Ana SayfaKarabük Üniversitesi“Yediden Yetmişe Geleneksel İslam Sanatları Sergisi” beğeni topladı

“Yediden Yetmişe Geleneksel İslam Sanatları Sergisi” beğeni topladı

KARABÜK (TİHA) – Sosyalfest kapsamında 2 Mart Cumartesi günü İslami İlimler Fakültesinde gerçekleşen sergi, festival katılımcılarının ilgisini çekti. Sergide eserleri yer alan Öğr. Gör. Kübra Yavuz, geleneksel minyatür sanatı hakkında bilgi verdi.

TİHA muhabirine konuşan Yavuz, geleneksel çalışmalarıyla ilgili kâğıdın üzerindeki hataları silebilmek, kâğıdı daha pürüzsüz hale getirebilmek için Muhallebileme tekniği uyguladığını söyledi. Ayrıca bazı figürlerinin boyasını topraktan yaptığını belirtti. Sanatlarının kurgusunun anlık olarak geliştiğine değinen Yavuz, bir eserinin Çin Kuşakyolu Projesinde 4’üncülük kazandığını söyledi.

Eserlerinin son zamanlarda popülerleşen Minyatür Sanatı olduğunu söyleyen akademisyen, çalışmalarını hobi olarak yaptığını ve 2015 yılında bu alana yönelmeye başladığını söyledi. Yavuz, minyatür sanatına başlangıçta bazı eserleri kopyalayarak, sonrasında kompozisyon oluşturarak devam ettiğini söyledi. Eserlerinde genellikle Hint ve İran coğrafyasından esinlendiğini, figürlerini kendisinin çizmediğini, sadece kompozisyon haline getirerek birleştirdiğini ifade etti.

Bazı eserlerinin yoğun uğraşlar sonucu oluşturduğunu, ayrıca minyatür sanatının çok katmanlı bir çalışma olduğunu, tamamlanmasının ayları bulabildiğini ifade etti. Öğr. Gör. Kübra Yavuz, ileride minyatür sanatının dersini vermek ve atölyesini oluşturmak istediğini, bu alanda kendisini geliştirmeye devam edeceğini söyledi.

Minyatür sanatının geçmişinden de bahseden akademisyen,  sanatın İslamiyet öncesine kadar dayandığına değindi. 19’uncu yüzyılda fotoğrafın çıkmasıyla birlikte bu sanata duyulan ilginin azaldığını ve sarayda kullanılan zengin bir sanata dönüştüğünü söyledi.

Emin Şengül
Emin Şengül
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar