Ana SayfaSporSporda yeni bir ekol: Crossfit

Sporda yeni bir ekol: Crossfit

KARABÜK (TİHA) – Crossfit sporcusu Mücahit Furkan Şengül, her yıl üye sayısını ve tanınırlığını artıran crossfit sporu, sahibi olduğu Cross Hangar Salonu ve özgeçmişiyle ilgili TİHA muhabiri Emin Şengül’e konuştu.

Kariyerine futbolculukla başlayan ve çeşitli spor dallarında faaliyet gösteren, en sonunda Kocaeli Körfez’de Crossfit salonu açan Mücahit Furkan Şengül, edindiği tecrübe ve başarılarla kendini sporculuğunda ve antrenörlüğünde kanıtlamış genç bir girişimci…

Özgeçmişiniz ve spora olan ilginizden bahseder misiniz?

Kendimi bildim bileli spor hayatımın merkezinde. 8 yaşımda kendi halı sahamızda futbola başladım. Yaklaşık 16 yıl lisanslı futbol oynadım. Üniversite 3’üncü sınıfta fitness ve crossfitle uğraşmaya başladım. Futbolculuğumun son sezonunda, çapraz bağlarım koptuktan sonra kendimi öğretmenliğe ve antrenörlüğe adadım. Futbol kariyerim bittikten sonra fonksiyonel fitness ve crossfitle ilgilenmeye başladım. Kocaeli Körfez’de birkaç eksik bulduğum noktalar vardı. Bu noktaları kendim gidermek istedim. Körfez’de Cross Hangar (crossfit) salonunu açtım.

ÇAPRAZ BAĞLAR KOPUNCA SPOR KARİYERİ BİTMİYOR

Çapraz bağlarınızın kopmasından bahsettiniz. Bu durumun size etkisi ne oldu?

Bağlarımın kopması zorlu bir süreçti. Bu durumda kendime bakmam ve doktorumun verdiği  gerekli telkinleri yerine getirmem gerekiyordu. Nitekim öyle de oldu. İyi tedavi gördüm ve bacağımı güçlendirdim. Aslında futbola devam edebilirdim. Ama crossfitte de aynı başarıyı gösterebilmem için uğraşmam gerektiğini hissettim. Bundan dolayı futbola devam etmedim. Hem baba mesleği olan esnaflığa, hem de crossfite ağırlık verdim.

Neden Cross Hangar?

Cross Hangar’ı fonksiyonel fitness, özel ders ve spor salonu olarak düşünebilirsiniz. Biz burada insanlar sağlıklı yaşasın, herhangi bir sağlık problemi çekmesin ve aynı zamanda stres atmaya, eğlenmeye gelsinler diye böyle bir yer yaptık. Crossfit salonu yani fonksiyonel fitness salonu yapmamızdaki temel amaç da günlük hayatımızdaki işlerin temposunu antrenörlerle birlikte burada uyarlamak. Bizim amacımız sağlık olduğu için minimum iki hocayla çalışıyoruz. Grup derslerimiz oluyor. İnsanlar sağlıklı, fit ve güçlü bir vücuda sahip olsunlar istiyoruz. Üyelerin keyif almasını sağlıyoruz. Bu yüzden antrenmanı farklı bir boyuta taşıyoruz. Hem eğleniyoruz hem sağlıklı olmak için antrenmanlar yapıyoruz. Biz istiyoruz ki insanlar hastanelere fiziksel bir rahatsızlıktan dolayı gitmesin. Bu rahatsızlıkları minimuma indirmek istiyoruz. Güzel ter atıyoruz. Tüm kas gruplarını tek tek çalıştırıyoruz ki herhangi bir boyun, bel, omurga ve diz ağrısı çekmesinler.

Spor felsefeniz nedir?

Ben sporda disiplin, irade, devamlılık ve salonumda en önemli olan aile kavramının olması gerektiğini düşünüyorum. Üyelerime bu kavramları aşılamaya çalışıyorum. Hemen hemen çoğunda başarılı olduk. İnsanlar Cross Hangar’ı çok sevdi. Aile olayını benimsedikten sonra herkes keyif alarak geliyor. Hatta kapalı olduğumuz dönemlerde üyeler çok özlüyor. Cross Hangar’ı açmadan önce çok araştırma yaptık. Yurt içi, yurt dışı spor salonlarını gezdik. Hepsinden minik minik detaylar aldık. Bu detayları harmanlayıp Cross Hangar’ı oluşturduk. Üyelerle iletişimimiz çok güzel. Yürüyüşler, spor faaliyetleri, yemek programları eğlenme faaliyetleri gibi salon harici etkinlikler düzenliyoruz. İnsanlar bunlardan keyif alıyor.

Şu anki bireysel çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Şu anda hem baba mesleği olan esnaflığı devam ettiriyorum hem de Cross Hangar’ı işletiyorum. Bunun yanında senede 3 defa crossfit yarışmalarımız oluyor. Mümkün oldukça crossfit yarışmalarına Katılıyorum. Ön eleme ile alınan crossfit yarışmaları tempolu ve ağır geçiyor. Bu üç etken iş hayatımda yoğunluğa neden oluyor. Sağlıklı beslenme ve uykumun düzenli olmasıyla bu yoğun tempoyu idare edebiliyorum.

CrossFit’in Türk sporunda yeri nedir?

Crossfit Türkiye’de yavaş yavaş rağbet görmeye başlayan bir spor. Son 10-15 yıldır ülkemize girdi. Son yıllarda talebi çok arttı. Rağbet gördüğü için Kocaeli’ye getirdik. Türkiye’de yaklaşık 100 tane crossfit salonu bulunuyor. Biz de onlardan biriyiz. Körfez halkına fonksiyonel fitnessı aşılamaya çalışıyoruz.

Editör: Halil Tükenmez

Emin Şengül
Emin Şengül
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi
Diğer Haberler

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar