Ana SayfaSağlıkKarabük’te Sigarayı Bırakma Merkezi, 3 bin 800 kişiye destekte bulundu

Karabük’te Sigarayı Bırakma Merkezi, 3 bin 800 kişiye destekte bulundu

KARABÜK (TİHA) – Karabük Toplum Sağlığı Merkezi 3 poliklinik ile 3 bin 800 kişiye sigarayı bırakma sürecinde psikolojik ve ilaç tedavisi desteğinde bulundu.

Karabük Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzman Dr. Tuğba Demir, Karabük’te bulunan 3 polikliniğin kuruluşundan bugüne kadar yaklaşık 3 bin 800 kişiye sigarayı bırakma sürecinde destek olduklarını dile getirdi. Demir, dünyada her yıl 8 milyon kişinin tütün kullanması nedeniyle hayatını kaybettiklerini vurguladı.

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü ve 1-7 Mart arası Yeşilay Haftası olması dolayısıyla TİHA muhabiri Gizem Avcu, Karabük Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzman Dr. Tuğba Demir ve Dr. Esra Gök ile röportaj gerçekleştirdi.

SİGARAYI BIRAKMANIN ÇEŞİTLİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ VAR

Dr. Esra Gök, sigarayı bırakma tedavi sürecinin bağımlılık düzeyine göre ikiye ayrıldığını, bunların nikotin ve ilaç tedavileri olduğunu söyledi. Bu tedavi yöntemlerinin sigarayı bırakmada oldukça etkili olduğunu dile getiren Gök, hastaların ilaçları kullandıktan sonra meydana gelen tiksinme sayesinde sigarayı bırakmak istediklerini belirtti. Aynı zamanda bahsedilen ilaçların hem Türkiye’den hem de yurt dışından onaylı şekilde kullanılmakta olduğunu ve bu ilaçların T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından verildiğini de vurguladı. Gök, hastalara verilen ilaçları kullanabilmek için sigara bağımlılığı testlerinden geçmeleri gerektiğini ve kan tahlillerinin yapılmasının ardından hastaya uygun program dahilinde ilaçları kullanabileceklerini dile getirdi.

TEDAVİDE İLAÇ KULLANMAK DAHA HIZLI SONUÇLAR VERİYOR

“Hastaların ilaç kullanarak sigarayı bırakma oranları kendi başlarına denediklerinden çok daha yüksek seviyede. Polikliniklerin esas amacı da bu. Hastanın sigarayı bırakma sürecini desteklemek’’ diyen Gök, sigarayı bırakıp yeniden başlanması halinde tedavi ve hizmet sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Hastaları motive etmenin iyileşme sürecinde çok iyi sonuçlar verdiğini söyleyen Dr. Esra Gök, bu sürecin psikolog ve sosyolog uzmanlarının bulunduğunu, tedavi sırasında gerekli durumlarda uzmanlara yönlendirdiklerini dile getirdi. Gök, randevu oluşturarak bu uzmanlardan gerekli tedavileri alabileceklerini belirtti.

 “HEM PSİKOLOJİK HEM DE İRADE GEREKTİREN BİR SÜREÇ’’

“Her hasta ne yazık ki olumlu yanıt veremiyor. Nedeni ise sigara bağımlılığının çok yüksek düzeyde bir bağımlılık türü olması. Bize gelen hastaların çoğu, bağımlı olmadıklarını düşündükleri için, ben zaten bırakırım düşüncesi içerisine giriyorlar. Uyguladığımız nikotin bandı ya da ilaç tedavileri sonrasında hasta, artık canının sigara içmek istemeyeceğini ya da sigara kullanımını birden azaltacağı düşüncesi içerisine giriyor. Ne yazık ki böyle bir durum olmuyor. Bu tedavi süreci hem psikolojik hem de irade gerektiren bir süreçten oluştuğu için kısa sürede olumlu sonuçlar gözlemlenemiyor’’ ifadelerini kullanan Gök, genel olarak sigarayı bırakma tedavisinin kısa zamanlı olmadığını dile getirdi.

ESAS OLAN GÖNÜLLÜLÜK

“Bizim uyguladığımız tedavi sürecinde zorlama yok. Birey buraya gönüllü olarak gelmeli. Yüz hastanın yetmişi bırakma isteği içerisinde ama nasıl yapacağını ya da yoksunluk sendromuyla başa çıkmanın çözümünü bilmediği için sigarayı bırakamıyor. Biz bu süreçte onlara destek olmaya çalışıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

SİGARAYI BIRAKMANIN TEDAVİSİ VAR

Dr. Esra Gök verdiği röportajda, Türkiye’de sigara içmenin yanında, elektronik sigaraların, nargilelerin çok yaygın olduğunu ve kullananların yaş düzeylerinin iyice küçüldüğünü dile getirdi. Gök, Belli bir süre sigara içen insanların kesinlikle sigara kullanımını bırakması gerektiğini söyledi.

HER BİREY SİGARAYI BIRAKABİLİR

Sigarayı bırakmaya cesaret edemeyen hastalarınıza neler söylerdiniz?

“Bu hastadan hastaya farklılık gösterebiliyor. Yani söyleyeceğim, destek vereceğim ve açıklayacağım şeyler hastanın durumuna göre değişebiliyor. Cesaret edemeyenlere hep şunu söylüyorum: Her birey sigarayı bırakabilir. Bu şekilde onlara destek olmaya ve tedavi süreci için onları motive etmeye çalışıyoruz” diye sözlerine şöyle devam etti, “Bireye, sigara kullanımına devam etmesinde ne gibi sorunlarla karşılaşacağını ne gibi sağlık problemleri yaşayacağını aynı zamanda sigarayı bıraktığı zaman yaşam kalitesinin artacağını ve sağlıklı düşünen bir beyin ortaya çıkacağını söylüyoruz”

Sigara içmenin bir kaçış yolu olduğunu, özellikle de hüzünlü veya dertli zamanlarda sigara tüketiminin arttığını söyleyen Dr. Gök, bu gibi durumlarda sigara tüketiminin sona ermesi için sigara bırakma polikliniklerine başvurmaları gerektiğini belirtti.

Editör: Kadriye Kandemir

TİHA
TİHA
Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Haber Ajansı
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar