Ana SayfaKültür-Sanat'Engelsiz Kafe'de engelli bireylere özel eğitimler veriliyor

‘Engelsiz Kafe’de engelli bireylere özel eğitimler veriliyor

KARABÜK (TİHA) – Safranbolu Engelsiz Yaşam Derneği ve Safranbolu Belediyesi iş birliği çerçevesinde 2022 yılında faaliyete başlayan Engelsiz Kafe’yi ziyaret eden TİHA muhabiri Sudem Orbay, Sosyal Hizmet Personeli Pınar İnceer’den kurumun eğitim faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Safranbolu’da 2022 yılında açılan Engelsiz Kafe, 21 yaş üstü engelli bireyler için halk eğitim destekli kurs imkanları sağlayarak onların sosyalleşmelerini amaçlıyor.

EL SANATLARI VE EKPSS EĞİTİMLERİ VERİLİYOR

Engelsiz Kafe’de engelli bireyler için el sanatları eğitimlerinin yanı sıra iki yılda bir Engelli Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) eğitimleri de veriliyor. Bu sene de nisan ayına kadar devam edecek olan Türkçe, matematik, coğrafya, tarih derslerine yönelik eğitimlerle engelli öğrencilerin sınava hazırlanmasına yardımcı oluyor. Öğrencilerin durumları hakkında ailelerini bilgilendirmek için Engelsiz Kafe’de öğrenim veren öğretmenler engelli öğrencilerin aileleriyle sık sık bir araya gelerek toplantılar düzenleniyor. Engelsiz Kafe’nin hedeflediği şeylerden biri de engelli birey ailelerinin kendilerine zaman ayırabilmesini sağlamak. Aileler çocukları burada eğitim görüp sosyalleşirken kendilerine zaman ayırabiliyorlar. Aynı zamanda engelli bireylerin koşmasına ve hareket etmelerine yönelik haftada bir gün Safranbolu İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğünde sportif faaliyetler gerçekleştiriliyor. İleriye dönük planlarında ise ilk yardım eğitimi gibi proje hedefli çalışmalar olduğunu dile getiren İnceer, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığıyla bunun için görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.

“SAFRANBOLU ENGELSİZ KAFE’YE HAZIR DEĞİLDİ”

Safranbolu Emek Mahallesi’nde bulunan Engelsiz Kafe, engelli bireylerin ve yerli halkın birbirleriyle kaynaşmalarını hedefliyor. Bu hedefi gerçekleştirmek için Engelsiz Kafe’nin yavaş bir şekilde kurulduğunu söyleyen Pınar İnceer, “Biz burayı kurarken koşmak yerine emekleyerek başlamak istedik. Safranbolu buna henüz hazır değildi çünkü. Yavaş yavaş halkı da buna alıştırdık. Kafenin yan tarafında bulunan bir futbol sahası var. Mahallenin çocukları orada oynuyordu ve biz ilk geldiğimizde aileler çocuklarının orada oynaması konusunda tereddüt yaşadılar. Şimdi ise mahallenin çocuklarıyla birlikte bizim engelli çocuklarımız da orada oynuyorlar.  Mümkün olduğunca hayatın içine katmaya çalışıyoruz çocuklarımızı. Bizim asıl hedeflediğimiz şey buydu ve hedefimize ulaştık” şeklinde sözlerine devam etti.

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜNDE ENGELSİZ KAFE’YE PİYANO HEDİYE EDİLDİ

Engelsiz Kafe’de verilen eğitimlerin yanı sıra Anıtkabir gezisi, bowling, sinema, el sanatları sergisi gibi etkinlikler de düzenleniyor. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda engelli bireylerin Engelsiz Kafede yaptıkları el sanatları bir araya getirilerek sergileniyor. Geçen yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen Aşık Veysel’i Anma Konserinden elde edilen gelirle Safranbolu Müzik Kültür ve Sanat Derneği tarafından Safranbolu Engelsiz Yaşam Derneğine piyano hediye edildi. Hediye edilen piyano ise Engelsiz Kafe’de yerini aldı. İnceer, piyanoda engelli modülü olmamasından ve öğretmen eksikliği yaşadıklarından dolayı şu anda piyano eğitimi veremediklerini belirtti.

“BURADA ÇALIŞAN HERKES ÇOK MEMNUN”

Engelsiz Kafe’de çalışan herkesin orada bulunmaktan çok memnun olduğunu söyleyen İnceer, “Burada beş tane öğretmenimiz, 2-3 tane özel eğitim görevlisi, servis rehberimiz ve stajyerlerimiz oluyor. Biz hepimiz burada olmaktan çok memnunuz. Biz kimle çalışırsak hepsi memnun kalıyor” ifadelerini kullandı.

Sudem Orbay
Sudem Orbay
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 2.sınıf öğrencisi
Diğer Haberler

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar