Ana SayfaTürker İnanoğlu İletişim FakültesiFakültemiz öğrencileri Safranbolu Orman İşletme Müdürlüğünü ziyaret etti

Fakültemiz öğrencileri Safranbolu Orman İşletme Müdürlüğünü ziyaret etti

KARABÜK (TİHA) – Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri Safranbolu Orman İşletme Müdürlüğünü ziyaret etti.

Orman Haftası sebebiyle Doç. Dr. Mustafa İnce ve Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencileri “uygulamalı gazetecilik” dersi kapsamında Safranbolu Orman İşletme Müdürlüğünü ziyaret ettiler. Ziyarette Safranbolu Orman İşletme Müdürü Sema Altunay öğrencilere bilgiler vererek onların sorularını cevapladı.

Sema Altunay yaptığı konuşmada ağaçlandırma çalışmalarının, yanan orman alanlarında ya da orman toprağı alanlarında yapıldığını söyledi. Altunay, “Çok yakın zamanda 2012 yılında Soğanlı Çarşı Şefliğinde 835 hektarlık bir alan yandı. Yanan 835 hektarlık alanı yeniden ağaçlandırdık ve şu an orada ceviz, ıhlamur, kızılcık, kuşburnu, erik yetişiyor” dedi.

Devamında Altunay, “Türkiye’nin yüz ölçümünün yüzde 27’si ormanlarla kaplı. Bu orman arazilerinde Orman İşletme Müdürlüğü olarak planları kısa süreliğine değil uzun vadeli yani hemen hemen 10 yıllık planlar yaparak işlemleri gerçekleştiriyoruz. Yani milli servete ait olan bir alanda orman ağaçları isteğe göre kesilip satışa sunulmuyor. Hangi türde, hangi çapta,hangi boyda ağaçlar var? Sağlıklı mı, sağlıksız mı? Bu ağaçlara ne tür müdahale yapılması gerekiyor bunlara bakılarak bu  şekilde kesilecek ağaca karar veriliyor” dedi. Sonrasında ise Orman İşletme Müdürlüğünün her bir şefe verdiği mühürle, ağaçların mühürlenip işaretlendiğini söyledi.

120 MİLYON TL KÂR SAĞLANDI

Sema Altunay, “Safranbolu Orman İşletme Müdürlüğü olarak 2023 yılı sonu itibariyle 300 milyon TL kazanç sağladık. Kazanılan miktarın içerisinden, ürün üretimi, orman köylülerine verilen para, ağaçlandırma masrafları ve diğer giderler çıkarılınca geriye kalan 120 milyon TL kârla yılı kapattık” ifadelerine kullandı. Devamında ise Orman Genel Müdürlükleri ormanlara bakım yaparak ülke ekonomisine çok ciddi oranda ekonomik katma değer sağlayan bir teşkilat yapısıdır diyerek ormanlara yapılan bakımın ülke ekonomisine katma değer sağladığını belirtti.
Altunay, konuşmasının devamında ağaçların yaşının nasıl öğrenildiğinden bahsetti. Altunay, “Ağacın ortasında halkalar yer alıyor. Bu halkaları artın vurgusu dediğimiz bir vurguyla ağaca zarar vermeyecek şekilde orta çapından bıçak yardımıyla çekerek, çıkarılan parçadaki halkayı teker teker sayıyoruz. Parçadaki her bir halka ağacın yaşını gösterir, her bir çizgi ise bir yaşı ifade eder, çizgilerin bir kesişin üzerinde ki görüntüsü de o ağacın yaşam hikayesini temsil eder” dedi. Müdür Altunay, ormanda daha önce bir yangın yaşandıysa, bu yangın sonucunda ağacın yangından nasıl etkilendiğini yine halkalara bakarak anlaşılabildiğini belirtti.
Betül Çakır
Betül Çakır
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar