde gerçekleştirilen Hıdırellez kutlamalarının bir gelenek haline gelmesini dilediğini belirten Köse, aynı zamanda etkinliğe katılmaktan keyif duyduğunu da dile getirdi. Emzikli Kaya Mağarasının önemine değinen Elif Köse, “Biz bugün hiç gelmediğimiz, çoğu insanın hiç bilmediği ama önceki dönemlerde Hıdırellez kutlamalarının yapıldığı Safranbolu için önemli bir yer olan Emzikli Kaya Mağarasındayız” sözlerini kullandı.

Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı tarafından düzenlenen etkinliğe Safranbolu halkı da katılım gösterdi. Kutlamanın sonunda ise ziyaretçilere Hıdırellez geleneği olan yiyecekler ikram edildi.

Editör: Sudem Orbay

Şevval Gaye Güldür
Şevval Gaye Güldür
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 2. sınıf öğrencisiyim.
Diğer Haberler

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar