Ana Sayfabilim'Safran Abla', Safranbolu safranını tanıtıyor

‘Safran Abla’, Safranbolu safranını tanıtıyor

KARABÜK (TİHA) – Safranbolu’nun Tarihi Çarşı bölgesinde bulunan “Safran Abla” isimli dükkanın sahibi Mürver Özdoğan, el yapımı ürünleri ile ilgi görmeye devam ederken aynı zamanda safran hakkında detaylı bilgiler veriyor.

Aslen Safranbolulu olan uzun yıllar İstanbul’da yaşayan Özdoğan, doğup büyüdüğü topraklara olan özlemi ve özgün ürünlerini üretmek istediği için tekrar Safranbolu’ya yerleştiğini açıkladı. Safran Ustası, “Kurulu düzenimi bırakıp yeni bir sayfa açmak benim için zor oldu fakat hedefim karşısında elimden geleni ardıma koymadım” diyerek vermiş olduğu kararın zorluğuna da değindi.

Meşhur safran bitkisini tanıtarak kentin kültürel mirasını yaşatmaya çalışan Safran Abla, aynı zamanda el yapımı reçel, pekmez ve sabunları ile kendi markasını oluşturma yolunda çalışmalara devam ediyor. Halkın onu ismiyle değil de Safran Abla olarak tanımasının sebebini ise safranı en iyi şekilde anlatması ve bu bitki ile özdeşleşmesi olduğunu belirtti.

Tek başına işini yürüten Safran Abla bu işi yapmasındaki temel amacın para kazanmaktan ziyade müşterilerle birebir iletişim kurmak, onlarla içli dışlı olmak ve safran hakkında doğru bilgiler vermek olduğunu vurguladı.

 

Dükkanı hariç herhangi bir sitede ürünlerini satmadığını belirten Özdoğan, 26 farklı dilde safranın tarihçesi ve faydaları hakkında bilgilendirici el broşürleri hazırladığını dile getirdi. İnsanların safranı doğru şekilde kullanmasını sağlayan Safran Abla, sadece ürünlerin satıldığı bir yer olmaktan çıkarak safran hakkında tanıtım hizmeti veriyor.

Dükkânın ve ürünlerin yerli halkın yanı sıra turistlerinde ilgi odağında olduğunu açıkladı. Ayrıca şehir dışından gelen talepleri geri çevirdiğini belirtirken sebebinin ise tüketicilerin ürünlerine dokunmalarını, kendilerinin seçmelerini ve merak ettikleri soruların cevabını birebir kendisinden öğrenmeleri olduğunu paylaştı.

SAFRANBOLU SAFRANI DÜNYADAKİ EN KALİTELİ SAFRANLARDAN BİRİNCİSİ

Safran Abla bitkilerin kraliçesi olarak isimlendirdiği safranın; baharat olarak yemeklerde, çay olarak içeceklerde, tatlılarda, kozmetik gibi farklı alanlarda kullanıldığını açıkladı. Safranın renk verme özelliği ile de ön plana çıktığına değindi.

Bitkinin akciğer rahatsızlıklarında, romatizma, zatürre gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılması ve şifa gücünün yüksek olması nedeniyle çok tercih edildiğini vurguladı. Mürvet Özdoğan; “Hiçbir bitkide safranda olan şifa yoktur, bir safran teli kendi hacminin yüz bin katı kadar renk ve şifa vermektedir.” dedi.

Safran Ustası, yapmış olduğu açıklamada tutkuyla yapılan işin başarı getireceğine vurgu yaparken ticaretle uğraşan gençlere ise korkmadan hayata atılmaları gerektiğini ifade etti. Öte yandan; “Her şey gönül vermekle başlar, kim sevdiği işi yaparsa dünya ona cennettir, kim sevmediği işi yaparsa dünya ona cehennemdir.” diyerek kişinin sevdiği işi yapmasının önemine değindi.

Editör: Sudem Orbay

Aygül Bulut
Aygül Bulut
Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. Sınıf öğrencisi
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar