Ana SayfaKültür-SanatSafranbolu’da "Topkapı Sarayı’ndaki Kutsal Emanetler ve Törenleri" adlı konferans gerçekleştirildi

Safranbolu’da “Topkapı Sarayı’ndaki Kutsal Emanetler ve Törenleri” adlı konferans gerçekleştirildi

KARABÜK (TİHA) – Safranbolu Belediyesi tarafından düzenlenen Ramazan Akşamları Kültür ve Sanat Sohbetlerinde, Dr. Sevgi Ağca Diker’in rehberliğinde Topkapı Sarayı’ndaki Kutsal Emanetler ve Törenleri konulu etkinlik gerçekleştirildi.

Tarihi Çarşı Muallimler Birliği’nde 16 Mart Cumartesi saat 21.30’da düzenlenen konferansta İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü Uzmanı Diker, yapacağı sunumda kutsal emanetlerin nasıl kutsal emanetler olduğunu ve Topkapı Sarayı’nda nasıl törenlere sebep olduğunu anlatacağını dile getirdi. Konuşmasında 2000’li yıllarda Topkapı Sarayı’nda görev yaptığını ve kutsal emanetlerin öyküsünü katılımcılarla paylaştı.

Diker, dikkat çeken konuşmasında, ilk kutsal emanetlerin peygamber kemikleriyle başladığını belirtti. Topkapı Sarayı Müzesinde peygamberlerden önceki döneme ait emanetler arasında Hz. Musa’nın asası, Hz. Davut’un kılıcı gibi birçok kutsal emanetin sergilendiğini açıkladı. Dr. Sevgi Ağca Diker, “Has Oda” isimli çalışmasını 2021 yılında tamamladığını aynı zamanda Topkapı Sarayı teşkilatı çalışmalarını sürdürmekte olduğunu ifade etti.

Osmanlı döneminde, kutsal emanetlerin muhafaza edildiği Has Oda’nın önemi ve evrimiyle ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulunan Diker, Has Oda’nın uzun süre taht odası olarak kullanıldıktan sonra zamanla kutsal emanetlerin bulunduğu özel bir alan haline geldiğini açıkladı.

Osmanlı haremleri üzerinde çalışmalarını devam ettiren Uzman Diker, kadınların o dönemlerde sahip olduğu kütüphaneler ve statüye bağlı olarak kitaplarda değişiklik olup olmadığı üzerine çalışmalarının devam ettiğini ve yıl sonunda biteceğini dile getirdi.

Bahar Akkol
Bahar Akkol
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim.
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar