Ana SayfaTeknolojiODTÜ'den Başlayan Dijital Yolculuk:Türkiye'nin İnternet Macerası

ODTÜ’den Başlayan Dijital Yolculuk:Türkiye’nin İnternet Macerası

KARABÜK (TİHA) –  12 Nisan 1993’te Türkiye’nin dijital çağdaki ilk adımı atıldı.

İnternet teknolojisi, Türkiye’ye ilk kez 1987’de Ege Üniversitesi’nin öncülüğünde kurulan Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile geldi. Ancak Türkiye, 12 Nisan 1993’te ODTÜ’nün Ankara’dan Washington’a kiralık hat kurmasıyla yurtdışıyla bağlantı kurarak internetle tanıştı.

https://www.internet.org.tr/

Türkiye’nin ilk internet sitesi, ODTÜ için 1989 mezunu ve Bilgi İşlem Dairesi çalışanı Erdal Taner tarafından yapıldı. 1993 yılında, dünyada yaklaşık 600 internet sitesi bulunurken,  Türkiye’nin ilk sitesi ODTÜ’ye aitti. İlginç bir ayrıntı ise, Türkiye’nin ilk internet sitesine yüklenen ilk görselin bilim ağacı heykelinin fotoğrafı olduğuydu

31 yıl önce, yani 12 Nisan 1993’te Türkiye’nin ilk internet bağlantısı ODTÜ ile TÜBİTAK arasında 64 Kbps kapasiteli kiralık hatla sağlandı.1996 yılında, birçok Türkçe gazete ve dergi internet üzerinden yayımlanmaya başladı. Ardından, 1997’nin ortalarında bankalar internet üzerinden hizmet vermeye ve yıl sonunda e-ticaret siteleri faaliyete geçmeye başladı.

https://www.internet.org.tr/

1991 yılında ODTÜ ve TÜBİTAK’ın internete bağlı yeni bir ağın kurulması için başlattığı proje, sosyal medyada ilgi çeken kazı yapılan fotoğraflarla anıldı. Türkiye’nin dijital dönüşüm serüveni, 12 Nisan 1993’ten bu yana hızla ilerliyor.

Editör: Halil Tükenmez

Hüseyin Resul Şimşek
Hüseyin Resul Şimşek
Karabük Üniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 2. sınıf öğrencisiyim.Teknoloji alanında gerçekleşen hızlı değişimleri sürekli olarak yakından takip ediyorum. Bu alandaki en son araştırmaları, gelişmeleri ve yenilikleri Habertif'de paylaşıyorum
Diğer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Haberler

Son Yorumlar