Ana SayfaKültür-SanatSafranbolu'da 'Hüsn-i Hat Sanatı Atölyesi' büyük ilgi gördü

Safranbolu’da ‘Hüsn-i Hat Sanatı Atölyesi’ büyük ilgi gördü

KARABÜK (TİHA)- Safranbolu Şehbal Kültür Merkezi’nde “Kalemin İzi Yazı Atölyesi” tarafından “Hüsn-i Hat Sanatı ” adlı workshop düzenlendi.

Düzenlenen etkinlik, Hattat-Kaligrafist Niyazi Ünal’ın liderliğinde 4 Mayıs Cumartesi günü saat 15.00’te gerçekleşti. Çalışmalara başlamadan önce Ünal kendisi hakkında bilgiler verdi. Hattat Ünal, Geleneksel Türk Sanatları mezunu olduğunu ve çeşitli eğitimlerinin olduğunu belirterek, geleneksel sanatların sahada sürdürme isteğiyle bu projeye başladığını ifade etti.

Eğitim boyutunda geleneksel sanatları iktisat merkezi kurulmasını isteyen Niyazi Ünal, Osmanlı döneminde Safranbolu’da değerli hattatların olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in tespitlerine göre Osmanlı topraklarında çok sayıda musaf yazan hattatların bulundukları yer itibarıyla İstanbul başta olmak üzere sırasıyla Şumnu, Safranbolu, Isparta, Tokat ve Lârende olduğunu söyledi.

Kent Mezarında 1 tane hattat mezarı bulduğunu fakat çalışmaların ilerleyen zamanlarda genişleyeceğini dile getiren Niyazi Ünal, Osmanlı dönemi Safranbolu hattatlarının isimlerini katılımcılarıyla paylaştı. Bu isimler, ‘Mehmet Şevki Efendi, Mehmet Vasfı Efendi, Mehmet Efendi, Seyyid Mehmed Hamdi Efendi, Hasan Hilmi Efendi, Mehmet Fehmi Ülgener’’ olduğunu dile getirdi.

Öte yandan, Safranbolulu Mehmet Şefki Efendi’nin ifadesine göre Safranbolu’da hattatlar tarafından her gün için beş Kur’an-ı Kerim yazılmakta olduğunu, Türkiye’nin çeşitli bölgelerine ihraç edildiğini belirtti. 19-20. yüzyıllarda Safranbolu’da 300’e yakın hattatın bulunduğunu açıkladı.

Yapılan workshop her yaştan katılımcıyı ağırladı ve oldukça ilgi gördü. Aynı zamanda Niyazi Ünal, bir sonraki etkinliğin İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) olacağını dile getirirken, ilk etkinliğin ise Safranbolu Şehbal Kültür Merkezi’nde yapıldığını öğrencileriyle paylaştı.

Bahar Akkol
Bahar Akkol
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar